Cum a ajuns Romania printre cele 8 tari din lume care finanteaza BIG BROTHER-ul NATO. Canadienii s-au retras din club, pentru ca nu-si mai permit. Stiati ca Romania face parte dintr-un grup select de opt tari ale lumii contributoare simultan la doua programe care formeaza cel mai amplu sistem comun de monitorizare radar si de culegere de informatii din istorie? Monitorizam aerul de la o altitudine de pana la 20 de kilometri cu niste radare uriase pentru avertizare timpurie. Construim acum un sistem cu drone americane Black Hawk pentru supraveghere terestra. Totul, in cadrul NATO. Cele doua programe sunt NATO Airborne Early Warning & Control Force (cunoscut si sub numele de Componenta E-3A -AWACS) si Alliance Ground Surveillance (AGS). Pentru primul dintre ele am alocat, in 2013, un total de 6 milioane de euro, conform datelor oferite Gandul de Ministerul Apararii Nationale. In cazul celui de-al doilea, Romania s-a angajat cu o contributie de peste 30 de milioane de euro. Canadienii, spre exemplu, au anuntat ca se retrag din AWACS pentru ca nu isi mai permit.

ActualitateFoto: Colaj foto

Paralizia dreptei prezidentiale. Handicapul lui Catalin Predoiu - si al a altora din acelasi camp politic care ar dori cu buna intentie sa promoveze un nou model de presedinte - este ca nu se pot delimita cu adevarat de actualul presedinte. Lansat in cursa pentru dobandirea investiturii, Catalin Predoiu, de multe ori ministru de justitie si interimar la externe, nu pare sa aiba prea multe sanse. El a facut mai curand figura unui om de executie, a unui ministru cu atributii tehnice, capabil sa navigheze printre atatea interese politice fara sa devina excesiv partizan, dar aceste virtuti devin mai curand slabiciuni in noul context, scrie Deutsche Welle.

Sorin Rosca Stanescu "a uitat" sa declare conturile din Elvetia. Inspectorii Agentiei Nationale de Integritate sustin ca senatorul liberal Sorin Rosca Stanescu este incompatibil. El a detinut concomitent, timp de cinci luni, functia de administrator de firma si pe cea de senator, lucru interzis de lege. In cazul in care va fi declarat incompatibil de judecatori, Rosca Stanescu trebuie sa demisioneze din Parlament si trei ani nu mai are voie sa candideze pentru o functie publica. Prin avocatul Sergiu Andon, liberalul a transmis inspectorilor ca respectivele sume, adica 63.000 de euro si 177.000 de franci elvetieni reprezinta daruri de botez sau mosteniri ale copiilor sai si nu fac parte din averea sa, scrie EVZ.ro

Explicatii pentru cazurile de plagiat Ponta si Corlatean: De ce vor politicienii sa devina oameni de stiinta. Modul frauduros in care ministrul Titus Corlatean a obtinut titlul de conferentiar universitar confirma o realitate a sistemului universitar: politicienii au un apetit ridicat pentru titluri academice. Pentru a usura accederea politicienilor la diverse pozitii universitare, comisiile care ii evalueaza dar si ministerul educatiei scad foarte mult standardele academice. Dragos Ciuparu a predat la Yale University si a ocupat pozitia de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica. El sustine ca are rezerve fata de comisia care a validat concursul date fiind conditiile si imprejurarile in care s-a intamplat acest lucru. "In astfel de comisii trebuie sa fie oameni care cunosc bine domeniul si stiu ce se publica si ce contin cartile publicate. Este cel putin dovada de superficialitate din partea comisiei sa nu observe asemenea incalcari flagrante de la etica si buna conduita in cercetarea stiintifica asa cum sunt ele prevazute de Legea 206 din 2004", a precizat Ciuparu pentru Romania libera.

Traiesc pe banii germanilor in satele de basm ale Hunedoarei. Povestea unui fugar din comunism, intors in tara. In satele Orastiei, unde a trait cea mai importanta comunitate de sasi din zona rurala a Hunedoarei, familiile care au muncit ani buni in Germania se intorc pentru a se bucura acasa de pensiile mari, primite de la statul german. Povestea lui Johann Henning poate fi un exemplu pentru modul in care poti sa iti asiguri o batranete linistita. Barbatul are 55 de ani, se pregateste de pensionare, insa nu se teme de ea. A muncit in ultimii 30 de ani in Germania si va primi o indemnizatie suficient de mare incat sa nu isi faca griji pentru viitorul sau. Mai ales, spune el, pentru ca imediat dupa ce va fi pensionat, se va intoarce definitiv in satul sau natal, Romos, scrie Adevarul.

New York Times rememoreaza finala Cupei Davis 1972: "Scandalagiul viclean Ion Tiriac a aplicat strategiile sale". Cum a intervenit Ceausescu pentru ca meciul sa aiba loc. Cotidianul american The New York Times publica povestea nespusa a finalei Cupei Davis din 1972, desfasurata la Bucuresti, intre Romania si SUA, si castigata de americani cu 3-2. "Finala din 1972 a fost cu adevarat dramatica, istoricii tenisului o considera una dintre cele mai frumoase finale din istorie", scrie New York Times. In acea finala, Romania a folosit doar doi jucatori, pe Ilie Nastase, numit de New York Times "un playboy de 26 de ani, campion en-titre la US Open", si pe Ion Tiriac, numit "scandalagiu viclean". "Tiriac era condus cu 2-0 la seturi, moment in care a inceput sa aplice strategiile sale: s-a dat bine pe langa arbitrii de tusa, pentru ca deciziile controversate sa fie luate in favoarea sa, s-a asezat intr-un scaun in timpul jocului, pentru a rupe ritmul lui Gorman, si, cand servea Gorman, Tiriac privea in pamant, pentru a-l obliga pe Gorman sa se opreasca", scrie New York Times, citeaza Gandul.

Secretul PP-DD. Partidul Poporului-Dan Diaconescu a dezvaluit recent unul dintre secretele sale. Candidatii la ultimile alegeri parlamentare ar fi semnat un contract prin care se angajau sa nu paraseasca partidul, in caz contrar urmand sa plateasca o compensatie de 2 milioane de euro. Partidul si-a manifestat intentia de a-i da in judecata pe deputatii si senatorii demisionari care ignora astazi prevederile contractului. E comic si sordid deopotriva. Totusi putem extrage de aici o discutie serioasa. Cineva spunea ca asemenea contracte sunt impotriva legii si ca invocarea lor ar expune conducerea partidului mai mult decat pe demisionarii insisi. Altcineva spunea ca PP-DD exercita asupra militantilor sai un veritabil santaj. In realitate, partidul are mai multa acoperire morala decat militantii sai demisionari, care au actionat cu rea credinta, scrie Deutsche Welle.

Ce pozitie are Romania fata de ideea unui procuror general european. Ministrii Justitiei ai statelor membre ale UE au inceput recent discutiile privind propunerea Comisiei Europene din luna iulie privind infiintarea Biroului Procurorului Public European (EPPO). Comisarul pentru Justitie, Viviane Reding a salutat depasirea pragului critic si s-a declarat incantata de numarul tarilor care sustin propunerile, dar mai multe state importante s-au opus direct. Romania si-a declarat acordul "de principiu", solicitand insa "discutii suplimentare la nivel tehnic". Oficiul European de Lupta AntiFrauda (OLAF) a calculat ca anul trecut fraudele cu fonduri europene s-au ridicat la 500 de milioane de euro la nivelul celor 27 de state membre. OLAF este o institutie a Comisiei Europene si, prin urmare, nu poate face decat anchete administrative, de care institutiile de urmarire penala din statele membre pot sau nu tine seama. Cu alte cuvinte, nu exista nici o institutie dedicata apararii intereselor financiare ale UE si care sa ancheteze si sa ii trimita in judecata pe cei ce fraudeaza fondurile europene, scrie Romania libera.