Procurorul Lucian Papici povesteste, intr-un interviu acordat revistei Kamikaze, ca dosarul Referendumului, in care vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis in judecata, a pornit de la "informatii coplesitoare din partea serviciilor (secrete) cum ca se pregateste o frauda de proportii la referendum".

Lucian PapiciFoto: Mediafax

"Eu eram in concediu in vara lui 2012 cand Daniel Morar (pe atunci seful DNA, n.r.) m-a sunat ca trebuie sa ma intorc neaparat din vacanta caci sunt informatii coplesitoare din partea serviciilor cum ca se pregateste o frauda de proportii la referendum si ca va trebui sa facem o investigatie preliminara. Nu mi-a prea convenit, dar am venit, eram seful sectiei", afirma Lucian Papici, care a fost revocat recent de procurorul sef Tiberiu Nitu din functia de sef al Sectiei I a DNA.

Papici a explicat ca in analiza dosarului Frauda la referendum au fost angrenati sase procurori, "jumatate din efectivele sectiei I".

"Dintre acestia cel mai destoinic parea domnul procuror Gheorghe Bocsan, avea o viziune, parea foarte determinat. Incet-incet ceilalti procurori au renuntat sa se implice si a ramas doar colega Mariana Alexandru, adjuncta mea si procurorul Bocsan. Si procurorul Bocsan l-a pus pe Dragnea sub acuzare, a facut invinuiri in dosar, ba chiar i-a zis lui Morar la un moment dat ca oare n-ar trebui sa-l duca pe Dragnea la arestare preventiva! Deci parea foarte determinat sa-si faca bine cercetarea", explica Lucian Papici cum a decurs intrumentarea acestui dosar.

Papici a precizat ca a ajuns sa preia acest dosar dupa ce Gheorghe Bocsan a dat semne ca nu mai doreste sa continue: "Peste ceva timp insa Morar ma cheama si-mi spune: 'Vezi ca Bocsan nu vrea sa mearga mai departe, s-a intamplat ceva ciudat cu el, da inapoi'. Bocsan a condus foarte bine dosarul pana la Dragnea, fraudele de la sectiile de votare sunt investigate de el. Dar lipsea clu-ul acestui dosar, cine i-a influentat pe acesti aranjori de la sectiile de votare, implicarea lui Dragnea. La scurt timp chiar Bocsan m-a anuntat ca renunta, pentru motive personale, pe care nu are sens sa le discut aici.

Sa zicem ca si-a pierdut benzina pe parcurs. Eu cred ca mai degraba i-a gaurit cineva rezervorul. Si atunci m-a chemat Morar pe mine sa preiau dosarul, in faza lui cea mai grea, respectiv formularea acuzarii in sarcina lui Dragnea".

Lucian Papici afirma ca un procuror sef numit politic poate "pune bete in roate" procurorilor din DNA. "Te poate marginaliza in cadrul sectiei, sa nu mai primesti decat dosare cu plevusca. Mie si procurorilor care au avut dosare grele, un procuror-sef numit politic ne poate pune bete in roate", subliniaza acesta.

Intrebat cum era Victor Ponta ca procuror, avand in vedere ca cei doi au fost colegi, Lucian Papici a raspuns: "Nu m-a impresionat cu absolut nimic Ponta in 2000, la Parchetul General. Era un procuror care nu sarea cu nimic in evidenta. In sase ani cat a fost procuror acolo nu a aratat nimic si acum vine sa ne dea lectii ... As putea sa dau si eu lectii despre prestatia lui ca premier, dar eu am obligatia de discretie, de rezerva".

Interviul integral, semnat de Alexandru Cautis, se gaseste in revista Kamikaze, care poate fi cumparata de la chioscuri.