Intrigile din culisele rascoalei anti-capitaliste de la Pungesti. Primarul din comuna, disparut fara urma. Elevii si profesorii au primit interdictie de a participa la revolta. Zi agitata, miercuri, in satul vasluian Silistea, din comuna Pungesti. In cea de-a treia zi de proteste, peste 200 de sateni au format un lant uman in fata primelor utilaje aduse in localitate de compania americana Chevron, care a obtinut, la inceputul lunii, autorizatia de explorare pentru gazele de sist. Localnicilor din Silistea li s-au alaturat, spre seara, circa 200 de barladeni. Mitingul s-a transformat, insa, intr-un joc al acuzatiilor intre protestatari si autoritati, dar si intr-un razboi al edililor. Pentru cei peste 400 de protestatari, adunati de-a lungul zilei de miercuri in strada, au fost mobilizate forte impresionante de ordine, atat din Vaslui, cat si din Bacau, scrie Adevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Ultimul tun al lui Fenechiu la Transporturi, sub ancheta. Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF) s-a autosesizat si a dispus verificari privind contractul atribuit, prin fax, in ultima zi a ministeriatului lui Relu Fenechiu. "Ultimul tun" al lui Relu Fenechiu in functia de ministru al Transporturilor a intrat in vizorul specialistilor de la DLAF. Mai exact, este verificat modul in care Autoritatea Contractanta (Directia Achizitii Proiecte Europene din Ministerul Transporturilor) a atribuit contractul de 138 de milioane de euro, bani europeni, pentru "Lucrari de executie instalatii semnalizare" pe doua portiuni de cale ferata din Coridorul IV Pan European: Coslariu-Simeria si Coslariu Sighisoara. Asta dupa ce Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC) a constatat ca desemnarea castigatorului nu a fost facuta cu respectarea legii privind achizitiile publice, Romania riscand sa piarda fondurile, scrie EVZ.

Experiment: Efectul paharului de vin din noul Cod Rutier, in functie de sex si greutate. Cine bea un pahar de vin sau de bere la o nunta si urca la volan s-ar putea sa ramana fara permis. Autoritatile au inasprit Codul Rutier si cer ca limita alcoolemiei din sange sa scada de la 0.80 la 0.50 grame alcool per litru. Cat inseamna ca poate sa bea un sofer - depinde de om, pentru ca un pahar de vin sau de bere este suportat diferit de fiecare organism. Nivelul alcoolemiei este influentat si de greutate, de oboseala, sau de mancarea consumata, dupa cum arata un experiment realizat de Stirile Pro TV, impreuna cu medicii de la Institutul Fundeni. 4 voluntari, 1 femeie si 3 barbati de greutati diferite au participat la acest experiment. Femeia cantareste 51 de kg si are 1, 57 inaltime. Primul dintre barbati are 98 de kg si 1, 70 inaltime. Al doilea - 68 de kilograme si 1, 72. Iar al 4-lea voluntar are 92 de kg si 1, 78 inaltime, scrie StirileProTV.

Politistii au picat la radarul: din 130 de "oameni ai legii", monitorizati de noi timp de sase zile, cati credeti ca respecta legea rutiera? Nu porti centura de siguranta la volan, iei amenda de pana la 240 de lei, iar in viitorul Cod rutier suma s-ar putea tripla. Ce pateste insa un politist care conduce masina de serviciu si nu are centura de siguranta pusa? In cele mai multe cazuri, nimic sau cel mult primeste un avertisment. Gandul a urmarit vreme de sase zile, in Brasov, cati dintre "oamenii legii" respecta aceasta regula atunci cand se urca la volan. Din 130 de cazuri, doar in doua soferii si-au pus centura. Experimentul Gandul a vizat masinile de Politie, Jandarmerie, Ambulanta si SMURD. Potrivit legii, soferii acestora, la fel ca orice alt conducator auto, sunt obligati sa poarte centura de siguranta, scrie Gandul.

SRI a descoperit o afacere colosala care frauda sistemul de sanatate. Sute de bolnavi internati fictiv in spital pentru banii statului. Reteaua fraudarii sistemului de sanatate bifeaza o noua metoda: cu datele personale stranse in campanii umanitare, cel mai mare spital din vestul tarii a facut sute de internari fictive pentru care a primit bani de la asigurarile publice. Clinicile si spitalele private care isi rotunjesc veniturile inventand pacienti si retete compensate, pentru care ridica bani frumosi de la sistemul public de asigurari, au ajuns un fenomen in toate colturile tarii. Metoda deconsipirata de SRI in cel mai mare spital privat din vestul tarii intrece tot ce s-a descoperit pana acum: medicii si asistentele Athena Hospital din Timisoara au fost de acord, la initiativa conducerii, sa faca internari fictive, cu datele personale ale unor batrani pe care le adunasera in campanii umanitare. In baza internarilor inventate, Casa Judeteana de Sanatate Timis a decontat catre Athena Hospital sume importante in ultimii trei ani, scrie EVZ.

Rusii, pregatiti sa negocieze inapoierea Tezaurului Romanesc: Sa tinem cont ca istoria e istorie. Presedintele Comisiei pentru politica externa a Senatului, Petru Filip, a declarat miercuri ca oficialii Federatiei Ruse sustin reluarea activitatii Comisiei mixte romano-ruse privind Tezaurul romanesc. In acelasi timp, oficialii de la Moscova au anuntat ca sunt dispusi sa discute problema. "Suntem gata sa discutam problema, sa cautam documente, dar tinand cont de faptul ca istoria e istorie, iar politica actuala este cu totul altceva", a declarat seful comitetului de relatii externe al Consiliului Federatiei, Mihail Marghelov. Declaratiile facute de Marghelov survin dupa o vizita la Moscova a delegatiei Comisiei de politica externa a Senatului. Presedintele comisiei, senatorul Petru Filip, a declarat ca "se simte nevoia recastigarii increderii intre popoarele roman si rus, incredere care s-a pierdut in ultimii ani", scrie Adevarul.

Evadare din lagarul nord-coreean: "Eu stiam ca in lume sunt numai sase tari". A scapat din Coreea de Nord dupa ce a fost violata de mai multi militari, a trecut ilegal in China de doua ori, a fost pusa de 30 de ori la vanzare si a petrecut un an si jumatate intr-o inchisoare in care, pe langa tortura cotidiana, vedea zilnic oameni murind de foame. Femeia despre care vorbim traieste acum la Seul si este unul dintre miile de nord-coreeni care isi risca viata pentru a trai mai bine, dar pe care fantoma unicei dictaturi staliniste din zilele noastre tot ii mai urmareste, oriunde ar fi. "Am ajuns ilegal din Coreea de Nord in China, iar la scurt timp dupa acest mare pas am reusit sa intru in contact cu un intermediar care activeaza intr-una din retelele de trafic de persoane care-i duc mai departe pe nord-coreeni in Sud. Insa planurile mi-au fost date peste cap, pentru ca respectivul intermediar a decis altceva: sa ma vanda", scrie Romania libera.

Proprietatea asupra resurselor subsolului. Exploatarea de Rosia Montana si concesiunile acordate companiei Chevron au provocat o dezbatere ampla cu privire la protectia mediului si dezvoltarea economica, dar un aspect major a fost mereu neglijat. Una din cauzele disputelor legate de minerit este structura proprietatii. In Romania o indelungata istorie si o puternica gandire etatista blocheaza pur si simplu o dezbatere fie si pur teoretica. Exista putine exceptii. Noua Republica, de pilda, a semnalat la un moment dat faptul ca modelul american este invocat gresit, caci acolo proprietarul unui teren este si proprietarul subsolului. Iata si motivul pentru care liberalii care popularizeaza in Romania ideile unor Hayek sau Friedman nu au pledat in favoarea proiectului RMGC, cu toate ca acolo este implicat capitalul american. Dar nici ei nu au initiat o dezbatere despre structura proprietatii poate si pentru ca pare fara speranta, scrie Deutsche Welle.