"Evenimentul zilei" acuza: Guvernul Ponta a blocat conturile ziarului la cateva ore dupa difuzarea interviului cu presedintele Traian Basescu pe postul B1TV. "La cateva ore dupa difuzarea interviului cu presedintele Traian Basescu pe postul B1TV, Guvernul Ponta a blocat conturile ziarului Evenimentul Zilei. Trezoreria Statului, subordonata Ministerului de Finante, a informat telefonic EVZ ca masura a fost luata pentru neplata TVA-ului, datorie minora prin comparatie cu arieratele altor companii", acuza ziarul.EVZ anunta ca a sesizat Ambasada SUA si oficialitatile europene.

ActualitateFoto: Colaj foto

Interviu Thomas Holst, managerul Chevron Romania: "Suspendam explorarea gazelor de sist, dar ne vom intoarce la Pungesti". Thomas Holst, managerul Chevron Romania, a acceptat vineri, in premiera, sa discute despre revolta de la Pungesti si chiar a apreciat interventia Jandarmeriei Romane la Vaslui. Holst este convins ca satenilor le lipsesc informatii corecte despre ce urmeaza sa se intample acolo. "Licenta pe care Chevron o are in cele trei perimetre din Constanta a fost acordata de Agentia Resurselor Minerale, pentru o perioada de 30 ani. Pentru primii cinci ani avem un permis sa facem explorare sau activitati de prospectare. Abia dupa aceea trebuie sa mergem inapoi ca sa cerem permisiunea pentru exploatare", a declarat Holst in interviul acordat ziarului Adevarul.

Antonescu, primit la Cotroceni doar ca turist. Presedintele Senatului, Crin Antonescu, nu va mai fi invitat la ceremoniile de la Palatul Cotroceni pentru ca nu a respectat protocolul. Aceasta a fost explicatia presedintelui Traian Basescu pentru ca liderul PNL nu primit invitatie la investitura ministrului Economiei, Andrei Gerea. "Protocolul prezidential implica un anumit comportament cand vii acolo", a spus Traian Basescu in cadrul emisiunii "Evenimentul zilei", difuzate de B1TV. "Crin Antonescu, la o ceremonie destul de standardizata, la Cotroceni, a avut un comportament necuviincios. Nu mai este pe lista de protocol a Cotroceniului. Punct". Basescu se refera la plecarea liderului PNL in timpul discursului sau de la investitura Ramonei Manescu (PNL) ca ministru al Transporturilor, scrie EVZ.ro

Ponta si Antonescu bat palma pentru Rosia Montana. Legea cu dedicatie care se pregateste in Parlament. PSD si PNL negociaza intens pentru a se ajunge la o formula de compromis in interiorul USL asupra proiectului minier de la Rosia Montana. Un prim pas a fost facut joi seara in Comisia speciala din Parlament, unde proiectul de lege venit de la Guvern a fost desfiintat de membrii comisiei, care au creat un nou proiect legislativ. Pentru a se elimina opozitia liberalilor, in noul proiect de lege nu se face nici o precizare vizavi de compania Rosia Montana sau de perimetrul Rosia Montana. Noul act normativ se prezinta doar ca o lege cadru in privinta exploatarilor miniere, desi din evaluarea datelor tehnice se poate trage concluzia ca este facuta cu dedicatie pentru proiectul minier de la Rosia Montana. Spre exemplu, in noul text de lege se vorbeste de proiecte miniere auro-argentifere de interes public deosebit prin care se inteleg acele proiecte miniere prin care se extrag anual cel putin 5 tone de aur", scrie Gandul.

Miza scandalului Chevron de la Vaslui: un teren concesionat americanilor pe care Biserica Ortodoxa il vrea inapoi. O comuna extrem de saraca din judetul Vaslui a devenit centrul revolutiei romanesti impotriva exploatarii gazelor de sist. Secretarul Primariei Pungesti, Constantin Chiriac, spune insa ca miza reala a revoltei nu este siguranta localnicilor ci terenul de 2,5 hectare pe care o manastire din zona l-a dat in folosinta catre Chevron. "Acum vor sa rezilieze contractul cu americanii, la cererea sefilor lor", a afirmat reprezentantul autoritatii locale, scrie Romania libera.

Presedintele Comisiei de la Venetia: Calendarul revizuirii Constitutiei s-a modificat. Prezent la o conferinta organizata la Bucuresti de Ministerul roman de Externe si Comisia de la Venetia, Buquicchio a declarat, pentru "Adevarul", ca potrivit noului calendar, propunerea legislativa va fi trimisa Comisiei de la Venetia in urmatoarele saptamani. "Vom incepe sa o analizam si, probabil, vom avea o opinie preliminara in martie sau, cel tarziu, in iunie, pentru ca propunerea sa fie adoptata de Parlament sau prin referendum pana la finalul lui 2014", a explicat el. Intrebat daca forul pe care il conduce a fixat un termen anume, Buquicchio a replicat: "Nu dau termene, pentru ca nu depinde de mine. Nu suntem Politia, dar vreau sa subliniez ca, in ce priveste revizuirea, trebuie ca majoritatea sa se puna de acord. Nu e posibila unanimitatea, dar in cadrul majoritatii trebuie sa existe un consens", scrie Adevarul.

O intrebare de 1,8 miliarde de dolari: de ce nu vor rusii de la Gazprom concurenta americanilor de la Chevron in Romania. Dependenta Romaniei de gazul furnizat de Gazprom reprezinta in acest moment o vulnerabilitate de securitate energetica, in conditiile in care Rusia poate jongla cum vrea cu pretul gazelor pe care le vinde, permitandu-si astfel sa puna presiune pe alte subiecte din agenda geopolitica a tarii noastre. Tocmai aceasta problema incearca sa o rezolve Romania. In contextul in care alte proiecte de aprovizionare cu gaz, care sa nu implice Rusia, au picat sau stagneaza - proiectul Nabucco sau conducta AGRI din Azerbaidjan, tara noastra se afla in pozitia de a fi nevoita sa gaseasca surse alternative. Exploatarea gazelor de sist reprezinta una dintre ele. In aceste context, implicarea in proiect a americanilor de la Chevron nu se traduce atat prin incercarea Bucurestiului de a-si asigura independenta, cat prin optiunea de securitate energetica pe care o face Romania intre Rusia si Statele Unite, scrie Gandul.