Stefan Marincea, directorul demis al Institului Geologic: La Rosia Montana sunt 19 falii seimice care pun in pericol bazinul de decantare. Hartile au fost falsificate. RMGC a obtinut un aviz favorabil, in 2011, de la Institutul Geologic Roman pentru exploatarea de la Rosia Montana. Fostul director Stefan Grigorescu, care a semant avizul, sustine ca in zona unde ar urma sa se faca exploatarea nu exista falii seismice care sa puna in pericol securitatea bazinului de decantare. Documentul, care este obligatoriu, pentru obtinerea avizului de mediu, este unul fals, sustine directorul demis al IGR, Stefan Marincea, care afirma, intr-un interviu pentru ziarul Gandul, ca in Zona Rosia Montana s-a constatat ca ar exista 19 falii care pun in pericol bazinul iazului de decantare. Geologii au descoperit in Valea Cornei izvoare active, care daca sunt infiltrate cu deseuri pot duce la infestarea apelor orasului Abrub, aflat in apropierea Rosiei Montane.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cate case pica la primul cutremur major. Capital a obtinut studiul realizat pentru statul roman, cu finantarea Bancii Mondiale, pentru a determina nivelul de risc in caz de dezastru. Documentul insemnat "confidential", care a stat la baza legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor, urmand sa fie luat in considerare si la masurile viitoare de scumpire a politelor, cuprinde concluzii grave.

Primul bilant al maidanezilor din Capitala dupa legea eutanasierii: acum doua luni erau pe strazi 65.000; cati sunt azi. Primaria Generala nu a trecuta pana acum la eutanasierea maidanezilor, cu toate ca noua lege adoptata in parlament la finalul lunii septembrie ar permite si aceasta masura. "I-am eutanasiat pe aia bolnavi. In rest, nu. Stimulam adoptia", a spus primarul Capitelei, Sorin Oprescu, intrebat duminica, la "Dupa 20 de ani", dum va rezovla, in noile conditii oferite de lege, problema cainilor vagabonzi. Din datele oferite de Oprescu, doar 1.000 din cele 65.000 de animale fara stapan au disparut de pe strazi dupa episodul tragic in care Ionut Anghel, un copil de paru ani, a fost sfasiat de o haita de caini in Bucuresti, scrie Gandul.

Prognoza oficiala: vom avea o iarna cu precipitatii abundente. La iarna ne asteapta precipitatii abundente, sub forma de lapovita si ninsoare, dar cu temperaturi apropiate de valorile normale pentru aceasta perioada din an, sustin specialistii Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM). Prognoza emisa de acestia vine, astfel, in contradictie cu previziunile meteorologilor rusi, dar si cu cele ale specialistilor din Occident, care au precizat ca temperaturile din lunile ce urmeaza vor fi cele mai severe de la inceputul secolului XX incoace, noteaza Adevarul.

Populistii iau cu asalt Europa. Succesul partidelor eurosceptice ii sperie pe adeptii integrarii si establishment-ul de la Bruxelles. Ascensiunea Frontului National in Franta, a UKIP in Marea Britanie si a Finlandezilor in Finlanda reprezinta expresia unui curent eurosceptic in crestere in Europa. Un scor bun al acestora la alegerile europene de anul viitor va forta partidele traditionale sa-si modifice agenda si pozitiile fata de integrarea europeana. O analiza realizata de Financial Times sustine ca acest lucru se intampla deja si ca viitorul Europei este in cumpana. Integral in Romania Libera.

Expert rus: Sistemul antiracheta de la Deveselu, un mare pericol pentru Rusia. Ultimele acorduri intre SUA si Romania pe probleme militare nu sunt vazute cu ochi buni de Moscova. Directorul Institutului rus de Planificare Strategica si Prognoze, Aleksandr Gusev, a declarat pentru postul de radio Vocea Rusiei ca inca o baza NATO in Romania ar putea deveni o amenintare pentru baza militara navala pe care rusii o detin la Sevastopol, in Ucraina, potrivit Adevarul.

ONU cere Pentagonului explicatii privind atacurile cu drone. Organizatia Natiunilor Unite vrea sa afle de la administratia de la Washington detaliile atacurilor cu avioane fara pilot ale Pentagonului impotriva militantilor islamisti. Intereseaza mai ales numarul victimelor civile. Informatiile disponibile in prezent cu privire la razboiul anti-terorism purtat de SUA cu ajutorul dronelor sunt absolut neclare si confuze, sustine responsabilul ONU pentru combaterea terorismului si respectarea drepturilor omului Ben Emmerson. Acesta a intocmit un raport pe aceasta tema, pe care l-a prezentat Adunarii Generale a Natiunilor Unite. Emmerson spune ca nu mai este dispus sa accepte explicatia ca astfel de date clare pot fi tinute secrete din ratiuni de securitate nationala. Continuarea pe Deutsche Welle.

Ultimul deportat ramas in Siberia romaneasca: cum l-au scos nemtii la lumina, in 2013, pe nea Costica Ciolacu, unicul locuitor din Rubla. Pe Valea Calmatuiului, undeva, in judetul Braila, la cativa kilometri de orasul Insuratei, mai exact in nordul urbei, pe malul stang al apei, locuieste nea Costica Ciolacu. Este singurul locuitor al localitatii care inainte se chema Rubla. In aceasta localitate oficialitatile "de la centru", in parteneriat cu mai multe tari foste comuniste, au venit sa planteze o samanta de secara din care sa coaca "Painea Pacii". Rubla a fost locul reprezentativ pentru ceea ce au insemnat deportarile comuniste din Baragan. Nea Costica Ciolacu si casa lui sunt precum niste exponate vii, in muzeul deportatilor, noteaza Gandul.