"Stimat public, onorate scaune!" Romania, "in capot si slapi", s-a facut de ras la Frankfurt. Ministrul Culturii nu intelege a cui este vina. La Targul de Carte de la Frankfurt, cel mai mare astfel de eveniment din lume, la care, daca nu esti, nu existi din punct de vedere literar, Romania a existat cu un stand prafuit de o suta de metri patrati. Standul este descris pentru Gandul de agenti literari, editori si scriitori romani prezenti la targul care s-a desfasurat in perioada 9-13 octombrie, drept "mizerabil", "rusinos", "urat" ori "o dezamagire". Ministrul Culturii, Daniel Barbu, neaga ca de stand s-ar fi ocupat institutia pe care o conduce. "Nu stiu. Nu ministerul Culturii a organizat, ci ICR. Este cu totul alta institutie, intrebati acolo. Noi ne ocupam de Stuttgart, nu de Frankfurt", a declarat ministrul pentru Gandul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cine si cum a transformat vizita vasluienilor la exploatarea Chevron din Polonia intr-o susanea mioritica. "Stalpii societatii" din judetul Vaslui, peste 20 de functionari angajati la stat, au plecat, in iunie, in Polonia, intr-o excursie pe banii Chevron. Deplasarea cu scop informativ s-a transformat, insa, intr-o poveste tipic romaneasca, cu fripturi, bautura si hoteluri de lux. Compania Chevron, care a primit, la inceputul aceste luni, dreptul de explorare pentru gazele de sist in comuna vasluiana Pungesti, a invitat, in iunie, 24 de lideri de opinie din judet, intr-o excursie in Polonia. Acolo, americanii au, in doua localitati, santiere pentru explorare pentru gaze de sist, unul dintre ele fiind deja inchis, iar zona este conservata, scrie Adevarul.

Cazinoul Merkur opereaza cu pacanele de la Novomatic. Desi este producator de astfel de aparate, compania germana exploateaza jocurile de noroc ale concurentului direct. Merkur Casino este reprezentantul in Romania al companiei germane Merkur Spielothek, care face parte din grupul de firme Gauselmann, specializat in productia si comercializarea de masini electronice si dezvoltarea activitatilor de jocuri de noroc, cu o cifra de afaceri de 1,8 miliarde de euro in 2012. In ciuda cartii sale de vizita impresionante, Merkur foloseste in locatiile sale din Romania pacanele de la concurentul sau direct, Novomatic. Potrivit informatiilor EVZ, Merkur exploateaza 620 de aparate, din care 350 (56,5%) sunt de la Novomatic.

Harta gazelor de sist din Romania. Cu incepere din anul 2000, guvernele care s-au succedat la conducerea tarii au semnat nu mai putin de 59 de acorduri petroliere ce fac posibila, in viitor si in anumite conditii, exploatarea gazelor de sist. Dezbaterile ce au inceput zilele acestea, dupa ce localnicii din comuna Pungesti din judetul Vaslui s-au revoltat impotriva companiei americane Chevron, s-ar putea extinde in viitor in multe din judetele tarii, in conditiile in care lucrari de explorare ce au loc in 60 de perimetre vor indica prezenta gazelor de sist si se va apela la metoda fracturarii hidraulice pentru extragerea acestora. Suprafata perimetrelor in cauza nu e mica. Unele din acestea au suprafete ce ocupa cam cat 1-2 judete, scrie Romania libera.

Antisistul. Cum se infiltreaza Biserica, pe sest, la protestele anti-sist. Biserica Ortodoxa Romana (BOR) a devenit unul dintre principalii jucatori in problema explorarii pentru gaze de sist. Desi, oficial, institutia nu a prezentat pana acum un punct de vedere, in realitate, a dezvoltat o adevarata structura, condusa si de preoti, prin care incita spiritele in strada. Reprezentantii BOR au declarat, in repetate randuri, ca preotii implicati in protestele din Vaslui, legate de problema gazelor de sist, nu reprezinta oficial parerea institutiei de cult. Pana acum, insa, niciunul dintre angajatii BOR care s-au ridicat la Barlad sau la Pungesti ca lideri de opinie, purtand straie preotesti, n-a fost sanctionat de catre superiorii ierarhici, scrie Adevarul.

Comparatie Boc - Ponta. Cand a mers economia mai bine? Situatia s-a inrautatit sub guvernul Victor Ponta, desi a mostenit o economie care isi reluase cresterea. Daca planurile sale sunau ambitios, realitatea e mai dura pentru premierul Victor Ponta. Somaj record - Indicatorul a ajuns la jumatatea acestui an la o cota intalnita doar in plina criza, respectiv 7,5% in lunile iulie si august. Asta desi vara, in mod normal, angajarile sezoniere duc la o rata mai mica a somajului. "Noi in perioada verii am avut un maxim de somaj, asa ca e de vazut la cat va ajunge rata somajului in iarna", ne-a declarat economistul Radu Craciun, scrie EVZ.

Nava Flaminia va parasi Portul Constanta, urmand sa ajunga in Grecia pentru a fi decontaminata. Nava portcontainer Flaminia, distrusa partial in urma unui incendiu anul trecut, va parasi Portul Constanta, unde a acostat in mai, urmand sa ajunga, cel mai probabil, intr-un port din Grecia pentru a fi decontaminata, dupa ce solutiile propuse de partea romana in acest sens nu au fost acceptate. Potrivit prefectului judetului Constanta, Eugen Bola, armatorul navei Flaminia, sub pavilion german, ar fi comunicat Santierului Naval Daewoo Mangalia ca doreste sa decontamineze nava intr-o alta tara, in conditiile in care solutiile propuse de partea romana in acest sens nu au fost acceptate. Nava se va intoarce in Romania dupa ce va fi golita de deseuri si decontaminata, scrie Gandul.

Anul incredibil al Simonei Halep. Constanteanca are 22 de ani si si-a urmarit visul de a face performanta pana la capat, neprecupetind nici un efort pentru a ajunge in top. A trecut chiar printr-o operatie estetica de reducere a sanilor, care o incomodau pe terenul de joc, si a avut o prima jumatate de an competitional 2013 cu totul descurajanta. Sacrificiile au, in cele din urma, roade. Suntem undeva la finalul lui 2012. Al treilea an de seniorat a fost unul decent pentru Simona Halep, dar ambitioasa constanteanca de 21 de ani este departe de progresul prognozat de specialisti. Fosta castigatoare a Roland Garros-ului la junioare a bifat a treia finala din cariera pe la jumatatea anului, la Bruxelles, dar rezultatele au fost oscilante si mai mult modeste decat pozitive, scrie Romania libera.

In lume exista 30 de milioane de sclavi. O noua fundatie, finantata de miliardari, a evaluat datele culese referitoare la acest fenomen inacceptabil in lumea de azi. Telul actiunii: abolirea sclaviei. Luiza abia implinise 14 ani cand proxenetul in ghearele caruia cazuse a batut-o. Din cauza loviturilor aproape ca a orbit. A reusit sa fuga, sa scape de acea bruta. Dar ulterior a aflat ca rudele ei din Africa au fost ucise. Iar proxenetul i-a spus la telefon ca ucigasii au fost platiti de el. Este soarta crunta, dar nu atipica, a unei sclave moderne. Fata din Africa a sosit in Germania, cu nadejdea ca va putea merge la scoala in tara de adoptie. Asa a fost amagita de un barbat care a venit in satul ei, scrie Deutsche Welle.