Cine din Romania se opune infiintarii Parchetului European. Romania se numara printre cele 11 state care au trimis Comisiei Europene obiectii cu privire la crearea unui Birou al Procurorului Public European (EPPO), investit cu autoritatea de a investiga fraudele cu fonduri europene in statele membre. Parlamentele celor 28 de state membre aveau termen pana luni, 28 octombrie, la miezul noptii, sa trimita Comisiei Europene obiectii sau "plangeri" legate de posibile incalcari, de catre proiectul Comisiei de creare a Parchetului European, a principiului subsidiaritatii. Acesta era un drept, nu o obligatie, asa ca 17 state au ales sa nu trimita nici o obiectie, de unde Comisia a dedus ca proiectul are sustinerea necesara, chiar daca tacita, de vreme ce sub prevederile actualelor tratate UE nu e nevoie decat de noua state pentru a sustine o initiativa de cooperare extinsa de acest tip, scrieRomania Libera.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Fostii edili incarcerati ai Hunedoarei risca pedepse marite. Fostii edili-sefi ai municipiului Hunedoara, ajunsi dupa gratii la inceputul lunii octombrie, sunt supusi riscului ca pedepsele lor cu inchisoarea sa fie marite. Asta pentru ca principalul dosar de coruptie in care sunt acuzati este inca pe rolul instantei de judecata, iar procesul abia acum se apropie de final la Curtea de Apel Alba. Cu mai bine de trei saptamani in urma fostul primar al Hunedoarei, Ovidiu Marius Hada a fost condamnat la cinci ani de inchisoare, iar secundul sau, Robert Dan, a primit o pedeapsa de trei ani cu executare, in urma unei sentinte definitive date de ICCJ. Alaturi de ei au fost condamnati, tot cu executare, fostul sef al compartimentului de achizitii, Ioan Tiplea - la cinci ani, si fosta contabilasefa a Primariei, Daniela Capalna, la trei ani, anuntaEVZ.

"Baietii rai" l-au infundat pe Traian Berbeceanu. Greselile "Comisarului Cattani"in fata judecatorilor. Peste 20 de martori au depus declaratii in dosarul fostului sef de la Crima Organizata Alba Iulia, Traian Berbeceanu. Cei care l-au "turnat"procurorilor sunt nimeni altii decat capi ai lumii interlope. Avocatii politistului Traian Berbeceanu, fostul comisar-sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Alba Iulia, s-au folosit in instanta de reputatia de "baieti rai" a celor peste 20 de martori ai acuzarii, pentru a-si scoate clientul din inchisoare. Berbeceanu a fost arestat preventiv, pe 24 octombrie, masura judecatorilor de la Curtea de Apel Alba Iulia fiind mentinuta, miercuri, si de magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei, informeazaAdevarul.

Cele sapte minuni ale infrastructurii din Romania. Stalpi de electricitate "uitati" in mijlocul drumurilor, un drum national cu gropi vopsite din "exces de zel", o strada de doar 750 de metri transformata in drum national, o centura inaugurata si inchisa la scurt timp, trotuare late de 80 de centimetri ce trec prin mijlocul campului reprezinta doar cateva dintre minunile infrastructurii din Romania. Imaginile cu stalpul din mijlocul centurii Craiova, despre care ministrul proiectelor de infrastructura, Dan Sova, sustine ca "nu avem un stalp in mijloc, avem un santier cu un stalp", readuc in prim plan cateva dintre realizarile Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, dar nu numai, scrieGandul.

DW: Tinerii someri si politicile ratate. Somajul in rindul tinerilor este o problema acuta cu care se confrunta nu doar Romania, ci toate tarile membre ale Uniunii Europene, intr-o masura mai mare sau mai mica. Datele prezentate la inceputul lunii octombrie de Institutul National de Statistica indica o rata generala a somajului de 7,5% pentru luna august. Somajul in rindul tinerilor cu virste cuprinse intre 15 si 24 de ani era insa de 23,3%, un procent apropiat de media europeana, de 23%. Rata de ocupare in rindul acestei categorii de virsta, de 24,3%, ne arata ca doar unul din patru tineri care se incadreaza in virsta respectiva are un loc de munca, anuntaDeutsche Welle.

Cum ne fura mafiotii mana in mana cu politicienii. Evaziunea fiscala nu este o problema pentru ca statul nu are un Fisc puternic sau legi ferme. Sursa hotiei care ne face bugetul tot mai rahitic este undeva in zona surselor gri din care politicienii trag finantari pentru campaniile electorale. Un abuz aparent banal, provocat de un primar care a inceput deja sa caute fonduri pentru urmatoarea campanie electorala, contine ite ce tes de 24 de ani un fenomen national cu radacini infipte adanc in sistemul comunist, cand partidul decidea cine ocupa functii in toate institutiile. Numele nu sunt relevante, fenomenul conteaza pentru ca e replicabil in toate orasele Romaniei. Zilele acestea, brusc, soferii din comunitatea condusa de primarul nostru s-au trezit cu masinile ridicate de pe strazi, din orice loc, cu elan fara precedent. Integral inEVZ.

Povestea spectaculoasa a ultimului martor al executiei lui Antonescu. Fostul subofiter de jandarmi Costica Galavan a povestit, pentru RL, atmosfera de la locul in care Ion Antonescu a fost impuscat si care au fost ultimele cuvinte ale maresalului. In perioada in care regimul comunist se instaura in Romania, Costica Galavan, acum in varsta de 89 de ani, a participat la manifestatia partidelor istorice din 8 noiembrie 1945, la procesul lui Iuliu Maniu si l-a pazit in domiciliu fortat pe Gheorghe Tatarescu (ianuarie-martie 1949). Costica Galavan a fost martor la multe momente importante ale istoriei postbelice romanesti. A participat, in calitate de comandant de grupa si ajutor comandant de pluton la Regimentul de Jandarmi Bucuresti, la procesul in care a fost judecat lotul criminalilor de razboi, din care facea parte si maresalul Ion Antonescu. "Procesul lui Antonescu s-a judecat in Bucuresti, pe Stirbei Voda. Noi, adica Batalionul 3 din Regimentul de Jandarmi Bucuresti, am asigurat ordinea. Apoi, la Jilava, am fost la cativa metri de el cand a fost impuscat", relateaza batranul, pentruRomania Libera.

Cum a ajuns Nicolae Ceausescu sa cante imnul "Desteapta-te, romane!" in fata a peste 10.000 de oameni . In iunie 1966, Nicolae Ceausescu a fost prezent in judetul Valcea pentru a vizita combinatul Oltchim. Data vizitei a coincis cu implinirea a 118 ani de la izbucnirea Revolutiei Pasoptiste. Stiut fiind faptul ca in 1848, in Ramnicu Valcea, s-a cantat pentru prima oara imnul "Desteapta-te, romane!", valcenii au tinut sa-i faca lui Ceausescu o primire mai putin obisnuita. Petre Purcarescu, directorul Muzeului de Istorie din Valcea din acea perioada, s-a gandit sa reconstituie momentul din vara anului 1848, cand generalul Gheorghe Magheru, comandant al trupelor revolutionare din Tara Romaneasca, si-a asezat tabara pe campul de la marginea orasului Ramnicu Valcea, aproape de locul unde s-a construit, un secol mai tarziu, combinatul Oltchim. Acesta propusese si sa se intoneze "Desteapta-te, romane!", cantec interzis insa in perioada comunista. Initial, cea de-a doua propunere a fost respinsa, anuntaAdevarul.