Nababii din subteran. Scumpirile de la Metrou s-au facut prin santaj. Un milion de oameni stau la mana unui grup de profitori cu salarii uriase, ca urmare a monopolului total pe transportul din Capitala. Majorarea preturilor cu 25-33% s-a facut la o Regie cu un director putred de bogat si un sef de sindicat cu afaceri grase in statiile de metrou. Informatia ca Metrorex va majora tarifele de calatorie cu 25 - 33 %, pentru ca ar fi cel mai ieftin din Europa, a starnit furia celor care circula cu metroul, in jur de un milion de oameni zilnic. Multi spun ca majorarea s-a facut in conditiile in care salariile lor sunt inghetate sau chiar micsorate, iar conditiile de transport in subteran nu au fost imbu natatite in ultimii ani, informeaza EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

O alta perspectiva despre Schengen. Nu coruptia este problema, ci felul in care gandesc oamenii si in care se raporteaza unii la altii. Integritatea nu are niciun sens daca e separata de convingerile intime. Esecul admiterii in Schengen ar putea fi privit in Romania si ca o situatie mai curand favorabila. Pare o consolare trista si, totusi, sunt motive serioase ca Bucurestiul sa considere ca a scapat de o sarcina extrem de dificila. Accidentul dramatic petrecut recent in largul coastelor insulei Lampedusa a atras din nou atentia asupra sarcinii excesive care apasa asupra tarilor periferice. Nu doar ca acestea trebuie sa fie prima bariera in calea migratiei ilegale, dar regula de la Dublin stipuleaza ca migrantii fara acte in regula sunt trimisi imediat ce sunt retinuti in primul stat membru in care au intrat. Italia a cerut de mai multe ori revizuirea acestei reguli si repartizarea egala a migrantilor in toate statele membre, dar fara succes, noteaza Deutsche Welle.

Un medic chirurg castiga mai putin decat un stagiar la ANI. Un medic chirurg cu 25 de ani vechime, doctor in stiinte medicale, are un salariu de 3.200 de lei, mai mic fata de cel al unui stagiar la Agentia Nationala de Integritate care primeste un salariu de 3.900 lei, potrivit presedintelui Colegiului Medicilor din Romania (CMR). Potrivit reprezentantului CMR, dupa grila de salarizare a guvernului Boc, un medic chirurg, doctor in stiinte medicale are un salariu mai mic chiar si decat al unui consilier local. Astarastoae a mai spus ca daca cei 47 de milioane de euro alocati SPP pentru construirea unui nou sediu s-ar fi acordat sanatatii, cu banii acestia le-ar fi fost dublate salariile medicilor rezidenti, anunta Capital.

Ultimul roman condamnat la moarte. Curtea Suprema a mentinut sentinta comunistilor in cazul Rauta. Curte Suprema a mentinut sentinta prin care Constantin Rauta, ex-angajat al Directiei de Informatii Externe, a fost condamnat la moarte, pentru tradare, de catre autoritatile comuniste. Fost angajat al Directiei de Informatii Externe, Constantin Rauta, a solicitat Curtii Supreme revizuirea sentintei prin care in 1974 a fost condamnat la moarte. Autoritatile comuniste l-au condamnat la moarte pe Constantin Rauta pentru ca, in 1973, ajuns in SUA, a solicitat azil politic. Dupa 1990, Rauta a solicitat de mai multe ori revizuirea si casarea sentintei. Vineri, 1 noiembrie, Curtea Suprema a respins actiunea lui Rauta care isi doreste, printre altele, si retrocedarea unui apartament, scrie Gandul.

De ce nu primim despagubiri cand intarzie trenul si de cand UE va obliga Romania sa modifice legislatia. In loc sa beneficiem, incepand din aceasta toamna, de drepturile acordate calatorilor din trenuri, amanam pana in 2014 alinierea la normele UE care apara interesele pasagerilor, pentru ca reteaua noastra feroviara este prost administrata si se afla intr-o stare precara. Teoretic, toti calatorii care au asteptat prin garile romanesti mai mult de o ora ar fi trebuit sa-si primeasca inapoi 25% din pretul biletului. De asemenea, la intarzieri mai mari de doua ore, calatorul ar fi fost despagubit cu 50% din suma platita. Cel putin asa prevede o norma europeana intrata in vigoare in 2009, pentru care insa responsabilii CFR au cerut o derogare de cinci ani, timp in care va fi refacuta infrastructura, scrie Adevarul.

Cine raspunde de continutul unei casete de valori? Milioane de euro par sa se fi evaporat din casetele de valori ale sucursalei BCR Pitesti, Politia primind, pana in prezent, 12 reclamatii. Insa nu este prima data cand, dintr-o banca, dispar bunuri de valoare. In urma cu cateva luni, din tezaurul Raiffeisen Bank Ploiesti s-au volatilizat alte cateva milioane de euro. Ancheta a ramas fara rezultat, iar pagubasii cu buza umflata. Contractul de inchiriere se citeste si se semneaza pe loc. "Contractul de inchiriere a unei casete de valori nu il puteti studia acasa. Il cititi aici, pe loc, si il semnati", imi raspunde taios functionara bancii. Dupa ce isi da seama ca il citesc cu atentie si ca nu scot banii din buzunar se decide sa apeleze la ajutoare, noteaza Romania Libera.

Ce mai tine USL impreuna? Crin Antonescu e dezamagit. De Romania, de Uniunea Social Liberala, de Curtea Constitutionala, de procurori sau de ANI. Dar cel mai tare este dezamagit Crin Antonescu de tovarasul sau de alianta, Victor Ponta. "Sunt dezamagit de Victor Ponta, dar asta nu inseamna ca nu mergem mai departe impreuna", a declarat liderul PNL. Pentru a doua oara in aceasta saptamana, Crin Antonescu spune ca este pregatit sa intre in cursa pentru presedintia Romaniei singur, fara sprijinul PSD, ba chiar avand drept contracandidat un social-democrat, eventual chiar pe Victor Ponta. Ceea ce numea liderul PNL speculatii ale jurnalistilor rautaciosi se dovedeste a fi o realitate mai crunta decat s-ar fi asteptat, scrie Digi24.