Noul Cod Penal, bucuria coruptilor: pedepse mici, prescrierea faptelor este rapida. Noul Cod Penal "omoara" dosarele de coruptie afl ate pe rolul instantelor. Scad condamnarile pentru astfel de fapte si se reduce si perioada de prescriere a infractiunilor. DNA a facut o lista preliminara a "norocosilor" care scapa de acuzatii. Procurorul-sef al DNA, Laura- Codruta Kovesi, a atras atentia ca odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Penal, infractiunile in cazul a aproximativ 20 de dosare de coruptie se vor prescrie. Motivul:sunt prevazute pedepse mai mici in cazul infractiunilor de coruptie. De exemplu, pentru abuzul in serviciu, pedeapsa scade de la maxim 15 ani la un maxim de 5 ani. Unul din efectele directe ale reducerii pedepselor este scaderea drastica a perioadei de prescriptie, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum vad strainii Romania: pericol de rabie, hepatita si febra tifoida. Desi, in ultimii ani, s-au cheltuit din bani publici sute de milioane de euro pentru promovarea imaginii Romaniei in strainatate, turistii care vin aici sunt sfatuiti de propriile autoritati sa se pazeasca de rabie, hepatita sau sa se vaccineze impotriva febrei tifoide. In vara acestui an, Autoritatea Nationala pentru Turism a venit cu o noua idee de a cheltui fara folos banii cetatenilor - o campanie de promovare in statiile de metrou si pe panourile publicitare stradale in orasele din Germania, Rusia, Franta, Austria, Italia si Spania. Reprezentantii turismului romanesc functioneaza pe principiul "reclama, sufletul comertului", ignorand faptul ca, pe langa drumurile carpite, furturile din buzunare sau supratarifele la cazare, altele sunt cauzele care-i indepareteaza pe calatori de atractiile romanesti intrate in patrimonial mondial, anuntaRomania Libera.

Berbeceanu, epistola din arest: Stau dupa gratii in baza unui dosar fabricat, in baza unor vinovatii inventate". Comisarul Traian Berbeceanu a trimis o scrisoare, din arest, in carespune ca este nevinovat. Fostul sef al BCCO Alba Iulia a fost arestat preventiv in 24 octombrie, printr-o decizie luata de Curtea de Apel Alba Iulia, la propunerea procurorilor DIICOT. Decizia a fost contestata de Berbeceanu la instanta suprema, care a dispus definitiv ca acesta sa fie cercetat in arest. Alessandra Stoicescu, moderatoarea emisiunii "100 de Minute", de pe Antena 3, a prezentat o scrisoare pe care Traian Berbeceanu a scris-o din arest. Sotia lui Berbeceanu a confirmat, pentru Adevarul, ca scrisoarea a fost redactata de sotul ei. Integral inAdevarul.

Cum raspunde Adrian Nastase la intrebarea de unde a avut 760.000 de euro pentru a plati prejudiciul in dosarul "Trofeul calitatii". Avocatii lui Adrian Nastase au anuntat in februarie anul acesta ca fostul premier a platit 760.000 euro din prejudiciul de 1,5 milioane euro constat in dosarul Trofeul Calitatii. Prezent la recursul dosarului Zambaccian, Nastase a refuzat sa spuna de unde a avut cei 760.000 euro. Nastase a anuntat insa ca va dezvalui de unde a avut banii numai celor care il vor ajuta sa stranga acesta suma de bani. Nastase a mai declarat ca in opinia sa cei 760.000 euro au fost "o donatie facuta statului roman" Curtea Suprema a stabilit pe 20 iunie 2012 ca Adrian Nastase este vinovat in dosarul Trofeul Calitatii si l-a obligat, pe langa pedeapsa de doi ani de inchisoare, sa plateasca si 760.000 euro prejudiciu datorat statului roman, scrieGandul.

DW: "Baronii" locali sunt legitimi. Descentralizarea administrativa va fi adoptata prin asumarea raspunderii guvernului. De aceea nu vom asista de aici inainte la prea multe dezbateri. Acestea au fost deja consumate si realitatea este ca despre descentralizare se vorbeste in cercurile administratiei inca din 2009. La inceputul acelui an guvernul PDL-PSD suprindea lumea nu doar prin decizia de a lua un mare imprumut de la FMI, dar si prin incercarea de a studia metodic administratia locala si de a pregati o descentralizare mai avansata. Proiectul descentralizarii facea parte din pachetul de masuri pe care presedintele Traian Basescu le numea sugestiv "reforma statului". Nu ar trebui sa ne mire ca cel care incearca astazi sa duca proiectul la bun sfarsit este Liviu Dragnea, cel care participase la toate acele dezbateri din partea PSD, anuntaDeutsche Welle.

Medicii de la Fundeni au descoperit genele care duc la aparitia cancerului de ficat. Doctorii de la Fundeni, coordonati de profesorul Irinel Popescu, alaturi de cercetatori din SUA si Singapore, au obtinut un succes rasunator in domeniul cancerului la ficat. Irinel Popescu, presedintele Academiei de Stiinte Medicale, a anuntat, ieri, descoperirea a patru mutatii genetice responsabile de aparitia cancerului cailor biliare, a doua cea mai frecventa forma de cancer la ficat. Succesul lor este relatat in revista "Nature Genetics". Daca in cancerul de san se stia ca mutatia BRCA poate spori considerabil riscurile de a face cancer de san, iar in cancerul de colon riscul e dat de prezenta polipilor, in cazul cancerului hepatic nu erau cunoscute astfel de mutatii. Odata descoperite, medicii vor putea "calcula" riscul de cancer si vor putea pune un diagnostic precoce, in stadii in care boala se poate trata, informeazaEVZ.

"Regii nisipurilor", in furtuna desertului. Arabia Saudita face parte din acele tari pe care le cunoastem prin intermediul unor clisee, cum ar fi referintele la printii miliardari colectionari de iahturi si de Rolls-Royce din aur. Monarhie absoluta dupa unii, dictatura dupa altii, regatul saudit este o tara complexa, putere petroliera si financiara, tara Shariei. O tara condusa de o familie regala ce domneste cu mana de fier de 81 de ani, familie dominata de lupte intre clanuri pentru succesiunea la tron si la putere. Arabia Saudita era cunoscuta pentru discretia cu care rezolva problemele interne si externe dar faptul ca in ultimul timp a iesit in prima linie in plan international denota ca ceva nu merge la fel de bine ca pana acum. Opozantul saudit Saad el-Fakih a dezvaluit ca familia regala saudita face fata unor lupte intre clanuri si estimeaza ca regele Abdullah ben Abdel Aziz, 89 de ani si bolnav, a procedat la remanieri de posturi pentru a netezi calea la succesiunea tronului pentru fiul sau, printul Metheb, scrieRomania Libera.