Jaf de zeci de milioane de euro la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, institutia din subordinea prim-ministrului responsabila de retrocedari, a intrat in atentia procurorilor. Curtea de Conturi a sesizat, joi, organele de urmarire penala, existand suspiciuni ca zeci de persoane au fost despagubite ilegal, cu largul concurs al unor functionari publici. Un audit al Curtii de Conturi facut la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), in aceasta primavara, atrage atentia asupra "slabiciunilor" sistemului, speculate de pretinsi mostenitori ai unor persoane indreptatite la despagubiri pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar, dupa cedarea cadrilaterului la 7 septembrie 1940, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Senatorul Dian Popescu si-a pus oamenii sa-l atace pe comisarul care l-a prins cu mita. Dupa acuzatiile formulate de apropiati ai parlamentarului liberal, colegul sau de partid Radu Stroe, ministrul de Interne, a cerut imediat anchetarea comisarului-sef Caragea. Un grup de politisti din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Gorj il sprijina pe comisarul-sef Viorel Caragea, printr-o scrisoare deschisa in care dezvaluie, sub anonimat, ca personajele care il ataca pe comisar sunt oamenii senatorului Dian Popescu. Reamintim ca parlamentarul PNL a fost retinut in vara de politisti in dosarul "Primarului Pavel de la Pestisani", fiind acuzat de luare de mita. De altfel, Dian Popescu a fost trimis in judecata in acest caz, anuntaEVZ.

Istorii secrete. Regulile drastice ale casatoriei militarilor la 1900. Certificat de moralitate si zestre - doua conditii puse de statul roman, inca din anul 1900, femeilor care doreau sa se marite cu ofiterii Armatei Regale. Atat de dura era legislatia, incat cei care se insurau pe ascuns, fara "autorizatia de casatorie" data de superiorii lor, erau fie eliminati din sistem, fie trimisi in fata Consiliului de Razboi. Politica a intrat cu bocancii in viata militarilor, dupa 1941, dar mai ales in anii '50. Azi sunt doar amintiri, consemnate in arhive, despre istoria, privita din alt unghi, a ostirii noastre, informeazaRomania Libera.

Buget 2014. Primarii vin la Bucuresti sa ii ceara lui Ponta taxa pe stalp: "Cei care furnizeza curent cetateanului meu trebuie sa vina in buget la mine". Inainte ca noua "taxa pe stalp", asa cum este numita generic impozitarea constructiilor speciale anuntata de premierul Victor Ponta, sa se oficializeze, primarii incep sa isi dispute cu Guvernul banii pe care statul ar urma sa ii incaseze. De la sondele de foraj la stalpii retelelor de electricitate si telefonie, de la conductele de gaze pana la cosurile de fum, Guvernul a decis dupa negocierile cu FMI taxarea constructiilor speciale cu 1,5% de la 1 ianuarie. In proiectul de ordonanta de urgenta care va fi adoptat joi in Guvern, la pachet cu bugetul, Ministerul Finantelor aprevazut clar directionarea acestui impozit catre bugetul de stat. Primarii marilor municipii, contactati deGandul, considera insa, la unison, ca banii trebuie sa ramana la bugetele locale unde se si colecteaza.

DW: Invatamant, educatie, mentalitate. Saptamina trecuta citeva sute de membri ai Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI) au pichetat timp de trei zile sediile Guvernului si al USL, solicitind in primul rind alocarea a 6% din PIB pentru educatie. Miercuri, 6 noiembrie, peste 5.000 de membri ai federatiei au participat la un miting in fata Guvernului, urmat de un mars pina la Palatul Parlamentului. "Scoala n-are rost, guvernul te vrea prost!", "Noi v-am votat, voi ne-ati tradat!", au scandat profesorii, printre alte lozinci impotriva guvernului, anuntaDeutsche Welle.

Cei sapte magnifici care conduc China. Cum vor "Printii Rosii" sa schimbe din temelii economia chineza. Cei mai puternici lideri chinezi se vor intalni la sfarsitul acestei saptamani pentru a trasa viitorul Chinei. Sforile sunt insa trase de cei sapte membri ai Biroului Politic de Conducere al Partidul Comunist. Chinezii isi vor afla viitorul in acest sfarsit de saptamana. A treia sesiune plenara a Partidului Comunist Chinez incepe sambata la Beijing si se va incheia pe 12 noiembrie. Este prima reuniune de la schimbarea de la conducerea partidului si are ca scop trasarea politicilor si a strategiei economice a Chinei, adica mult-asteptata reforma economica promisa de Beijing de mai bine de doi ani, informeazaAdevarul.

Mafia lemnului. Iubitul prim-procuroarei intermedia spagile. Vestea ca prim-procuroarea Majeczki Izabella de la Parchetul de pe langa Judecatoria Gheorgheni, judetul Harghita, a fost ridicata ieri dimineata de procurorii DNA i-a surprins pe multi dintre cei care au avut de a face cu ea. Acuzata de infractiuni de coruptie - luare de mita si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata - magistratul a fost, ani la rand, reclamata, chiar in Parlamentul Romaniei, ca protejeaza "Mafia lemnului" si ca a scos de sub urmarire penala nume grele din judet, precum actualul ministru al Apararii, Mircea Dusa, fost prefect al Harghitei. Pana la inchiderea editiei, solicitariiEVZde a-si spune punctul de vedere.

Cum a fost martirizat de comunisti episcopul Anton Durcovici. Episcopul romano-catolic de Iasi a fost ucis in bataie la Sighetu Marmatiei, pentru ca i-a indemnat pe credinciosii catolici sa se opuna comunismului. Capul Bisericii Catolice din Romania din perioada 1948-1949, episcopul Anton Durcovici, va fi beatificat, cel mai probabil, in mai 2014. Deja Papa Francisc a recunoscut meritele martirului roman si a decis ridicarea sa la cinstea altarelor. Anton Durcovici este cel de-al patrulea prelat romano-catolic din Romania care va fi beatificat, dupa monseniorul Vladimir Ghika, ce slujea deopotriva in ritul latin si in cel bizantin, ca urmare a unei dispense papale, dupa episcopul de Satu Mare, Johann Scheffler, si dupa episcopul auxiliar de Oradea, Szilard Bogdanffy. Pana la beatificarea martirilor din temnitele comuniste, in calendarul Bisericii Catolice era un singur sfant roman, Fericitul Ieremia Valahul, un calugar capucin din Evul Mediu, anuntaRomania Libera.