Cehia: Miliardarul cu nume de cod si dosare secrete. Praga, capitala ceha, se afla in plina furtuna iscata de dezvaluirea trecutului tulbure al noii "stele" politice, Andrej Babis, dosarele secrete cu numele de cod "Soldier" si "Eye" pretinzand ca liderul partidului Actiunea cetatenilor nemultumiti (ANO) ar fi fost un agent al politiei secrete din era comunista, ceea ce el neaga. Babis, miliardar slovaco-ceh, a reusit la recentele alegeri legislative din Cehia, alaturi de partidul sau, sa devina un actor politic major, ocupand a doua pozitie, dupa social-democrati. Fara o majoritate clara, nimeni nu stie pe ce baza s-ar putea constitui un guvern stabil, scrie Romania libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

In ce liga joaca presedintele? Presedintele Traian Basescu nu a pierdut pina acum nici o batalie politica. A cistigat de doua ori Primaria Capitalei, a fost ales de doua ori presedinte, a trecut de doua suspendari pe care electoratul nu le-a validat prin referendum. Am putea spune ca presedintele are acel simt politic prin care se angajeaza intr-o batalie stiind ca merge sigur la cistig. Dar nu trebuie sa ignoram ca in fiecare batalie Traian Basescu a fost sustinut de un partid sau de o alianta politica in care electoratul a investit incredere. Dupa ultima suspendare, cea din vara lui 2012, presedintele Basescu pare sa nu-si mai fi revenit in pielea lui. Uitindu-ne in urma, putem sesiza o serie de inconsecvente in raport cu adversarii sai politici, explicit cu liderii USL. A fost o perioada in care Victor Ponta parea a fi un partener, in relatiile institutionale, cu presedintele. Au negociat impreuna procurorii-sefi ai Parchetelor, au semnat un pact de coabitare, care o vreme a parut ca functioneaza, iar presedintele a apreciat chiar unele masuri ale guvernului, scrie Deutsche Welle.

Creditul Ioanei Basescu a fost aprobat de reprezentantii USL la CEC. Prin debarcarea presedintelui CEC, Radu Gratian Ghetea, inainte de expirarea mandatului, guvernul risca o plata compensatorie care poate fi foarte consistenta si poate atrage sanctiuni din partea Curtii de Conturi. Oficialii guvernamentali care acuza interventia presedintelui pentru mentinerea lui Ghetea in functie stiu acest lucru, dupa cum stiu si ca telefonul dat de Traian Basescu a fost dat la o luna dupa ce fiica sa, Ioana Basescu, a obtinut un credit CEC, aprobat de altfel chiar de reprezentantii PNL si PSD in conducerea bancii, dezvaluie Capital.ro

Mitea de la Domeniile Statului. Prietenul lui Culita Tarata, pus sef peste institutia unde primul datornic din evidente este Culita Tarata. Dupa razia de saptamana trecuta facuta de DNA la Ministerul Agriculturii, Agentia Domeniilor Statului (ADS) are, de luni, un nou presedinte. Este vorba despre Ilie Dumitru Haralambrie Mitea, sustinut de PNL si desemnat prin ordinul ministrului Daniel Constantin. Pana acum cateva luni, liberalul care il inlocuieste pe Dan Mogos, acesta din urma pus sub urmarire penala de DNA, a fost prefect al judetului Neamt si omul pentru care presedintele CJ Neamt, Culita Tarata, sustinut de UNPR la ultimele alegeri, a insistat public sa nu fie schimbat din functie de premierul Victor Ponta, care se declarase nemultumit de cum s-a actionat la deszapezire iarna trecuta, scrie Gandul.

Veste soc despre Dinu Patriciu. Sase ani i-au trebuit lui Dinu Patriciu ca sa spulbere cele aproximativ doua miliarde de euro incasate pe Rompetrol si sa cada de pe locul intai in Top 300 (editia din 2007) pe locul 15 (editia actuala). Tot ceea ce se stie la ora actuala, cu siguranta, despre Patriciu este ca nu a vrut si nu vrea sa-si plateasca datoriile, ca este hartuit de procese civile si penale, ca are datorii de minimum 100 de milioane de euro si ca este in plin proces de divort. Teoretic, Patriciu mai detine DP Holding si Marexin. Activele imobiliare ar mai valora, probabil, aproximativ 400 de milioane de euro (cate mai sunt in Germania si cele cateva din Romania). Cat despre Marexin, stim doar ca nu a achitat taxele datorate la stat si nici salariile angajatilor, scrie EVZ.ro

Reportaj de la Atena: ca sa ajunga la Mondiale, Romania se bate cu o tara invinsa, scarbita de barajul de vineri. Elenii par sa aiba prea multe motive de ingrijorare in viata de zi cu zi pentru a mai fi preocupati de meciul cu Romania. Grecia nu arata deloc bine dupa criza financiara pe care a traversat-o in ultimii ani. Exceptand "Acropola", unde se gasesc impresionantele vestigii ale Greciei antice, Atena s-a transformat intr-o capitala cenusie, cu oameni impovarati, care inca se mai chinuie sa inteleaga ce li se intampla. Partida tur dintre Grecia si Romania este departe de a starni vreun entuziasm printre locuitorii Atenei. Am incercat sa vorbim cu oamenii despre meci si s-au uitat la noi cu expresii scarbite, ceva de genul ￯de asta ne arde noua?". Un grec batran, vanzator intr-un magazin de suveniruri. ne-a spus doar atat cand a auzit de unde suntem: "Romania bye!", scrie Adevarul.

Spaniolii de la Indignados in schimb de experienta cu Uniti Salvam. Jezabel si Miki sunt amandoi someri, ca alti 56% dintre tinerii spanioli. Ea este fosta profesoara de matematica, el fost web developer. Ambii traiesc din economii, au in jur de 30 de ani si vorbesc o engleza care suna a greaca. Colinda lumea pe unde ii poarta protestul, pentru ca sunt voluntari in grupul de comunicare internationala. Inainte de Bucuresti fusesera in Grecia, in Bulgaria si in Polonia. "Am vazut pe bloguri, pe facebook si pe site-uri de stiri miscarile saptamanale din orasele Romaniei, care se aseamana foarte mult cu protestele din Spania... Nici noi nu avem lideri si incercam sa le mentinem pasnice. Impartim aceleasi principii si idei despre cum sa organizam o miscare. Protestatarii din Romania sunt pe drumul cel bun, dar mai au nevoie de timp si experienta pentru a deprinde anumite lucruri care nu pot fi spuse. Ele trebuie traite pentru a fi intelese", declara miki pentru revista Vice.

Ministerul Sanatatii pune la cale suer-afacerea defibrilatoarelor. Pe cine imbogatesc si cat de "pregatiti" sunt romanii sa le foloseasca. Mall-urile, supermarketurile, marile restaurante, aeroporturile si alte locuri intens frecventate vor trebui sa se doteze cu defibrilatoare automate, desi aparatele care au fost instalate de mai bine de un an la metrou nu au fost niciodata folosite pana acum. Anuntul a generat deja rumoare in randul specialistilor care considera ca se urmareste, de fapt, imbogatirea unor grupuri de interese, mai ales ca toate cheltuielile nu se termina la achizitionarea lor. In Bucuresti exista deja de peste un an cinci defibrilatoare automate in cele mai tranzitate statii de metrou, insa acestea sunt folosite la fel ca trusele de prim-ajutor din masina, adica deloc, scrie EVZ.ro

Cetatenii britanici lupta in Siria in alaturi de AL-QAIDA. Directorul general MI5 Andrew Parker a anuntat ca sute de musulmani britanici au ajuns in Siria pentru a lua parte la "turismul terorist". Astazi va prezentam interviuri video exclusive cu cetateni britanici care s-au alaturat al-Qaida si lupta in Siria. In filmare, doi tineri cu accente britanice sunt in asentiment cu atitudinea lui Michael Adebolajo, cel care l-a ucis pe Lee Rigby si declara ca vor porni jihadul impotriva Marii Britanii si a Statelor Unite . ￯Le transmit Statelor Unite ca le va veni timpul", spune unul dintre barbati, in varsta de 26 de ani, "si vor sangera pana la moarte, iar Inshallah va ridica un steag la Casa Alba.", potrivit Vice.