Cum vrea Guvernul sa construiasca gradinite, scoli, spitale si inchisori in parteneriat public-privat: "un partener privat este, in toate cazurile, un operator mai eficient decat sectorul public". Guvernul intentioneaza sa construiasca gradinite, scoli, spitale de stat si chiar inchisori in parteneriat public-privat(PPP), in care partenerul privat va bugeta investitia, iar statul va plati esalonat pe durata contractului care poate ajunge pana la 25 de ani. Aceeasi prevedere se va aplica si in cazul autostrazilor in care capacitatea de plata a utilizatorilor este redusa. Aceasta este solutia gasita de guvern pentru investitiile publice, in cazul proiectelor care nu pot fi exploatate din punct de vedere comercial. Altfel spus, in cazul unei autostrazi care atrage trafic, investitia poate fi recuperata din taxa de autostrada, in vreme ce in cazul unui spital sau scoli acest lucru aproape imposibil. Asa a sustinut luni, in fata senatorilor si deputatilor PSD, ministrul Proiectelor de infrastructura si Investitiilor, Dan Sova, noua lege a parteneriatului public-privat, transmisa in Parlament la finalul lunii septembrie, scrieGandul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Chisineu-Cris, un oras fara someri si datorii. Orasul Chisineu-Cris, din judetul Arad, a fost vizitat weekendul trecut de o delegatie formata din oficialitati din Ungaria, reprezentanti ai unor firme de investitori straini in Romania si o serie de alti specialisti. De ani intregi, nu exista localnic care sa nu aiba un loc de munca in Chisineu-Cris. Ba mai mult, orasul ofera locuri de munca si pentru cei din jur. Primarul Gheorghe Burdan, care lucreaza in administratie din anul 1979, are 70 de ani si a inteles importanta atragerii investitorilor si a accesarii de fonduri europene. "Am initiat aceste intalniri pentru a ne uni eforturile in actiunea de a atrage cat mai multe fonduri europene pentru perioada 2014-2020. Suntem un oras puternic: fara someri si fara datorii", a declarat primarul Gheorghe Burdan, anuntaAdevarul.

Motivul secret pentru care Guvernul vrea autostrada spre Vest prin Brasov. Realizarea autostrazii spre vestul tarii prin Brasov ar aduce trafic sporit pe tronsonul concesionat Comarnic-Brasov, ceea ce inseamna ca statul ar trebui sa scoata mai putini bani din buzunar pentru plata concesionarului. Guvernul ar inclina mai degraba spre construirea unei autostrazi de la Sibiu spre Brasov si apoi spre Bacau decat spre Pitesti, potrivit declaratiilor facute zilele trecute de catre vicepremierul Liviu Dragnea la un post de televiziune. Guvernul asteapta insa rezultatele discutiilor purtate cu oficiali ai Comisiei Europene pe acest subiect. Oricum, cele doua autostrazi nu se pot face in acelasi timp, a spus Dragnea. Intrebat care dintre cele doua se va face prima, vicepremierul a raspuns ca acest lucru va fi anuntat, fiind reglementat intr-un "master-plan", informeazaRomania Libera.

Rosca-Stanescu a luat credit 3.000.000 de euro, nu l-a achitat si a intrat in faliment. Problemele senatorului de Dambovita, Sorin Rosca-Stanescu (64 de ani), se inmultesc. In ultima luna, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a facut plangere penala impotriva parlamentarului pe care l-a acuzat de fals in declaratii si incompatibilitate, iar liderii PNL l-au exclus din partid pentru declaratii nefondate. Judecatoria Sectorului 1 a decis, pe 17 octombrie, executarea silita a lui Rosca- Stanescu, la solicitarea BRD Group Societe Generale. Banca are de recuperat creditul principal de trei milioane de euro si dobanzi aferente de 112.039,21 de euro. Potrivit dosarului de executare silita, Rosca-Stanescu nu a platit nicio rata din creditul de trei milioane de euro luat de la BRD - Agentia Primaverii. Motivul: contractul de imprumut a fost incheiat in conditii avantajoase pentru Rosca-Stanescu, scrieEVZ.

Cadoul USL pentru clientii politici din companiile de stat. Lista oamenilor de partid ale caror salarii vor creste si de 25 de ori. In avanpremiera unor runde electorale importante in 2014, Guvernul le-a facut oamenilor de incredere ai partidelor aflate la guvernare un cadou pe seama bugetului de stat. O ordonanta, care a trecut fara piedici prin Parlament si mai asteapta, pana cel tarziu pe 22 noiembrie, doar semnatura presedintelui Traian Basescu pentru a fi batuta in cuie, face culoar pentru majorarea salariilor directorilor generali din companiile de stat neperfomante si le permite reprezentantilor in Adunarile Generale ale Actionarilor sa-si mareasca indemnizatiile de sedinta de la 47 de lei, cat iau in prezent, pana la 25% din cat primeste seful companiei, relateazaGandul.

DW: Opozitia mecanica. E cu siguranta neserios sa te opui unui proiect doar pentru ca este sustinut de adversarii tai. Cu toate acestea se intampla destul de des. Primul ministru marturisea ca anul trecut se opunea proiectului Rosia Montana pentru ca era sustinut de Traian Basescu! Un motiv puternic s-ar spune, dar, dupa cum da de inteles premierul insusi, nu foarte serios, din moment ce ii da astazi adversarului dreptate. Acum PDL anunta ca se opune proiectului descentralizarii pentru ca il sustine USL. Nu spune explicit acest lucru, e adevarat, dar PDL a inclus in toate programele sale politice si in cele guvernamentale principiul subsidiaritatii si proiectul descentralizarii administrative, asa incat parea de la sine inteles ca ar trebui sa sutina acest proiect cel putin in principiu; ceea ce nu se intampla, anuntaDeutsche Welle.

Fata cea noua a batranei cetati Rasnov. Mai putin vizitat decat alte orase cu o mostenire saseasca majora, precum Sibiu sau Sighisoara, Rasnovul le arata acum turistilor o fata noua, dupa ce fortareata care se ridica deasupra orasului a fost reamenajata, iar in apropierea localitatii a fost deschisa publicului Pestera Valea Cetatii. De-acum, poti petrece un weekend la Rasnov fara sa iti faci probleme ca te vei plictisi. Cetatea veche din secolele XIV-XVII, pestera, drumetiile prin padure si plimbarile prin oras, de-a lungul caselor cu inaltele porti sasesti, te vor tine ocupat timp de doua zile, informeazaYahoo News.

Un nou "tun" prin faliment premeditat la Primaria Iasi. Paguba pentru statul roman, aproape 150 de milioane de lei. Municipalitatea ieseana a ajuns deja la al treilea esec managerial de calibru, pe care-l "va rezolva" prin insolventa, aceeasi metoda la care a apelat in ultimii ani si in cazurile clubului de fotbal Politehnica Iasi si a societatii de termoficare a orasului, SC CET SA. Acum a venit randul Regiei Autonome de Transport Public (RATP) Iasi, entitate aflata in subordinea Consiliului Local Iasi, care a acumulat numai pana la sfarsitul anului 2012 datorii cumulate cifrate la 200 de milioane de lei. Intr-un singur an, RATP a inregistrat pierderi de 11,5 milioane de lei, iar datoriile totale catre bugetul de stat consolidat si cel local se ridica la 145 de milioane de lei, scrieAdevarul.

Cat vor costa benzina si motorina in 2014. Ordonanta de Urgenta 102/2013, pentru modificarea Codului Fiscal, a fost publicata in Monitorul Oficial la finele saptamanii trecute, urmand sa intre in vigoare la data de 1 ianuarie 2014. Guvernul si-a luat masuri de siguranta pentru a evita pierderi cifrate la zeci de milioane de euro anual, in cazul in care cursul euro-leu la data de 1 octombrie a anului precedent celui in care se platesc accizele (aceasta data fiind de referinta) este mai mic decat in anul precedent. Ordonanta de Urgenta 102 publicata in Monitorul Oficial la finele saptamanii trecute prevede calculul accizei pe baza unui sistem mixt ce ia in calcul, fie doar cursul euro-leu de la data de 1 octombrie a anului precedent, fie atat acest curs cat si inflatia, anuntaRomania Libera.