Rasplata la nivel inalt. Expertul care a decis ca Ponta nu a plagiat a ajuns sef. Specialistul de la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), care a decis in urma cu sapte luni ca premierul nu a plagiat intr-o carte pe care a publicat-o in 2010, a fost avansat in functia sef de Serviciu. Oficiul este in subordinea Guvernului. Victor Ponta George Vasile s-a vazut sef fara concurs. El a fost numit in acesta functie de directorul general al ORDA, Adriana Dontu. "Incepand cu 1 noiembrie, George Vasile exercita cu caracter temporar, pe o perioada de sase luni, functia publica de conducere vacanta de sef Serviciu din cadrul Serviciului de Expertize si Constatari", se arata intr-un raspuns al ORDA transmis catre "Evenimentul zilei". Oficiul se afla in subordinea Guvernului.

Comentariu DW: Merkel il infrunta pe Putin. Cancelarul Angela Merkel a dezvaluit in declaratia guvernamentala privind Parteneriatul Estic al UE si un element central al noii politici germane fata de Rusia. Un comentariu semnat de Ingo Mannteufel. Merkel a cerut Rusiei, textual, sa nu mai faca presiuni la adresa Ucrainei, Georgiei si Republicii Moldova, din dorinta de a impiedica apropierea acestor state de UE. In termeni neobisnuit de fermi, ea a subliniat: "Tarile decid singure. Un drept de veto al unor terti nu poate exista." Pentru a conferi greutate juridica acestei afirmatii, Merkel a amintit ca principiul neamestecului in treburile interne ale unui stat figureaza in charta OSCE privind securitatea si cooperarea in Europa, semnata si de Rusia. Afirmatiile Angelei Merkel nu au produs mai deloc mirare printre germani, cata vreme acestia considera ca este cat se poate de firesc ca state suverane cum ar fi Ucraina, Georgia sau Republica Moldova sa poata decide singure daca vor sau nu sa se apropie de UE, scrie Deutsche Welle.

Iurie Renita: Republica Moldova ramane in CSI, dar merge spre UE. Pe agenda politica a Chisinaului nu figureaza astazi unirea R. Moldova cu Romania. Ambasadorul Republicii Moldova in Romania, Iurie Renita, crede ca in viitor si separatistii nistreni vor fi convinsi ca e mai bine sa mearga spre o piata predictibila, precum cea comunitara, decat sa ramana ancorati in relatia cu Rusia. Speranta diplomatului moldovean se intemeiaza pe faptul ca, in ultimii doi ani, Transnistria duce aproape 50 la suta din exporturile ei spre UE. Pe de alta parte, Iurie Renita spune ca embargourile succesive impuse de Federatia Rusa Republicii Moldova au ajutat tara sa-si diversifice pietele. La sfarsitul saptamanii viitoare, liderii de la Chisinau vor semna la Vilnius Acordurile de la Liber Schimb si de Asociere cu Uniunea Europeana, dar cu toate acestea R. Moldova va continua sa ramana in Comunitatea Statelor Independente (CSI). "Pe agenda politica a Chisinaului nu figureaza astazi unirea R. Moldova cu Romania", declara ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti, intr-un interviu acordat ziarului Romania libera.

Noua gaselnita a soferilor din Iasi. Iata cum reusesc sa se fereasca de radarele politiei. 12.000 de soferi ieseni stiu, la orice ora din zi si din noapte, unde se afla radarele politiei rutiere, dar si zonele in care politistii organizeaza filtre. Cu totii au in comun un singur lucru: au tableta sau smartphone cu sistem de operare Android sau iOS si au descarcat aplicatia denumita sugestiv "Colegu'". Aplicatia a fost lansata in urma cu cateva luni si s-a bucurat de un succes neasteptat, pentru ca reprezinta o varianta moderna a clasicii statii, iar pentru utilizarea programului nu ai nevoie decat de o conexiune la internet si GPS, scrie ziarul "Buna Ziua Iasi"

Rezistenta de la Vaslui s-a predat demarea descentralizare. Primar: "Acum se face bugetul pentru la anul, iar presedintii de CJ vor fi Dumnezei in teritoriu". La Pungesti, americanii s-au retras in urma cu o luna cu tot cu utilajele de cautare a gazelor de sist. S-au intors acum o saptamana pentru consultari cu localnicii, dar au renuntat rapid. Acum, la Pungesti, se asteapta verdictul de la instanta dupa ce Prefectura a atacat hotararea de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist. Sperante de castig ar fi, spune viceprimarul care a angajat un avocat care a dovedit in instanta Prefectura, obtinand o decizie favorabila pentru comuna Vlahuta care votase si ea impotriva gazelor de sist. Una din cele trei exceptii insa, deoarece alte noua comune au pierdut in instanta si, mai mult, majoritatea nu au facut recurs, neangajandu-si nici macar avocat sa le apere, scrie Gandul.

SONDAJ Romanii se bazeaza, in criza, doar pe familie si pe Dumnezeu. Potrivit unei cercetari realizate de INSCOP Research, respondentii n-au incredere in institutiile statului pentru rezolvarea principalelor temeri cu care se confrunta. Romanii sunt puternic apasati de presiunea problemelor economice cotidiene si de imposibilitatea de a vedea o sursa a rezolvarii problemelor in stat, in comunitate. In viziunea populatiei, confruntata cu o criza a reprezentarii democratice, salvarea nu mai poate veni decat de la propria persoana, de la familie sau de la Dumnezeu, potrivit Adevarul.

Prefectul de Galati Catalin Bocaneanu s-a lacomit pana si la banii sinistratilor. Referatul procurorilor DNA arata ca lui Bocaneanu putin ii pasa ca oamenii au ramas fara case. Mai mult, folosea banii institutiei in scopuri personale. Prefectul a refuzat sa directioneze banii pentru ajutorarea sinistratilor inundatiilor din judet, preferand un contract de curatenie cu o fi rma pe care avea de gand, in schimbul spagilor, sa o favorizeze toata iarna Prefectul Galatiului, Emanoil Catalin Bocaneanu (foto), a fost arestat preventiv pentru 29 de zile pentru multiple infractiuni de coruptie si asimilate coruptiei. Cateva dintre acestea socheaza de-a dreptul. Mai exact, aflam din referatul procurorilor DNA ca prefectul a refuzat sa directioneze banii catre sinistratii inundatiilor din Galati, pentru a putea favoriza un SRL care-i dadea mita. Este vorba despre contractul de prestari servicii pentru lucrari de curatenie la Directia Judeteana pentru evidenta Persoanei Galati, potrivit EVZ.ro