In inchisorile de pe malul stang al Nistrului bolile, indiferenta si tortura institutionalizata sunt firesti ca bobarnacele de la colegii de celula. Primul raport al Organizatiei Natiunilor Unite referitor la drepturile omului din regiune a scos la iveala tehnici care amintesc de cele mai intunecate perioade ale erei sovietice. Pentru a obtine marturii de la condamnati, acestia sunt batuti si amenintati sistematic. Atunci cand aceste tactici dau gres, persecutia trece la membrii familiilor, scrie revista online The Black Sea, care a realizat o ancheta in Transnistria.

Aprilie, 2011. E o dimineata rece si umeda in Tiraspol. Vitalie Eriomenco este trezit din somn, luat cu japca, incatusat, legat la ochi si scos din izolatorul militiei. N-aude decat "misca-ti, bai, curul!", dar e prea ametit de la bataia primita in ultimele doua zile ca sa se opuna.

De-a lungul unei poteci mocirloase, detinutul este condus de anchetatorul sau si trei gardieni inarmati. Ajung intr-o padurice golasa, cu copaci subtiri. Undeva in spatele lor, curge alene un parau. Aude clipocitul apei, dar nu o poate vedea.

Unul dintre gardieni ii scoate catusele si-i arunca o lopata: "Sapa! Vei muri in urmatoarele momente si ai de ales intre a fi ingropat aici ori a fi aruncat in rau. Acolo sunt crabi, te vor sfasia", ranjeste.

"Credeai ca vei scapa? Nu esti in Moldova aici"

Vitalie n-are de ales. Se apleaca, ridica lopata aruncata-n noroi si incepe sa sape. Anchetatorul isi aprinde o tigara, suge din ea cu nesat , apoi vorbeste in soapta cu ceilalti barbati. Vitalie arunca pamantul umed in aer.

"Ajunge! Intoarce-te cu spatele!" Un tip in uniforma il smuceste si-i arunca cu piciorul lopata cat colo. Se face liniste ca la granita. Cateva gloante tasnesc din cele trei Kalasnikovuri, dar ajung jos, in pamant, langa picioarele barbatului.

"Ha ha!" rad purtatorii de arme. "Te-ai speriat?"

Barbatul este incatusat, urcat in masina si, pana sa se lumineze de-a binelea, aruncat din nou pe podeaua izolatorului sectiei de Politie din Tiraspol.

Citeste restul articolului in engleza pe pagina The Black Sea