Oamenii si banii Securitatii din ICE Dunarea. Dosarul de care ii e frica lui Voiculescu a fost tinut mereu secret de PSD. In cel mult trei luni, ICE Dunarea, celebrul dosar care ascunde si numele unor persoane devenite importante pe scena politica romaneasca, ajunge pe mana cercetatorilor. In perioada 1983-1989, ICE Dunarea a derulat contracte de export in valoare totala de 4,59 de miliarde de dolari. In acel moment, la conducerea ICE Dunarea erau Constantin Gavrila si directorii - adjuncti Ion si Constantin Rotaru. Dupa Revolutie, colonelul Constantin Gavril s-a angajat in sistemul bancar. Generalul Constantin Rotaru a ajuns director adjunct la SIE, a lucrat in conducerea GRIVCO si apoi la Romaqua Group. Dan Voiculescu ii stie pe Anca- Raluca Gheorghe si pe Mihai Lazar din perioada comunista. Lazar era angajat ca economist la ICE Dunarea, iar Anca-Raluca era secretara la Crescent, firma lui Voiculescu. In prezent, ea detine licentele audio-vizuale ale mogulului media, scrie EVZ.ro

ActualitateFoto: Colaj foto

Ghidul bucuresteanului care vrea sa traiasca la tara. Peste 40.000 de romani s-au mutat, in medie, in fiecare an de la oras la tara. Statistica arata ca in ultimul timp foarte multi oameni tineri isi schimba radical viata alegand linistea si, de multe ori, munca de la tara in dauna traiului urban. Cat costa sa iei o asemenea decizie si cum poti sa-ti castigi existenta la tara intr-un sat sunt intrebari la care incercam sa raspundem cu exemplul sotilor Iordache, el - marinar, ea - specialist IT, doi bucuresteni care au plecat sa cultive legume intr-o comuna din Dambovita. Probabil ca prima lectie pe care o ai de invatat este urmatoarea: "Nu te speria de munca sau de probleme. Daca ai o problema, o rezolvi", zice Lucian Iordache. De munca este cat cuprinde, daca vrei sa te muti la tara. "Nu este idilica viata la tara, asta le spun tuturor. Cand te dai cu capul de greutati, atunci vezi realitatea", adauga Iuliana Iordache, scrie Romania libera.

Feudalismul romanesc sta in moravuri. Se spune ca primarii si mai ales presedintii de consilii judetene vor deveni odata cu descentralizarea niste veritabili seniori feudali care vor dezvolta o curte de supusi si vor aplica legea lor proprie. Ceva este adevarat: in jurul liderilor locali se va crea o retea clientelara cu atat mai larga cu cat puterea lor este mai mare. Atata doar ca acest mod de functionare a societatii nu tine de modelul administrativ aplicat. Clientelismul acesta se manifesta astazi pe scara larga la nivel central si local, dupa cum pare sa fie o regula si in viata de partid. Or, modelul vietii de partid - acolo unde se pregatesc candidatii pentru posturile din administratie - este extrem de important, caci el se reproduce automat in toate compartimentele vietii sociale, scrie Deutsche Welle.

Spaga din spitalele romanesti: by-pass coronarian-2.000 de euro, nastere-1.000 de lei, tumora de colon-1.000 de lei. Cazurile de malpraxis. Romanii sunt nemultumiti de sistemul romanesc de sanatate, peste 60% marturisind ca au dat bani sau cadouri medicilor sperand sa primeasca servicii mai bune. Asa arata barometrul realizat in mai 2013 de INSCOP, la comanda ziarului "Adevarul". In pofida imbunatatirii dotarilor din unitatile sanitare romanesti, 180 de cazuri de malpraxis au fost semnalate doar in anul 2012. Daca reteaua spagii pleaca de la portar si ajunge la seful de sectie, unii medici spun ca nu exista decat o singura solutie de a rezolva acest "cult care ne urmareste inca din vremea vracilor".

O familie de romi ofera Primariei Timisoara cu 630.000 de euro cladirea fostului Spital Oncologic. Averile clanurilor tiganesti din Timisoara. O familie de romi din Timisoara, proprietara a cladirii in care a functionat Spitalul Oncologic, a oferit-o spre vanzare primariei, cu suma de 630.000 de euro, anuntul fiind facut in sedinta de joi a Consiliului Local, in care consilierii au decis amanarea luarii unei decizii. In Timisoara, mai multe familii de romi detin sute de proprietati in centrul orasului. Familia Carpaci este una dintre cele mai bogate familii de romi din oras, avand 144 de proprietati - vile, case, apartamente, terenuri, garaje si diferite spatii -, majoritatea in zona centrala a orasului, scrie Gandul.

Orgoliul unui sef de Politie: "Tu vrei sa ne tragem de chiloti?" Inspectorul de politie Andrei Lungu a fost sanctionat pentru simplul motiv ca nu a putut fi de acord cu opiniile unui sef mai mare in functie si grad si i-a explicat totul intr-o adresa: "Daca nu am fost de acord, am intocmit o adresa prin care am motivat in scris care sunt argumentele mele si de ce nu pot fi de acord cu un alt punct de vedere. Era o adresa interna, trimisa la alt serviciu. Probabil ca modul direct de adresare i-a suparat pe unii". Sefii IPJ Cluj l-au sanctionat disciplinar cu atentionare pe motiv ca adresa respectiva nu a fost intocmita cu respectarea procedurii de redactare si gestionare a documentelor neclasificate, aprobata de Politia Romana, devaluie EVZ.ro

Cine este romanul care a devenit ministru in guvernul Imperiului Otoman. Una dintre cele mai interesante figuri ale istoriei romanilor este cea a lui Nicolae Batzaria. Este vorba de unul dintre cei mai importanti lideri ai aromanilor, care a reusit sa devina senator al Imperiului Otoman si chiar ministru al Lucrarilor Publice in guvernarea Junilor Turci. De asemenea, el a reprezentat, in anul 1913, guvernul otoman in timpul Conferintei de Pace de la Londra, care a pus capat celui de-al doilea razboi balcanic, conflagratie in care atat Romania, cat si Imperiul Otoman au luptat impotriva Bulgariei. Nicolae Batzaria s-a mutat dupa primul razboi mondial in Romania. Aici, el s-a impus ca scriitor, in special in literatura pentru copii. Nicolae Batzaria este autorul celebrului personaj Haplea si a contribuit la realizarea primelor benzi desenate in limba romana, precum si la realizarea, in anul 1928, a primului film de animatie romanesc, in care Haplea este un personaj central, scrie Romania libera.