China intra in Europa pe usa din Est. Premierii central- si est-europeni asteapta cu speranta intalnirea de la Bucuresti cu omologul lor chinez Li Keqiang. Acesta din urma vine la intalnire cu ganduri mari - si cu portofelul larg deschis. Saisprezece prim ministrii din Europa Centrala si de Est plus seful Guvernului de la Beijing. O mie de oameni de afaceri - dintre care 300 din China. O lista lunga - un numar deocamdata nedefinit - de memorandumuri si intelegeri asteptand sa fie semnate. Agenda forumului economic China - Europa Central si de Est, programat sa se desfasoare saptamana viitoare la Bucuresti, este grea si promitatoare. Integral pe Deutshe Welle.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Ziua judecatii pentru penalii cu gulere albe. Inalta Curte judeca trei fosti ministri, un deputat si un fost procuror. Pana acum, cei mai multi dintre ei au primit ani grei de inchisoare. Cinci magistrati de la Instanta Suprema judeca, astazi, primul termen din recursul procesului in care fostul ministru al Transporturilor, liberalul Relu Fenechiu, este acuzat de fapte de coruptie. Pe 12 iulie, deputatul iesean a fost condamnat la cinci ani de inchisoare in dosarul "Transformatorul", sub acuzatia de complicitate la abuz in serviciu. Avand in vedere ca el a sutinut de mai multe ori ca nu a luat in serios procesul si ca nu si-a pregatit cum trebuie apararea, cel mai probabil, Fenechiu va cere un nou termen pentru a-si angaja avocati. Continuarea in EVZ.

Programarile la doctor si operatiile, amanate de greva din Sanatate. Doar unitatile de primiri urgente functioneaza maine, intre orele 8.00 si 10.00, in majoritatea spitalelor romanesti, pentru ca, timp de doua ore, medicii vor face greva de avertisment. Daca in zilele urmatoare nu se gasesc solutii la revendicarile cadrelor medicale, joi va fi declansata greva generala pe termen nelimitat, aminteste Adevarul.

Marea defrisare, partea 3. Cum functioneaza mafia lemnului. Silvicultorii si-au dat mana cu politicienii si impreuna au distrus padurile Romaniei. Din pacate, politicienii si oamenii care conduc si muncesc in aceste institutii sunt direct implicati in jaful din padure. Noi semnalam dezastrul, se fac dosare penale si anchete in timp ce munti intregi raman fara padure si nimeni nu nu este pedepsit. Asta pentru ca cei care taie sunt protejati de politicieni, politisti si procurori. Romania are acum 6.519.479 hectare de padure care acopera 27 la suta din suprafata tarii. Mai bine de jumatate a fost retroceda catre fosti proprietari. 560.000 de hectare au fost retrocedate cu incalcarea legii, potrivit Stirile Pro Tv.

Cum s-a distrus una dintre cele mai vechi industrii din Romania. In perioada postdecembrista s-a pus lacat pe sapte din cele zece rafinarii ale tarii, iar capacitatea de rafinare a fost redusa de peste trei ori. Si pericolul inca nu a trecut. Rafinarea petrolului este una dintre cele mai vechi industrii din tara noastra. Zeci sau chiar sute de mii de oameni, de la angajati de rand si pana la mari ingineri, au activat cu mandrie in cele zece rafinarii: Arpechim, Astra, Darmanesti, Petrobrazi, Petromidia, Petrotel, Petrolsub, RAFO, Steaua Romana si Vega. Integral in Capital.

Un milion de euro pentru festivitatea de 1 Decembrie. Parada de lux din buget de criza. De Ziua Nationala a Romaniei se anunta cea mai mare defilare din 1990 si pana in prezent. Si costurile sunt pe masura: buget de cinci ori mai mare. Guvernul, care intentioneaza sa puna acciza pe benzina pentru a petici bugetul, a alocat de cinci ori mai multi bani pentru ca Armata si Internele sa defileze anul acesta de Ziua Nationala a Romaniei. Astfel, in timp ce anul trecut a fost "parada de austeritate", fara avioane de lupta si elicoptere costisitoare, anul acesta s-a alocat aproape un milion de euro pentru festivitatile de 1 Decembrie, potrivit unei Hotarari de Guvern citate de EVZ.

Falimentul CFR. Kilometri de vagoane, vanduti la fier vechi, cu 0,9 lei kilogramul. CFR Marfa caseaza anual mii de vagoane, care sunt vandute apoi mai scump, sub forma de componente utilizabile, de catre operatori privati in tara sau in strainatate. Datorii de peste 400 de milioane euro acumulase CFR Marfa pana la privatizarea esuata din acest an. Desi este cel mai mare operator de transport de bunuri din tara, cu un numar impresionant de vagoane aflate inca in proprietatea sa, compania nu reuseste sa devina profitabila. Stergerea restantelor, realizata la o luna de la demararea procedurilor de privatizare, a dat CFR Marfa o gura de oxigen, desi masura viza mai degraba favorizarea unui potential cumparator decat relansarea operatorului de stat. Dar, in ciuda acestei "curatenii", adevaratele probleme care au dus CFR Marfa aproape de faliment raman inca valabile, anunta Romania Libera.

Premierul Li Keqiang, la Bucuresti: Ce vrea China de la Romania. Ce ne ofera chinezii in schimb. In ajunul Reuniunii Sefilor de Guvern China - tarile din Europa Centrala si de Est, domnul Li Keqiang, premier al Consiliului de Stat al RP Chineze, transmite prin intermediul ziarului Adevarul urmatorul mesaj: "Desi China si tarile din Europa Centrala si de Est se afla la o distanta geografica semnificativa, de mii de kilometri, suntem strans legati sufleteste. Personal, in urma cu peste 20 de ani am vizitat cateva state din aceste meleaguri ale Europei, care m-au impresionat profund." Continuarea in Adevarul.

Doar 3 din 10 romani au acces la chirurgia minim invaziva. In Romania, doar 30% dintre pacientii care au nevoie de o interventie chirurgicala au norocul sa beneficieze de o tehnica minim invaziva, in timp ce in Europa interventiile chirurgicale endoscopice se folosesc in 60% - 80% din cazuri, arata un studiu condus recent de Asociatia Romana de Chirurgie Endoscopica (ARCE). Lipsa echipamentelor din spitale reprezinta, in opinia specialistilor, principalul obstacol pentru extinderea pe scara larga in Romania a tehnicilor minim invazive (laparoscopice, toracoscopie, robotice), potrivit Romania Libera.