Afacerile scandaloase ale primarului sectorului 3, Robert Negoita. Bodyguarzi platiti din bani publici ca sa apere Politia Locala. rimaria Sectorului 3 a dat un contract de 42.446.160 de lei (aproape zece milioane de euro) unui grup de cinci firme de paza si protectie pentru a-i pazi bunurile aflate in administrare. Contractul a fost atribuit pe 9 august 2013, urmatoa - relor firme: Scorseze Security International SRL, Grup Est Security SRL, Axis Corporate Security SRL, Cameleon Security Systems SRL si Swat Force International SRL. Prin acest contract, primarul sectorului 3, Robert Negoita, a externalizat un serviciu pentru care are deja o institutie de stat cu aceste atributii, in speta Politia Locala, dezvaluie EVZ.ro

ActualitateFoto: Colaj foto

Romania priveste in ochi "pericolul galben". In Romania se mai vorbeste cu voce scazuta despre "pericolul galben". Chiar si evaluarile de la cel mai inalt nivel par sa fie strabatute de un soi de teama superstitioasa. Investitiile occidentale care au reprezentat orizontul de speranta al societatii in ultimii 20 de ani nu au venit decat in mica masura si nu dau semne ca vor urma sa vina, iar din multe motive Romania se vadeste pur si simplu incapabila sa profite integral de fondurile pe care UE i le pune la dispozitie. In aceasta situatie, redescoperirea Orientului era aproape inevitabila si probabil ca s-ar fi produs de mai multa vreme daca nu s-ar fi manifestat anumite scrupule fata de imperativul loialitatii occidentale, scrie Deutsche Welle.

Interviu China tachineaza si Rusia la Bucuresti. "Europa de est Este o zona din ce in ce mai importanta pentru China. Asa se poate intelege rostul intalnirilor dintre premierul chinez si premierii tarilor din Europa Centrala si de Est. China ne face curte intr-un joc de mare rafinament geopolitic. Prin Europa Centrala si de Est China tachineaza si Rusia, UE si SUA. Globalizarea face Europa Centrala mai importanta decat era ea cand spatiul care conta era doar cel euro-atlantic sau euro-asiatic. Stim ca exista in China bani de investitii. Mai important este daca oferta economica are si substrat politic. Pentru ca Europa Centrala, la fel ca in cazul relatiilor cu Rusia, chiar daca este interesata de cooperarea cu China, o va face de pe pozitia unor entitati NATO si UE. Altfel, proiecte economice comune si beneficii reciproce sunt ceea ce ne dorim si noi si China", declara consilierul prezidential pentru probleme de siguranta nationala Iulian Fota intr-un interviu acordat ziarului Romania libera.

Povestea ghetoului de lux din Capitala. Doua blocuri noi de la marginea Bucurestiului sunt un adevarat teritoriu de razboi. Locatarii-proprietari sunt la cutite cu mai multi asistati social, adusi in aceleasi blocuri de catre reprezentantii Primariei Generale. Municipalitatea sustine, insa, ca a gasit solutia: va cumpara apartamentele proprietarilor. Cel mai probabil, oferta primariei nu va putea fi egala cu preturile la care au fost achizitionate apartamentele, in 2007, pe vremea cand primar general era Adriean Videanu. Conflictul pleaca de la decizia lui Videanu, de a cumpara 143 de apartamente intr-un ansamblu rezidential aflat pe Soseaua Bucuresti-Targoviste, la preturi de locuinte de lux, ca mai apoi sa le ofere bucurestenilor evacuati din Centrul Vechi sau din casele nationalizate, scrie Adevarul.

Voiculescu isi pune colaboratorii de la "Dunarea" in functii publice. De o saptamana, Federatia Romana de Hochei pe Gheata are un nou presedinte. El este Florian Gheorghe si a fost ales din trei candidati prezenti la concurs. Putini stiu ca acesta este cel mai bun prieten din tinerete al mogulului media Dan Voiculescu, partener de pahar si de "nebunii". Intr-un fragment din cartea "Adevarul despre Crescent" publicata in 2001, Dan Voiculescu evoca prietenia cu Gheorghe. Pasajul face referire la inceputurile Revolutiei din decembrie '89: "Spre seara (n.r.- 21 decembrie 1989), impreuna cu bunul meu prieten, hocheist si el, Florian Gheorghe, nu inainte de a fi trecut in nefiinta o sticla cu whisky, ne-am suit in masina si am plecat la Intercontinental sa ne continuam opera revolutionara (...) Pe neasteptate a inceput un tir sustinut dinspre Athenee Palace inspre Palat. Cu mult curaj, demnitate si simt al datoriei i-am spus atunci colegului: 'Florine, hai, uscheala, ca nu-i de noi, pe aici ne raman oasele daca n-o intindem repejor', scria in urma cu 12 ani, Dan Voiculescu, potrivit EVZ.ro

Un nigerian, un yemenit si o frantuzoaica. Povestea medicilor straini care vorbesc perfect romaneste. Un singur cuvant le lipseste din vocabular: SPAGA. Care este asemanarea dintre un doctor nigerian, un chirurg yemenit si un ambulantier francez, care muncesc in Romania? Nu stiu ce-nseamna cuvantul spaga. Pare un inceput de gluma, dar nu este. Trei medici straini, Henry Osakwe, Abdullah Salim si Camille Vennetier, nu vor sa invete acest cuvant, desi vorbesc perfect romaneste. Ne-au invatat limba in urma cu multi ani cand au venit la studii in Romania. Ne-au adoptat ca tara si-au ramas aici intemeindu-si familii alaturi de romani. Ne vindeca ranile si ne invata sa ne depasim prejudecatile. Pentru ca ei, Osawke, Salim si Vennetier sunt doar cativa dintre medicii straini care ne ajuta sa traim mai bine romaneste. Va mai spunem un singur lucru, pe care nu trebuie sa-l ratati din reportajul urmator: uitati-va cu atentie cum defineste un medic nigerian cuvantul "dor", scrie Gandul.

Cati bani ii pot aduce primarului doua cuvinte dintr-o lege. Edilul din Bistrita are un teren pe care ar putea trece viitoarea centura a orasului, pentru care ar avea de castigat in urma exproprierii. Mai era nevoie de modificarea unui act normativ. Centura se va face din fonduri europene, fiind vorba de un proiect de cel putin 60 milioane de euro (pentru 14 kilometri). Exista insa si interesele private ale primarului Cretu. "In 2009, in declaratia de avere a primarului Ovidiu Cretu, aparea informatia conform careia acesta detine in zona Zavoaiele de Sus, in imediata apropiere a traseului centurii, un teren intravilan in suprafata de 4.500 de metri patrati. Informatia apare postata si acum, doar ca locatia Zavoaiele de Sus este stearsa cu un corector", arata bistriteanul.ro. Edilul a recunoscut ca detine teren in zona, "iar pentru 400 de metri voi fi expropriat". Apoi primarul ne-a spus ca alti factori politici din zona au interese financiare, dar nu a vrut sa intre in detalii, scrie Romania libera.