Antibiotice periculoase, vandute la liber in farmacii. Romania a ajuns tara cu cele mai rezistente bacterii din Europa. Pentru ca romanii iau antibiotice puternice ca pe bomboane, si bacteriile au devenit mult mai rezistente, iar numarul infectiilor din spitale a explodat. Medicii le prescriu la presiune sau din obisnuinta, iar farmaciile elibereaza pastilele ca pe ceaiuri. Asa s-a ajuns ca in Romania sa fie cod rosu de rezistenta bacteriana la antibiotice. Majoritatea farmacistilor nu respecta legea atunci cand vine vorba de prescrierea antibioticelor. Elibereaza pastile fara reteta sau antibiotice care ar trebui sa existe doar in farmacia de spital Romanii sunt campionii Europei la consumul de antibiotice fara reteta, insa chiar si asa, jumatate din prescrierile medicilor sunt gresite, atrag atentia expertii romani care au studiat problema. "In Romania, medicii sunt presati de pacienti sa prescrie antibiotice, iar cine nu prescrie e un doctor rau. Vine iarna cu raceli si gripa si toata lumea vrea antibiotic", atrage atentia Sorin Petrea, directorul medical al Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals". Un experiment EVZ a confirmat acest fenomen.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Grapini: Mi-a fost rusine cand mi s-a spus ca nu s-au mai facut episoadele 2 si 3 din Wild Carpathia. Ministrul pentru IMM-uri si Turism, Maria Grapini, spune ca "i-a fost rusine" la targul de la Berlin, din martie, cand producatorul de la miniseria "Wild Carpathia" i-a spus ca, de doi ani, Romania nu a mai facut episoadele 2 si 3, ulterior fiind alocati bani, care nu erau de la buget, ci de la UE. Grapini a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, ca primul episod din miniseria "Wild Carpathia" a fost donat de Printul Charles, iar Romania trebuia sa faca, contra cost, episoadele doi si trei. Cu toate ca acestea urmau sa fie facute din fonduri europene, Romania a intarziat cu cele doua episoade, noteaza Mediafax.

Ion Tiriac: Sper sa ne vina mintea la cap si sa nu ne mai batem intre noi, ci sa ne batem cu aia din afara. Si bogatilor le-a fost teama de criza. O recunoaste chiar Ion Tiriac, unul dintre cei mai bogati romani, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Digi24. Omul de afaceri nu s-a asteptat ca recesiunea sa fie atat de profunda. Nici acum nu se aventureaza sa faca investitii majore, mai ales ca urmeaza un an electoral, dupa cum chiar el marturiseste. Cu afaceri in domeniile imobiliar, auto, banci, asigurari si comert, Ion Tiriac are o avere estimata la 850 de milioane de euro si este al treilea cel mai bogat roman, potrivit topului intocmit de Forbes Romania. Afacerile imobiliare si cele cu autoturisme au fost insa cel mai puternic afectate de criza. Dovada stau vanzarile de masini noi din Romania, care au scazut pentru al saselea an la rand.

De ce platesc multi bucuresteni caldura care este doar pe hartie. Regia care furnizeaza caldura in Capitala e inglodata in datorii, iar facturile cresc. Un viceprimar spune ca "sunt alte prioritati". Regia care furnizeaza caldura in sistemul centralizat din Capitala are conturile blocate de aproape patru ani, abia are bani de salarii, iar Primaria Generala nu a mai achitat subventia de luni bune. Intrebat cum s-a ajuns in aceasta situatie, viceprimarul Capitalei, Marcel Nicolaescu, cel care are in subordine Regia, a dat un raspuns socant: "Nu stiu. Municipalitatea are, cred, alte prioritati". Potrivit consilierului general Mircea Raicu, RADET se afla practic in faliment. "Datoriile au depasit 500 de milioane de euro. In anul 2008, cand a devenit Sorin Oprescu primar, Regia avea o datorie de baza de 70 de milioane de euro", a explicat si consilierul general Silviu Vaduva. Cert este ca datoria initiala putea fi stearsa, iar Regia sa fie functionala, dupa cum a explicat si vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei- Emil Calota, daca RADET fuziona cu ELCEN, actiunea promisa de edilul-sef al Capitalei in primavara acestui an. Numai ca acest lucru nu s-a mai intamplat, scrie EVZ.

Front comun impotriva exceselor britanice. Cum ii raspund oficialii europeni si romani lui David Cameron. Intentiile premierului britanic de a cere schimbarea legislatiei europene privind libera circulatie pentru cetatenii UE din Romania si Bulgaria si decizia sa de a inaspri regulile de acordare a beneficiilor sociale au provocat reactii dure din partea oficialilor europeni. O pleiada de mustrari si argumente a fost lansata asupra lui David Cameron din partea Bruxellesului, dar si a altor reprezentanti ai capitalelor UE. Andor a catalogat, pentru BBC, drept o "reactie nefericita si excesiva" declaratiiile lui Cameron pe tema migrarii. "Acest lucru risca sa acrediteze Marea Britanie ca pe rautaciosul Uniunii Europene", a avertizat comisarul ungur, catalogand ca "isterica" dezbaterea din Marea Britanie asupra migrarii. "Libera circulatie nu este negociabila", a subliniat vicepresedinta Comisiei insarcinata cu Justitia Viviane Reding, noteaza Adevarul.

DW: 1 Decembrie dupa Vilnius. Guvernul pregateste cea mai mare parada militara din ultimii 20 de ani. Peste 2000 de militari de la toate armele, avioane si masini de lupta vor iesi din cazarmi pentru a marca ziua de 1 Decembrie. La parada vor participa si militari din SUA, Franta, Polonia si Turcia. Argumentul principal al acestei mobilizari de exceptie este acela ca se implinesc 95 de ani la evenimentul celebrat. Datele "rotunde" se bucura mereu de o atentie speciala. Este ceva in aceasta conventie a numerelor rotunde mai important decat pare. Sarbatorile repetitive au nevoie cateodata de un impuls care sa le salveze de rutina, or datele rotunde reprezinta pur si simplu o obligatie simbolica care impulsioneaza eforturile si nu le lasa sa se stinga. Intr-un anumit sens, am putea vorbi de o institutie a numerelor rotunde; acestea reusesc sa faca sa functioneze viata rituala a statelor si comunitatilor, conform Deutsche Welle.

Voiculescu este mincinos! EVZ a gasit in Dosarul "Dunarea" dovada ca Varanul a lucrat cu firma Securitatii. Pe masura ce arhiva "Dunarea operativ" se desecretizeaza, mogulul media baga capul in nisip si sustine ca nu are nicio legatura cu aceste dosare. Numele lui apare insa peste tot in afacerile Securitatii. Tot mai insistent, Dan Voiculescu sustine ca nu are nicio legatura cu arhiva "ICE Dunarea", societate prin care se desfasura tot exportul Romaniei in perioada comunista sub controlul strict al Securitatii. "Vreau sa spun clar, astfel incat sa stie toata lumea: arhiva si dosarul Dunarea ma lasa rece - nu am nicio implicare in ele", arata mogulul pe blogul personal. Din documentele consultate de "Evenimentul zilei" la Arhivele Nationale, reiese ca Voiculescu minte. Actele demonstreaza ca era om de baza in activitatea de export a Romaniei comuniste.

INTERVIU Vitalie Marinuta: "La Vilnius s-a scris o pagina noua in istoria Republicii Moldova". In exclusivitate pentru "Adevarul", ministrul Apararii de la Chisinau, Vitalie Marinuta, a comentat rezultatele reuniunii de la Vilnius, reiterand convingerile sale europene, cu argumente specifice evolutiei prezente si viitoare, a Armatei Nationale a Republicii Moldova. La 1 Decembrie 2013, ministrul Marinuta se va afla la Arcul de Triumf, din Bucuresti, langa omologul sau Mircea Dusa, urmarind, in premiera, Parada Militara. - Cum comentati, domnule ministru, rezultatele Summitului de la Vilnius? - Pentru mine, cetatean al Republicii Moldova si om politic, care a activat pe parcursul ultimelor patru ani, impreuna cu multi alti colegi din diferite domenii si partide de orientare democratica, pentru a aduce tara noastra in marea familie europeana, rezultatele Summit-ului de la Vilnius constituie un moment istoric si un succes fara precedent. Da, este doar primul pas in directia integrarii noastre europene, dar sunt convins ca este un pas cu dreptul, care in final se va solda cu un succes.