Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti a confirmat marti, la solicitarea site-ului specializat Rise Project, ca a inceput urmarirea penala fata de Rosia Montana Gold Corporation in data de 18 noiembrie 2013, pentru infractiunile de evaziune fiscala si complicitate la spalare de bani.

Rise Project anunta luni ca societatea care detine licenta de exploatare a aurului de la Rosia Montana a fost pusa sub urmarire penala, saptamana trecuta, intr-un amplu dosar de evaziune fiscala si spalare de bani. Extrasul firmei Rosia Montana Gold Corporation SA (RMGC), emis de Registrul Comertului, arata ca RMGC este anchetata penal, desi nu dezvaluie motivul oficial al investigatiei judiciare.

Potrivit Rise Project, problemele RMGC au aparut cand procurorii prahoveni au descoperit ca societatea miniera a efectuat plati catre o firma din Ploiesti implicata in reteaua "Pavaleanu". Reprezentantii companiei arata ca "extinderea cercetarilor vizeaza 43 de societati comerciale, printre care si RMGC, fara sa fie vizata nicio persoana angajata la companie sau din conducerea acesteia".

In acest dosar a fost arestat un fost consilier de la Secretariatul General al Guvernului, Marcel Pavaleanu. El este cercetat impreuna cu doi interlopi prahoveni, fiica presedintelui Consiliului Judetean Prahova, mai multi complici ai lor si zeci de companii abonate la contracte cu statul. Printre acestea din urma se numara si Trans Expedition Feroviar - una dintre firmele grupului GFR (Grupul Feroviar Roman) implicat in privatizarea CFR Marfa si patronat de Gruia Stoica si Vasile Didila.

RMGC a platit peste un milion de lei catre Kadok Interprest - o firma cu domiciliul fiscal in Ploiesti pe care procurorii o califica drept "fantoma". Informatia figureaza intr-un referat intocmit de anchetatori in luna octombrie. Kadok Interprest SRL este investigata in cazul "Pavaleanu", fiind acuzata de operatiuni comerciale fictive in cadrul unui circuit de spalare de bani pus la punct de membri influenti ai PSD Prahova.

Casa de avocatura "Tuca, Zbarcea si Asociatii", care reprezinta corporatia miniera, a precizat pentru RISE Project : "Pana la aceasta ora, nu am fost informati de catre reprezentantii Parchetului despre inceperea vreunei urmariri penale impotriva RMGC. Intelegem, din informatii care ne-au parvenit indirect, ca una dintre societatile comerciale de la care RMGC a achizitionat niste bunuri este supusa urmaririi penale, iar Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti a dispus extinderea cercetarilor si asupra tranzactiilor derulate cu toate societatile comerciale cu care aceasta firma a avut raporturi contractuale. Din informatiile care ne-au parvenit indirect, extinderea cercetarilor vizeaza astfel 43 de societati comerciale, printre care si RMGC, fara sa fie vizata nicio persoana angajata la companie sau din conducerea acesteia. Am solicitat Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti sa ne fie comunicate toate actele referitoare la aceasta situatie".

Citeste tot articolul si comenteaza pe Rise Project