Guvernul ascunde o copie a contractului Bechtel din 2003. Un raport fulger si discutabil al Corpului de Control al prim-ministrului sta la baza plangerii inaintate la DNA impotriva a patru fosti ministri. In martie 2004 a fost semnat contractul de Guvernul Nastase. Corpul de Control al premierului Victor Ponta a gasit, luna trecuta, o copie in engleza a contractului original Bechtel semnat in 2003. Aceasta, dupa ce EVZ a dezvaluit, pe 1 august, ca originalul in romana este de negasit, iar ministrul delegat pentru Marile Proiecte, Dan Sova, a anuntat ca se va demara o ancheta pentru a se afla ce s-a intamplat cu documentul original in limba romana si in engleza. E cel putin ciudat ca Guvernul a facut plangere la DNA inainte de a da publicitatii contractul din 2003. Asa cum si Ponta si Sova au promis.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Vicepresedintele Comisiei de Cultura din Senat: Voi cere audierea de urgenta a conducerii Societatii Romane de Televiziune. Vicepresedintele Comisiei pentru Cultura din Senat, Marius Pascan, a anuntat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca va cere, saptamana viitoare, audierea de urgenta a conducerii Societatii Romane de Televiziune, in legatura cu incheierea protocolului de cooperare cu Ministerul Agriculturii. Vicepresedintele Comisiei pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa din Senat, Marius Pascan, a declarat ca va cere, saptamana viitoare, audierea de urgenta a conducerii Societatii Romane de Televiziune, in legatura cu incheierea protocolului de cooperare semnat de presedintele-director general al TVR, Claudiu Saftoiu, cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, noteaza Adevarul.

Judetele din Romania care nu vor avea nici un kilometru de autostrada nici peste 10 ani. In prezent, reteaua de autostrazi a Romaniei are sub 550 de kilometri. Autostrazile traverseaza doar un sfert din judetele tarii, urmand ca in urmatorii 5 ani, la sarbatorirea centenarului Marii Uniri, numarul judetelor cu autostrazi sa ajunga la 26. Zilele trecute, Guvernul USL, condus de premierul Victor Ponta, a prezentat "Strategia de dezvoltare a retelei de autostrazi", mai exact spus cateva harti pe care au fost trasate actualele si viitoarele autostrazi. Conform hartii prezentate de Ponta cu referire la proiectele care ar urma sa fie dezvoltate in perioada 2018-2023, Romania ar urma sa fie impanzita de autostrazi. Totusi pe teritoriul a trei judete nu va trece niciun tronson de autostrada. Judetele in cauza sunt: Ialomita, Vaslui si Botosani, scrie Capital.

USL plesneste pe la colturi in teritoriu. Liderii de filiale PSD si PNL imita la nivel local conflictele de la Centru dintre co-presedintii USL, Crin Antonescu si Victor Ponta. In multe judete, USL a ajuns doar o alianta pur formala. Dupa ce disputele dintre liderii USL, Crin Antonescu si Victor Ponta, au devenit chestiuni la ordinea zilei in USL, disputele la nivelul organizatiilor PNL si PSD au inceput sa iasa la suprafata. Iasi. Doar in ultimele zile, strategia Guvernului Ponta pentru autostrazi, dar si alte subiecte precum apropierea alegerilor europarlamentare si chiar depunerea coroanelor de flori de Ziua Nationala au reprezentat motive de disputa. Integral in EVZ.

DW: O campanie delicata si cu multe riscuri. In Sectorul 6 un copil de 3 ani, pus de tatal sau sa cerseasca, a fost luat vineri de asistentii sociali de pe o strada din zona Lujerului si dus intr-un centru specializat pentru orfani. Urmeaza o actiune judiciara cu sanse incerte, prin care parintii copilului ar putea decadea din drepturi. Este primul act vizibil al presiunilor pe care tarile occidentale le fac asupra Romaniei de a intreprinde ceva concret pentru a stopa expansiunea cersetoriei profesionalizate. Nu e usor de abordat acest subiect fara a atinge domeniul delicat al drepturilor omului si mai ales al garantiilor juridice pe care le presupune. In primul rand reusita acestei actiuni are nevoie de o procedura fara fisuri, caci altfel militantii pentru drepturile omului vor transforma un astfel de caz in baricada impotriva oricarei abordari asemanatoare. Nu poti rapi un copil de pe strada fara temeiuri solide. Desigur se poate spune ca ele exista, dar ar trebui si dovedite, informeaza Deutsche Welle.

Titus Corlatean: Republica Moldova nu e in situatia Ucrainei. Vizita lui John Kerry la Chisinau, un semnal important. Ministrul de Externe Titus Corlatean considera ca vizita secretarului de Stat american John Kerry in Republica Moldova a avut loc "la momentul oportun", dupa ce Chisinaul a parafat acordul de asociere cu Uniunea Europeana si dupa ce Ucraina a refuzat sa semneze acest acord. Ministrul a declarat, in cadrul emisiunii "Impartial" de la Digi24, ca a discutat cu oficialul american despre acordarea unui "sprijin consistent" Republicii Moldova in demersul sau de integrare europeana.

Adevarul despre codrii Moldovei: padurea de la Danceni-Sociteni, "Tiganca" actualei guvernari. Daca credeati ca doar Vladimir Voronin are o slabiciune pentru odihna in codrii Moldovei, va inselati. Demnitarii din actuala guvernare, aflata pe final de mandat, s-au inspirat de la liderul comunist si s-au pricopsit cu loturi de padure la doar cinci kilometri de Chisinau. Atunci cand au venit la putere, liderii partidelor de la guvernare au promis ca vor intoarce statului padurea de la Trebujeni, raionul Orhei, arendata de familia Voronin in 2008. Nu s-au tinut de cuvant. Mai mult chiar, in ultimii ani, ministri, deputati, functionari publici, deopotriva cu oameni de afaceri, au pus mana pe toate padurile din jurul Chisinaului. Scopul final este sa-si construiasca vile la fel ca liderul comunist, informeaza Adevarul.