Cand va face Chevron primul foraj la Pungesti. Planul americanilor privind gazele de sist din Romania. Protestele din ultimele luni fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist nu fac Chevron sa renunte. Compania americana planuieste sa finalizeze, in doua luni, instalarea primei sonde la Pungesti (Vaslui), si sa inceapa forarile la adancimi cuprinse intre doi si patru kilometri, reiese din informatiile furnizate ziarului Gandul de reprezentantii Chevron.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Greva soferilor va lasa magazinele goale. Nimic nu-i mai poate opri pe transportatori. Transportatorii rutieri isi opresc incepand de luni masinile si activitatea, ca reactie la aroganta cu care ii trateaza Guvernul, blocand astfel fluxurile de aprovizionare cu marfa a comerciantilor. Asa cum avertizasera de mai multa vreme, soferii reprezentati de Confederatia Nationala Rutiera opresc astazi masinile si intreaga activitate specifica, lucru care va duce in primul rand la imposibilitatea ca magazinele sa se mai aprovizioneze cu marfa, anunta Adevarul.

Jaful de la CFR. Din patrimoniul Cailor Ferate au disparut 1.125 de vagoane. Inspectorii Corpului de Control al Ministerului Transportului au constatat ca garniturile exista in acte, dar nu si pe sine. Raportul arata ca acestea au fost sustrase, lucru pentru care nu au primit nicio justifi carea din partea companiei. Potrivit raportului de control, Compania Nationala de Cai Ferate (CNCF) CFR SA, condusa de George Micu, are in parcul sau 2.529 de vagoane de marfa si uz administrativ. Inspectorii au inventariat in timpul controlului 1.433 de vagoane de marfa si de uz administrativ, pe care le-au gasit in teren. Despre diferenta de 1.096 de vagoane, inspectorii mentioneaza in raportul lor ca "se afla in evidenta contabila, dar nu au fost identificate in teren", potrivit EVZ.

Factorul Porumboiu. Ce spune cel mai influent om de afaceri din Vaslui despre scandalul Pungesti. Scandalul gazelor de sist de la Pungesti dureaza de cateva luni, dar in aceasta disputa nu s-a auzit deloc poate cea mai relevanta voce din Vaslui: Adrian Porumboiu, potent om de afaceri in domeniul agricol si patronul echipei locale de fotbal. Odata cu escaladarea disputei de la Pungesti, privind exploatarea gazelor de sisit, au inceput sa razbata tot mai insistent informatii privind potentiala implicare in actiunile anti-Chevron a celui mai puternic om de afaceri din Vaslui, Adrian Porumboiu. Una dintre aceste informatii, provenita din surse credibile ale ziarului Adevarul, spune ca ziarul local Vremea Noua, care deruleaza o campanie virulenta impotriva companiei Chevron, ar fi finantat de firme controlate de Porumboiu. De altfel, directorul ziarului, Lucian Timofticiuc, este una dintre cele mai puternice voci din randul protestatarilor care s-au confruntat cu jandarmii, sustine Adevarul.

Ponta are bani de pensii, dar genereaza o criza falsa. Desi promulgarea bugetului asigurarilor sociale rezolva problema pensiilor, USL continua sa sperie alegatorii ca, din cauza lui Basescu, tara va fi in haos. "Este o situatie fara precedent si juristii trebuie sa-si exprime opinia. Pensiile vor creste, dar cresterea va fi platita retroactiv daca nu intra in vigoare toate legile. Bugetul asigurarilor sociale primeste transferuri de la bugetul de stat", a spus ministrul Liviu Voinea la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata ieri de Pro Tv. Fostul ministru al Finantelor, Gheorghe Ialomiteanu, a explicat pentru Evenimentul zilei unde a mintit Voinea. "Pentru acordarea majorarilor de pensii si salarii nu este nevoie nici ca legea bugetului de stat, si nici macar cea a asigurarilor sociale, sa fie aprobate. Exista legea finantelor publice 500/2002, care mentioneaza ca, daca nu exista legile bugetelor pe anul viitor cu trei zile inainte de incheierea anului in curs, atunci majorarile se acorda oricum", a explicat Ialomiteanu. Acum cateva zile, acelasi Voinea sustinea ca pensiile se vor plati oricum, intrucat "bugetul este singura lege retroactiva".

Este oficial! Moldovenii vorbesc romaneste. Rusia, regimul separatist de la Tiraspol si fortele politice pro-ruse de la Chisinau au reactionat post-factum la hotararea de joi a Curtii Constitutionale a Republicii Moldova care a statuat ca "limba oficiala in Republica Moldova este limba romana, nu limba moldoveneasca in baza grafiei latine". Astfel, Curtea Constitutionala a conferint statut de norma constitutionala Declaratiei de Independenta a tarii, adoptata in 1991, in care limba romana este proclamata limba de stat. Continuarea pe Deutsche Welle.

Harta clientilor de armament ai Romaniei. Cum au evoluat exporturile militare romanesti in ultimii ani. Romania a exportat armament si tehnica militara in valoare de aproximativ 84 de milioane de euro in 2012, acesta fiind aproape cel mai scazut nivel al exporturilor din ultimii 5 ani. Scaderea fata de exporturile similare din 2011 este de 36%, dupa cum arata rapoartele trimestriale ale Departamentului pentru Controlul Exporturilor (ANCEX), din subordinea MAE, consultate de ziarul Gandul. Industria de aparare ajunge astfel la o performanta la export aproape de nivelul anului 2008. Romania a pierdut clienti importanti de armament in 2012 si nu a reusit sa compenseze suficient prin castigarea unor contracte noi.

Cetatea Callatis, distrusa prin renovare. Primaria Mangalia a incredintat un contract de 3 milioane de euro pentru restaurarea Cetatii Callatis, monument din patrimoniul UNESCO, unor firme de casa, in urma unei licitatii dubioase. Proiectul "Callatis - istorie la malul Marii Negre" prevede restaurarea unor monumente de importanta nationala si universala, aflate in patrimoniul UNESCO. Este vorba de zidul de nord-vest al Cetatii Callatis, Basilica Siriana si mormintele de tip Hypogeu din necropola callatiana. Integral in Adevarul.