Cum a castigat Codrin Stefanescu 2,4 milioane de euro de la Primaria Capitalei. Pe un teren care pe piata libera avea un pret de 28 de euro metrul patrat, negociabil, Municipalitatea ii va plati secretarului general adjunct al PSD, Codrin Stefanescu, 161 de euro metrul patrat, adica de aproape sase ori mai mult. Castigul politicianului e de ordinul milioanelor de euro. Consilierii generali ai Primariei Capitalei au decis, acum doua saptamani, sa exproprieze cateva terenuri de la marginea Bucurestiului, pentru a realiza "Penetratia Bulevardul Timisoara", o prelungire a unei strazi. EVZ v-a informat saptamana trecuta, in exclusivitate, ca printre cei expropriati se afla si secretarul general adjunct al PSD, Codrin Stefanescu, care va primi impreuna cu o prietena aproape cinci milioane de euro pe un teren de 31.793 de metri patrati, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Englezii rad de englezi in privinta "hoardelor" de romani si bulgari. Povestea fluturasului-parodie de la Londra. Carmen, o galateanca stabilita de cativa ani in Londra, a povestit ca a primit pe strada un fluturas in care se face bascalie de faptul ca, de la 1 ianuarie 2014, 29 de milioane de romani si bulgari vor trece granita Marii Britanii, vor invada casele britanicilor si le vor manca animalele de companie. Tanara povesteste ca aceasta discriminare nu exista decat la nivel institutional. Carmen are 30 de ani si a ajuns in Marea Britanie in 2010. Lucreaza la o companie specializata in servicii de cleaning si este vazuta foarte bine atat de conducerea firmei, cat si de colegii de serviciu. Acum cateva zile se plimba prin Londra, impreuna cu niste colegi de serviciu cand, la un moment dat, mai multi tineri s-au apropiat de ei si le-au dat niste fluturasi frumos colorati, anuntaAdevarul.

Csaba Asztalos: 40% din votanti ar alege o femeie la Cotroceni. Csaba Asztalos, 39 de ani, seful Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), sustine ca regionalizarea nu poate fi facuta prin eliminarea Tinutului Secuiesc, asa cum prevede proiectul actual, care propune 8 regiuni de dezvoltare: "Conventia-cadru privind minoritatile interzice in mod expres redesenarea granitelor administrative, astfel incat sa se schimbe ponderea minoritatilor nationale in unitatile administrative respective". Asztalos considera ca proiectul regionalizarii discrimineaza minoritatea maghiara, fiindca "in noua regiune care se creeaza ponderea maghiarilor va fi sub 30 la suta, in conditiile in care vor disparea doua judete in care ponderea maghiarilor este de 80 la suta". Dintre minoritati, romii sunt cei mai discriminati, desi, potrivit cercetarilor, cei mai marginalizati sunt cei infectati cu HIV sau SIDA, persoanele cu dizabilitati si homosexualii. Cele mai multe plangeri vin la CNCD pentru discriminarea la locul de munca sau la angajare in functie de varsta sau in cazul femeilor insarcinate. Integral inRomania Libera.

USL a rezolvat la secret problema Rosia Montana. PDL: "Noua lege a minelor este o dedicatie clara". Dupa ce a picat la doar doua voturi in Senat, noua lege a minelor, pusa pe hartie de USL pentru a rezolva problema Rosia Montana dupa respingerea proiectul promovat de guvern, a trecut intr-o sedinta-fulger de comisiile pentru industrii si administratie ale Camerei Deputatilor si urmeaza sa primeasca votul final marti in plen, intr-o forma aproape identica cu cea din Senat. Totul s-a desfasurat intr-o secretomanie totala, majoritatea USL punand proiectul gata scris pe masa comisiei, in format xerox, si discutandu-l la prima vedere, nu inainte de a decide ca presa nu are acces la lucrari, scrieGandul.

DW: Coruptie cu alibi european. Firmele de transport au declansat luni un protest amplu oprind intreaga activitate ca reactie fata de politica guvernului in domeniu. Cele mai multe masini au ramas in remize, dar altele merg incet in coloane, blocand traficul pe traseele catre Ungaria. Chiar daca are un aspect sindical, e vorba de un protest al mediului de afaceri ale carui motive pretind o discutie speciala. Organizatia nationala care reuneste firmele de transport (UNTRR) cere guvernului sa anuleze cerinta de echipare a camioanelor cu placute care indica dimensiunile si masa. Povestea este mai veche. In luna mai a acestui an cand expira primul termen privind afisarea noilor placute, firmele de transport au protestat pentru prima data, dar nu au reusit sa obtina decat o amanare. Autoritatile au anuntat ca de la 1 ianuarie 2014 placutele vor fi obligatorii si ca vor aplica amenzi uriase pentru contravenienti, anuntaDeutsche Welle.

Anti-romanismul, noua isterie europeana. Romanii au devenit tinta predilecta a populistilor europeni, dar si a guvernelor care incearca sa recupereze electoral pe fondul unei crize economice cu un impact social semnificativ. Dintr-un colt in altul al Europei, discursul anti-romanesc, regasit in special la nivelul politicului, prinde tot mai mult contur. Imprejurarile nu sunt cu totul intamplatoare si explica partial retorica indreptata impotriva "noilor europeni", romanii si bulgarii: o criza economica prelungita pe batranul continent, ridicarea restrictiilor de pe piata muncii pentru locuitorii celor doua tari si, cel mai important, apropierea alegerilor pentru Parlamentul European, in mai 2014, informeaza EVZ.

Cum se traia in Romania dinainte de '89 perioada Sarbatorilor de Iarna. Cine a prins "epoca de aur" a comunismului sigur isi aduce aminte de lipsurile materiale, frigul si foamea criminale, pe care le suportau cu mare greutate romanii, in special iarna. In "luna cadourilor", in preajma Craciunului, alergau cu disperare, colindand magazin cu magazin, alimentara dupa alimentara, pentru a putea pune pe masa o bucata de carne, de branza sau chiar un amarat de salam cu soia. Cautau de nebuni, printre blocurile cenusii ale marilor orase, cate o portocala, o banana, ciocolata sau bomboane de pom, pentru a le putea pune copiilor sub brad, deoarece sacul lui Mos Gerila era intotdeauna mai mult gol decat plin. Bucurestenii stiau fiecare pe unde sa caute, unde s-a bagat ori urma sa se bage carne, in special, dar si alte alimente care lipseau, orientandu-se mai ales dupa reperele cozilor din spatele blocurilor. Integral inAdevarul.

Curtea Constitutionala da Parlamentului test de integritate. Prin decizia data in cazul senatorului PNL Akos-Daniel Mora, Curtea Constitutionala obliga Senatul nu doar sa supuna votului plenului situatia liberalului gasit incompatibil, ci si sa clarifice, printr-o lege, sanctiunile care pot fi aplicate demnitarilor in caz de conflict de interese sau incompatibilitate. Ramane de vazut daca actuala majoritate va pica sau nu testul de integritate. Senatorul PNL Akos-Daniel Mora a fost gasit incompatibil de Agentia Nationala de Integritate pe 20 aprilie 2011, iar raportul ANI a fost validat de magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie in 24 septembrie 2013. Cu toate acestea, Comisia juridica a Senatului a refuzat sa discute o eventuala revocare a mandatului liberalului, sub pretextul ca starea de incompatibilitate nu priveste mandatul de senator, ci a fost constatata pentru functia detinuta anterior de Mora, respectiv cea de consilier judetean. Prin urmare, situatia senatorului PNL nici nu a mai ajuns sa fie discutata in plenul Camerei Superioare, anuntaRomania Libera.