Oprescu, obligat sa acopere o gaura de 10 milioane de euro. Consilierii Generali l-au obligat ieri pe edilul-sef al Capitalei sa puna capat afacerii "chirie de lux", care a saracit vistieria Municipalitatii cu 30 de milioane de euro. Dupa ce a platit aproape 10 milioane de euro, pe cinci ani, pentru inchirierea cladirii de pe Splaiul Independentei, unde a mutat Primaria Capitalei, edilul-sef Sorin Oprescu a fost obligat de catre alesii generali sa negocieze preluarea imobilului in patrimoniul Municipalitatii, iar banii platiti pana acum sa constituie avans pentru achizitionarea cladirii. Concret, dupa ce au refuzat de doua ori sa voteze prelungirea contractului de inchiriere, ieri, la initiativa consilierilor generali PDL, alesii au votat in unanimitate ca Municipalitatea sa mai stea cu chirie in cladirea de birouri doar pana la 1 februarie 2014, iar edilul-sef sa rezolve pana atunci preluarea imobilului prin leasing financiar, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Actorul Radu Beligan, la 95 de ani: "Nu trebuie sa renunti niciodata la starea de elev". Radu Beligan, care implineste sambata 95 de ani de viata si 75 de ani de cariera, a intrat in Cartea Recordurilor. Cel mai longeviv actor in activitate joaca de ziua sa, in spectacolul "Lectia de violoncel". Sambata, Radu Beligan urca pe scena in premiera spectacolului "Lectia de violoncel" de la Teatrul Metropolis, iar duminica este omagiat de echipa Teatrului National Bucuresti, pentru 75 de ani de cariera, dupa o reprezentatie a celebrului spectacol "Egoistul". Tot duminica, actorului ii va fi decernat premiul drept cel mai longeviv actor inca in activitate, de catre prezentatorul de televiziune Catalin Maruta. In "Lectia de violoncel", o piesa scrisa special pentru actor, de Mona Radu, Beligan joaca alaturi de fiica sa, Lamia Beligan, si de actorii Marius Manole, Tania Popa/Rodica Ionescu, intr-un spectacol regizat de Felix Alexa. Spectacolul va fi pus in scena pe 14 si pe 16 decembrie, la Teatrul Metropolis. Integral inAdevarul.

Guvernul se joaca cu viata bolnavilor de scleroza multipla. Guvernul nu a alocat suficienti bani pentru tratamentul, in 2014, al bolnavilor de scleroza multipla. Astfel, in ciuda recomandarilor medicilor care spun ca, pentru a fi tinuta sub control, boala trebuie tratata in faza incipienta, 500 de noi pacienti au ramas in afara programului. Bugetul stabilit de Guvern pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru tratamentul sclerozei multiple in 2014 este identic cu cel de anul acesta si nu acopera medicatia pacientilor recent diagnosticati si a cazurilor noi. Potrivit proiectului publicat pe site-ul CNAS, numai 2.500 de pacienti vor beneficia de tratament gratuit, nu si pacientii care se afla pe listele de asteptare. Intr-o scrisoare adresata Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA), presedintele CNAS, Cristian Busoi, recunoaste acest lucru si sustine ca "fondurile sunt insuficiente pentru a rezolva multiplele probleme din sistem", informeazaRomania Libera.

Lista completa a celor 240 de parlamentari care au votat pentru superimunitate. Doar patru deputati USL au dezertat. Hrebenciuc: "A fost o scapare, sunt pentru". Doar patru dintre cei 210 deputati USL prezenti marti in Parlament nu au votat pentru superimunitatea parlamentarilor. Dintre acestia, unul a votat impotriva, Dinu Giurescu de la PC, unul s-a abtinut - Cosmin Necula de la PSD, iar doi nu au votat deloc - Viorel Hrebenciuc de la PSD si Ioan Cupsa de la PNL, potrivit votului electronic afisat pe site-ul Camerei Deputatilor. Viorel Hrebenciuc este singurul dintre cei 124 de deputati PSD care au fost prezenti si n-a votat la momentul decisiv pentru modificarea Codului penal, in sensul scoaterii senatorilor si deputatilor din categoria functionarilor publici, punand astfel DNA in imposibilitatea de a-i ancheta. "A fost o scapare, am vrut sa votez pentru", a declarat, pentruGandul, liderul PSD.

DW: O lege care deschide calea exproprierilor la Rosia Montana. Comisia speciala Rosia Montana a fost, dupa toate aparentele, o inscenare pentru naivi. De altfel, raportul final al Comisiei nu lasase niciun dubiu asupra a ceea ce urma sa se intample. Cu toate ca legea pe care o intocmise Guvernul a fost respinsa, Comisia a recomandat elaborarea unei legi cadru a minelor care sa contina prevederi suficiente si pentru Rosia Montana Gold Corporation. Si asa s-a si intamplat intr-un timp record. De fapt, compania miniera stia prea bine de ce avea nevoie ca sa inceapa exproprierile, in asa fel incat totul a mers ca pe roate. Primul lucru era ca toate exploatarile vizate sa fie declarate de interes public, ceea ce va permite exproprierile sau alte operatiuni restrictionate, cum ar fi mutarea cursurilor de ape, anuntaDeutsche Welle.

Parlamentarii cer divulgarea secretului bancar. Solicitare fara precedent la nivelul comisiei buget-finante din Senat care ancheteaza activitatea CEC, dupa ce banca i-a acordat un credit fiicei presedintelui, Ioana Basescu. Presedintele Comisiei, Cosmin Nicula, a anuntat ca a solicitat bancii lista tuturor creditelor agricole acordate persoanelor fizice si juridice, senatorii urmand sa semneze un acord de confidentialitate. "Le-am solicitat sa ne puna la dispozitie toate creditele pe care le-au dat pe 2012 si 2013, pentru terenurile agricole si cui, persoane fizice si juridice", a spus Cosmin Nicula, informeazaEVZ.

Cat pierde statul din revolutia soferilor: amanarea introducerii accizei de 7 eurocenti la motorina produce o gaura de aproape 125 de milioane de euro in buget. Dupa ce a cedat la presiunile transportatorilor de marfa aflati in greva si a amanat cu trei luni supraaccizarea motorinei, statul va incasa cu peste 120 de milioane de euro mai putin la buget. Guvernul a facut luni un pas inapoi si a amanat cu trei luni aplicarea accizei de 7 eurocenti la motorina, decizie de compromis luata in urma protestului de amploare la care au participat peste 35.000 de transportatori de marfa din toata tara care si-au oprit activitatea. Astfel, calculele guvernantilor privind incasarile la buget din aceasta taxa au fost date peste cap, iar veniturile colectate la buget din acciza suplimentara la carburanti vor fi mai mici cu aproape 125 de milioane de euro, scrieAdevarul.

Ziua cea mai neagra a luptei anticoruptie. Pe motiv ca nu sunt functionari publici, parlamentarii au modificat Codul Penal astfel incat sa nu mai poata fi anchetati de Directia Nationala Anticoruptie pentru o serie de infractiuni grave cum ar fi abuzul in serviciu, conflictul de interese, primirea de foloase necuvenite, falsul si uzul de fals, trafic de influenta si nici sa nu mai poata fi verificati de Agentia Nationala de Integritate pentru incompatibilitate sau conflict de interese. Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a lucrat, pe ascuns, in noaptea de luni spre marti atat la modificarile Noului Cod Penal, cat si la modificarea proiectului Legii amnistiei si gratierii. Potrivit proiectului legii amnistiei si gratierii, ar urma sa fie salvati de puscarie cei anchetati sau condamnati deja pentru diverse fapte penale pedepsite, anuntaRomania Libera.