Culisele loviturii de stat. Sedinta de luni a Comisiei juridice a fost organizata de omul lui Dan Voiculescu, Bogdan Ciuca (PC), presedintele comisiei. Acesta a facut tot posibilul sa-i determine pe Valeria Schelean (PDL) si Danut Culetu (Forta Civica) sa plece acasa. Pe ordinea de zi erau trecute niste proiecte banale. Se lua pauza la fiecare jumatate de ora. Mai mult, Ciuca ar fi spus ca nu se va discuta legea amnistiei. In consecinta, in prima parte a sedintei, cea nesecreta, s-au dat doar avize [...] Dupa acest spectacol, s-au reunit intr-o sala doar deputatii de incredere: Bogdan Ciuca - PC, Dan Ciprian Nica - PSD, Catalina Stefanescu - PSD, Marius Manolache - PSD, Daniel Florea - PSD, Alina Gorghiu - PNL, Catalin Nicolescu - PNL, Steluta Cataniciu - PNL, Mate Andras - UDMR. In noapte, acestia au pregatit legea amnistiei, pe care apoi au impus-o pe ordinea de zi a sedintei de plen, dezvaluie EVZ.ro

ActualitateFoto: Colaj foto

Deutsche Welle: Adio democratie, bun gasit feudalism. In cine mai pot avea romanii incredere? La ora in care la Kiev se pregatea dezlantuirea represiunii, o parte din massmedia si majoritatea parlamentarilor si-au dat mana, pecetluind soarta democratiei romanesti. In mod normal, la aceasta intrebare ar fi chemati sa raspunda chiar cei carora romanii le-au incredintat, in 2012, fraiele statului. Or, guvernantii si parlamentarii puterii par extenuati de efortul de a gasi formule legislative convenabile spre a amnistia legiunea de demnitari corupti ajunsi dupa gratii sau riscand sa ajunga dupa gratii gratie reformei justitiei efectuate candva de cuplul Basescu-Macovei. In ziua de 10 decembrie, aceasta reforma a fost lichidata. La data care va intra probabil in istorie ca "martea neagra a parlamentarismului romanesc", deputatii au luat cu asalt legea, punandu-se deasupra ei. Mai degraba in taina, decat pe fata, fara dezbateri publice, la adapostul unui vot al Comisiei Juridice conduse de un membru al PC, partidul fondat de un fost securist, parlamentarii s-au repezit sa prefaca normele statului de drept in inversul lor, scrie Deutsche Welle.

Doar secretarele si soferii vor mai raspunde pentru conflict de interese. Primarii si sefii de consilii judetene vor putea imparti banii dupa bunul plac rudelor si cunostintelor, fara a se mai teme ca pot raspunde penal. La fel, functionarii publici pot sta linistiti, gratie uneia dintre modificarile votate marti, pe repede-inainte, de Camera Deputatilor. In Codul Penal in vigoare, conflictul de interese este definit (art. 253 indice 1) drept "fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv". Tot la conflict de interese intra functionarul public si daca folosul material vizeaza "o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura", scrie Romania libera.

Superimunitatea a fost doar aperitivul: iata adevarata bomba introdusa in Codul Penal. "Prin asta, s-a dat liber la furat din banii publici". Zgomotul in jurul modificarii Codului Penal in sensul instituirii unei superimunitati pentru parlamentari prin scoaterea lor din categoria functionarilor publici a aruncat in plan secund o alta schimbare facuta de deputati pe sest si a carei miza este mult mai mare. Mai exact, printr-o a doua lege de modificare a Codului penal, trecuta cu 266 de voturi pentru si 32 impotriva, deputatii au redefinit conflictul de interese, astfel incat alesii locali - primari, consilieri sau sefi de Consilii Judetene, dar si ministrii sa scape de raspundere penala atunci cand, folosindu-se de functia lor, iau o decizie in avantajul lor sau al familiilor, scrie Gandul.

Romanii si ungurii, prea saraci pentru a se iubi. Conform sondajelor, romanii ii detesta pe unguri. Politicienii tin cald acest conflict pentru a-si gasi ratiunea de a exista. Tensiunile vor inceta atunci cand se va termina si saracia din aceasta parte a Europei. Cand se vor epuiza pana la urma sentimentele sovine? Sandor Benko crede ca toate aceste discutii se vor sfarsi cand in acest colt de Europa se va trai decent: "Austria! De ce nu exista in Austria sambure de nationalism? Chit ca nemtii sunt nationalisti in acel perimetru. Pentru ca exista bunastare, dispar tensiunile. Si oamenii, cand au o conditie de viata normala, nu le mai pasa deloc. Politicienilor le e foarte greu atunci sa mai starneasca", scrie Adevarul.

Cum se face LOBBY la Guvern, chiar si fara lege: Oprisan cere 8,2 milioane de lei de la Dragnea, Dragnea de la Ponta, Ponta de la Chitoiu. Ultimul demers concret facut de Liviu Dragnea, printr-o Hotarare de Guvern care sta in mapa Executivului de la inceputul lunii, este incercarea de a scoate din Fondul de rezerva aflat la dispozitia premierului Victor Ponta aproape 2 milioane de euro pentru orasul Panciu. Banii pentru Panciu se afla pe o lista de cereri pentru care Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, a luat la rand birourile din Palatul Victoria in ultimele saptamani. Criza financiara de la Panciu, unde primaria sustine, prin pixul lui Dragnea, ca nu mai are bani de salarii si risca intreruperea incalzirii in scoli si gradinite, a energiei electrice, apei, gazului si telefoniei in administratie, a aparut, paradoxal, dupa o strategie financiara venita chiar de la Guvern. In ianuarie, pentru a acoperi scandalul arieratelor in fata FMI, Guvernul a pus primariile sa se imprumute la Ministerul Finantelor si sa le plateasca. Ramasi fara banii de rate, primarii ii cer insa acum tot de la Finante, ajungandu-se in situatia ca institutia care i-a imprumutat sa-si puna dintr-un buzunar in altul, scrie Gandul.