Purtatorul de cuvant al Guvernului, Mirel Palada, este de parere ca reactia aspra a ambasadelor occidentale in legatura cu modificarea Codului penal denota o neintelegere si o informare defectuoasa. Este "un subiect inflamat in Romania pana peste poate", a explicat Mirel Palada in emisiunea Jurnal de seara de la Digi24. Oficialul guvernamental spune ca, de fapt, modificarea vizeaza o armonizare cu legile europene, iar Romania are oricum o legislatie anticoruptie invidiata si de democratii consacrate, precum Franta.

„M-am gândit dacă nu cumva felul în care ambasadele occidentale sunt informate să fi făcut în așa fel încât dânșii să fi ignorat această acoperire legislativă ce ține atât de domeniul penal, cât și de cel civil. (...) Nimeni nu vine să retragă din acest cod penal o atribuție legislativă, așa cum de manieră alarmistă încearcă să se propage. Poate cei din ambasade au aplecat urechea la acest discurs fără să știe de aceste detalii legislative”, a declarat, miercuri seara, Mirel Palada, la Digi24.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului susține că în acest moment are loc o dezbatere publică pe acest subiect și respinge ideea că această dezbatere are loc post-factum, după ce legea a fost deja adoptată. „Noi, acum, suntem într-o situație de, să spunem, drob de sare – încă nu s-a terminat toată procedura. Știm foarte bine că mai sunt și alte filtre”, a explicat purtătorul de cuvânt. El s-a referit la o eventuală sesizare a Curții Constituționale sau la returnarea legii de la promulgare de către președinte.

In opinia oficialului guvernamental, România are una dintre legile cele mai riguroase la nivel de Uniune Europeană privind corupția. „Noi suntem un exemplu de bună practică și alte țări din UE iau în considerare să ia exemplul nostru de bună practică și să preia legile noastre”, a afirmat Mirel Palada, exemplificând cu Franța.