SONDAJ CSCI: Crin Antonescu a fost depasit de Traian Basescu la capitolul incredere, potrivit unui sondaj CSCI realizat in perioada 11-13 decembrie 2013. Presedintele PNL a pierdut doua procente comparativ cu luna noiembrie, in timp ce presedintele Traian Basescu a ajuns la 25%. Scaderea in sondaje a candidatului USL la alegerile prezidentiale poate fi pusa pe seama discutiilor in contradictoriu, din ultima saptamana, cu colegii lui de alianta pe tema modificarii Codului penal. Potrivit sondajului CSCI, pe primul loc la capitolul incredere s-a clasat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cu 48 de procente, urmat de premierul Victor Ponta cu 42%, potrivit romaniatv.net

ActualitateFoto: Colaj foto

Interviu Monica Macovei: M-a intristat atacul lui Traian Basescu. Monica Macovei, eurodeputat PDL, spune ca nu i-a venit "sa creada ca presedintele Traian Basescu, alaturi de care a dus batalii politice grele pentru mentinerea statului de drept si a institutiilor anticoruptie", a atacat-o "intr-un mod atat de nedrept". Fosta ministra a Justitiei explica, pe de alta parte, ca ramane alaturi de seful statului fiindca el "este singurul care ne tine in Occident, in timp ce USL ne trage spre Est". Macovei declara ca nu-l va ataca niciodata pe Traian Basescu pentru ca "nu este fair-play sa te dezici de oameni alaturi de care ai luptat, ai impartasit aceleasi valori si ai realizat ceva bun pentru tara". In ceea ce priveste modificarile la Codul Penal privind dezincriminarea conflictului de interese si protejarea parlamentarilor in cazurile de coruptie, eurodeputata PDL crede ca aceste lucruri au transformat Romania intr-o tara pe care partenerii ei euro-atlantici nu o vor mai lua in seama, spune Macovei intr-un interviu acordat ziarului Romania libera.

Antonescu prins pe inregistrari: "A fost o prostie maxima, creata de PSD" Stenograme din sedinta BPN a PNL arata ca premierul i-ar fi cerut sefului liberalilor sa dea amandoi vina pe Parlament pentru legea amnistierii. Crin Antonescu a aratat cu degetul spre Victor Ponta si PSD pentru toata nebunia creata de legea privind modificarea Codului Penal "Premierul a insistat pornind de la o idee stupida, ca se poate foarte bine ca domnia sa sa spuna ca nu e de acord, ca anumiti ministri sa spuna ca nu e bine, ca eu, ca lider politic, nu sunt de acord, dar, ce sa vezi, in Parlament trece legea", a descris Antonescu scenariul pe care i l-ar fi propus premierul. El sustine ca l-a informat pe Ponta ca, in cazul legii amnistiei, PNL va vota impotriva. "Nu am discutat nimic despre Codul Penal cu premierul. (...) A fost o prostie, o prostie maxima creata de PSD", a spus Antonescu, potrivit EVZ.ro

Deputatii, la ora pocaintei colective, dupa operatiunea "Codul Penal": "E apasator cand votezi si nu stii ce. Apar umbre in sinele tau. Apoi se transforma in carcei, in mici dureri". Ajunsi, la sfarsit de saptamana, in colegiul din care au fost trimisi in Parlament, deputatii care au votat marti, fara sa-si puna intrebari, cele doua modificari ale Codului Penal reclamate de cancelariile europene au inceput sa simta brusc cum ii apasa constiinta. Unii o spun deja, deschis. "In acele doua zile negre, luni si marti, nu a venit tematica, ceea ce a tulburat foarte mult institutia si constiintele parlamentarilor", rememoreaza, pentru gandul, Traian Dobrinescu, deputat de Valcea si primul liberal care si-a pus cenusa in cap: "Am votat ca o cireada de vaci". Ales in acelasi judet, PSD-istul Vasile Bleotu isi limpezeste si el constiinta. "Votul a fost dat in proportie de 80% de necunoastere. Noi, efectiv, n-am stiut ce votam", admite Bleotu nebuloasa in care s-au complacut parlamentarii, mizand pe liderii de grup si pe semnalul lor, potrivit gandul.

Pastorala anti-sist introdusa in predica de Craciun de catre Patriarhul Daniel. IPS Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, va aminti, in Pastorala de Craciun de anul acesta, despre iubire, bunatate, dar si despre protejarea naturii, in contextul in care satenii de la Pungesti se lupta in continuare cu jandarmii pentru a impiedica exploatarea gazelor de sist. "Intrucat lumea a fost creata din dragostea lui Dumnezeu pentru oameni, iar omul a fost numit stapan peste tot pamantul (Cf. Facerea 1, 28), ne revine responsabilitatea pentru intreaga natura, care trebuie mereu cultivata ca dar al lui Dumnezeu, pentru noi si pentru generatiile viitoare", a scris Patriarhul Daniel. Mesajul celui dintai parinte va fi citit in toate lacasurile de cult ortodoxe din Romania, de la bisericile din catune pana la Mitropolie, la liturghia din ziua de Craciun, scrie Adevarul.

Muraturile si bulionul, RETETA DE SUCCES a spitalului din provincie care are bani pentru un bolnav si trateaza 800. In ciuda subfinantarii, spitalul din Slobozia se intretine dupa model capitalist: primeste sponsorizari in faina si legume, pe care le valorifi ca in bucataria proprie, si atrage fonduri din paturi private si servicii la cerere, reusind sa fie cu un pas inaintea reformei lui Nicolaescu. Medicii dau consultatii dupa program, iar in loc sa dea spaga, bolnavii, printre care si VIP-uri din Top 300, primesc chitanta. In loc sa-si trimita pacientii la privat sau sa ii programeze dupa un an, medicii ii consulta dupa program, in schimbul unor donatii modice, din care toata lumea are de castigat. In tot acest timp, Consiliul Judetean, "patronul" spitalului, a preferat sa dea mai multi bani pentru Biserica, scrie EVZ.ro

Parlamentarii au primit un SMS misterios: "Votati secret Codul Penal si Amnistia". Mai multi parlamentari au semnalat pesurse.ro faptul ca au primit vineri un SMS anonim in care li se transmite ca daca nu voteaza Codul Penal si Legea amnistiei si gratierii, atunci "nu mai face niciun primar campanie la anul pentru noi". "Nu mai face niciun primar campanie la anul pentru noi. Votati secret codul si amnistia, altfel ne urasc toti primarii", scrie in SMS-ul primit de unii parlamentari. Pesurse.ro a telefonat la numarul de la care a fost trimis SMS-ul, insa nu a raspuns nimeni si a intrat in casuta vocala.

Aniversare sangeroasa cu un val de executii la Phenian. Kim Jong-un si-a asigurat puterea totala debarasandu-se de unchiul Chang, mentorul si regentul sau, si toata vechea garda a fost lichidata, asa cum s-a petrecut in epocile Mao si Stalin. Din cei sapte inalti responsabili care se aflau la funeraliile tatalui sau in decembrie 2011, cinci au disparut. Analistii occidentali si sud-coreeni arata ca in spatele executiei lui Chang Song-thaek se afla lupte acerbe pentru putere intre oamenii partidului unic si aparatul militar. Se pare ca reprezentantii aripii dure a armatei au cerut capul unchiului sau, iar Kim Jong-un s-a supus. Asasinarea lui Chang si epurarea la cel mai inalt nivel lasa opinia publica divizata in privinta semnificatiei, majoritatea expertilor estimand ca dictatorul de la Phenian vrea sa se debaraseze de vechea garda, dar rapida si umilitoarea eliminare publica a celui numit "eminenta cenusie" este neobisnuita, scrie Romania libera.