Guvernul muta discret Curtea Suprema la Parlament, in locul SPP. Secretarul general al Senatului: "Executivul a hotarat sa dam spatiul la RA-APPS". Un colt din Palatul Parlamentului dispus pe noua etaje a fost cedat de Senat, in cea mai mare discretie, Regiei Autonome - "Administraratia Patrimoniului Protocolului de Stat" (RA-APPS) pentru a aduce in cladirea Parlamentului Inalta Curte de Casatie si Justitie. Dupa reamenajare, Palatul Parlamentului, aripa dinspre Calea 13 Septembrie, va fi astfel loc de pelerinaj pentru acuzatori, aparatori si inculpati, deocamdata nefiind luata o decizie daca se vor muta ambele sectii ale Curtii Supreme - si cea civila si cea penala - sau numai una dintre acestea. Decizia a fost formalizata printr-o Hotarare de Guvern aprobata si semnata de premierul Victor Ponta in sedinta din 11 decembrie, insa omisa de Guvern din toate comunicarile publice, scrie Gandul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Stenograme. Cinismul maxim cu care erau tratati muribunzii de "Mafia Cioclilor": "Asta a murit acum 7 minute". Sase persoane - medici, asistenti, politisti si angajati ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) - au ajuns dupa gratii in dosarul "Mafia Cioclilor". In acest caz, cateva zeci de angajati ai SMURD, dar si ai Ambulantei si Politiei sunt acuzati ca luau bani de la patronii unor firme de pompe funebre ca sa dea informatii despre pacientii care le mureau in brate. Practic, cei cercetati in dosar actionau ca veritabili agenti de vanzari pentru firmele de pompe funebre, interesandu-se indeaproape de evolutia incheierii contractelor de furnizari servicii funerare pentru a fi siguri ca-si primesc sumele de bani promise, scrie Adevarul.

Jaful de la CFR. Nimeni nu stie cate vagoane are pe sine CFR Marfa. Dupa ce EVZ a dezvaluit, saptamana trecuta, ca CNCF CFR SA are 1.096 de vagoane pe hartie, care nu au fost gasite pe teren, un raport al Corpului de Control al primului-ministru spune ca aceeasi situatie se intampla si la CFR Marfa. Controlul inspectorilor din subordinea premierului la CFR Marfa SA a fost efectuat in perioada 15 iunie - 1 iulie 2011. Concluziile din raport au scos la iveala faptul ca "CFR Marfa nu poate, prin resurse proprii, sa furnizeze pentru activitatea proprie sau pentru terti, in timp real, date despre parcul propriu de vagoane", scrie EVZ.

Proiect unic in Romania: 500.000 de lei pentru salciile energetice ale Consiliului Judetean Arad. Consiliul Judetean Arad a investit in perdele de protectie forestiera, lungi de 20 de kilometri, care au si rolul de a produce rapid masa lemnoasa. Primii butasi de salcie energetica au fost plantati in urma cu cateva zile in judetul Arad, pe o lungime de 20 de kilometri, de-a lungul unor drumuri, in urma unei investitii de 500.000 de euro a Consiliului Judetean Arad. Aceasta este o solutie ieftina si eficienta pentru a proteja drumurile de viscol. Proiectul este unic in Europa, iar reprezentantii Comsiei Europene vor veni la anul viitor la Arad pentru a vedea primele rezultate, scrie Romania Libera.

O "greseala" de 300.000 de lei. Cum a vrut Primaria Capitalei sa cumpere doua pusti pentru prinderea maidanezilor cu un pret de 10 ori mai mare. Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA), aflata in subordinea Primariei Capitalei, si-a anuntat intentia de a cumpara doua pusti pentru prinderea maidanezilor, potrivit unui anunt publicat pe e-licitatie.ro. Nimic neobisnuit pana aici. Valoarea estimata a contractului - de aproape 300.000 de lei cu TVA - ridica insa semne de intrebare in conditiile in care o pusca avand caracteristicile solicitate de ASPA costa in jur de 16.000 de lei, ceea ce inseamna ca valoarea estimata a contractului este de 10 ori mai mare decat in realitate, scrie Gandul.

Copil din Pungesti: Ne-au spus ca, daca mai protestam, nu mai vine Mos Craciun. Un video realizat de activistii anti-gazele de sist reda marturia unui baiat de 6 ani, care spune ca a fost amenintat de oameni in uniforme ca nu mai vine Mos Craciun daca mai tipa vreodata la poarta primarului. Mai multi copii din Pungesti le-au povestit parintilor ca au fost abordati la scoala de oameni in uniforma care i-au amenintat cu scenarii traumatizante. Marturia unui copil de 6 ani a fost chiar surprinsa pe o inregistrare video de catre unul dintre activistii care au luat parte la protestul de la Pungesti din data de 7 decembrie. Baiatul, aflat in clasa pregatitoare, spune ca un politist a intrat in timpul orelor si i-a intrebat pe toti copiii, pe un ton rastit: "Care a tipat la poarta primarului?", scrie Adevarul.

UE impune confiscarea extinsa a averii infractorilor chiar daca sunt parlamentari sau ministri. Raportul-directiva pentru confiscarea extinsa a averilor dobandite prin infractiuni, intocmit de europarlamentarul PDL Monica Macovei, a obtinut votul covarsitor al membrilor Comisiei pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European. Dintre cei 47 de membri ai comisie LIBE, 44 au votat pentru raportul europarlamentarului roman, un membru a votat impotriva, iar altul s-a abtinut. Macovei, autoarea raportului si membra a comisiei, nu a votat. Urmeaza votul in Consiliu si in plenul Parlamentului European din februarie 2014, care e o formalitate, scrie Romania Libera.

Statul nu poate schimba ideile cetatenilor sai. Dupa 6 ani de la condamnarea oficiala a regimului comunist aproape jumatate dintre romani continua sa creada ca regimul comunist a fost un lucru bun pentru Romania. Condamnarea oficiala a comunismului nu a parut sa influenteze prea mult perceptiile populare. Daca in octombrie 2006, cu trei luni inainte de declaratia presedintelui Traian Basescu, 53% dintre romani considerau comunismul o idee buna si numai 34% o idee proasta, astazi raportul este doar foarte putin schimbat. Conform unei cercetari INSCOP Research din luna noiembrie, 44,5% considera ca regimul comunist a fost un lucru bun pentru Romania si 45,5% ca a fost un lucru rau, scrie Deutsche Welle.