Un an de guvernare USL. Guvernarea "Jos Basescu" a ratat tintele cele mai importante. "Evenimentul zilei" face astazi un bilant la un an de la instalarea Guvernului Victor Ponta, castigarea alegerilor parlamentare de catre USL. Este un bilant al deciziilor pozitive, dar mai ales negative. Din pacate, lucrurile arata mult mai rau decat ce promiteau actualii guvernanti in campania electorala. Guvernarea USL arata total diferit, la un an de bilant, daca ne raportam la promisiunile pe care liderii PSD si PNL le faceau in 2012, in campania de dinaintea alegerilor parlamentare, scrie EVZ. Unde sunt realizarile economice ale guvernului Ponta. Daca unele cifre din bilant par a indica o economie stabila si in plina crestere, altele sugereaza ca, de fapt, problemele Romaniei sunt departe de a se fi incheiat. Produsul intern brut a crescut in primele noua luni cu 2,7% fata de aceeasi perioada a lui 2012. Cum in ultimul trimestru nu s-au inregistrat evolutii care sa afecteze cresterea, vom avea, mai mult ca sigur, al treilea an consecutiv pe plus, scrie Capital.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Revolutia escrocilor. "Decembrie '89", confiscat de o banda de infractori. Liderii luptatorilor din decembrie 1989 au compromis cuvantul "revolutionar". Trei dintre acestia sunt condamnati penal pentru frauda. In afara de ei, mii de romani au obtinut certificate de revolutionar prin marturii mincinoase si s-au bucurat de indemnizatii lunare sustinute din bani publici. Revolutia de acum 24 de ani a scos in strada mii de oameni curajosi care au sfidat armele Armatei si ale Securitatii. Majoritatea celor care au facut Revolutia din convingere n-au pretins bani pentru faptele lor. Dar in spatele acestora s-a ascuns o "armata" de impostori. Sprijiniti de politicieni, care i-au folosit drept masa de manevra in campanii electorale, mii de falsi revolutuionari au capusat statul roman vreme de 20 de ani. Gloria lor a apus. Noi nuclee de revolutionari tineri vor sa schimbe Romania, scrie Adevarul.

Ultima speranta. Mii de romani isi cauta anual dreptatea la CEDO. Statul roman a fost obligat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului sa plateasca despagubiri de zeci de milioane de euro unor cetateni nedreptatiti de instantele autohtone. CEDO a devenit, pentru multe persoane care s-au pierdut in hatisurile justitiei romanesti, ultima speranta pe drumul spre dreptate. Si cum multi au avut castig de cauza la Strasbourg, romanii au prins curaj si au inceput sa-si reclame tara la CEDO chiar si pentru situatii care, in mod normal, ar fi trebuit rezolvate de instantele din Romania. Asa s-a ajuns ca magistratii europeni sa judece cazuri privind concedii de paternitate neacordate, inventii neplatite sau dreptul la mancare vegetariana in penitenciare, scrie Romania libera.

O mare parte din averea lui Dan Voiculescu s-a evaporat. Cum a pierdut peste 1 miliard de euro. Averea omului de afaceri Dan Voiculescu a scazut la 340-360 milioane euro, dupa ce in 2009 era estimata la 1,5-1,6 miliarde euro, potrivit ultimei editii a Top 300 Capital Cei mai bogati romani. In 2012, companiile controlate direct sau indirect de familia Voiculescu au avut venituri operationale de aproape 150 de milioane de euro. Aproximativ 45% din aceasta suma a fost produsa de posturile TV, Antena TV Group SA aducand 52 de milioane de euro, iar Antena 3 SA producand peste 15 milioane de euro. Govcrest International, firma de comert international cu produse chimice, a avut si ea venituride peste 23 de milioane de euro, in timp ce Grivco SA a punctat cu 11 milioane de euro, iar Convergent Media (editorul Gazetei Sporturilor) a atins 9,5 milioane de euro, scrie Gandul.

Padurile Romaniei, la drujba taietorilor. Zero fonduri de la UE. Proprietatea forestiera s-ar putea transforma, de la anul, intr-o presiune fiscala, iar intentiile Executivului ar putea incuraja taierile. Proprietarii spun ca se gandesc tot mai mult la taierea padurilor, abandonarea sau vanzarea lor, sustin reprezentantii asociatiilor din sectorul forestier. Asta, dupa ce au aflat ca, in urmatorii sase ani, mai marii de la Guvern au in plan sa nu mai ceara subventie de la UE pentru paduri. "Zero fonduri europene alocate in 2014-2020 va pune presiune pe exploatari intensive, intrucat veniturile din masa lemnoasa vor fi singura sursa de supravietuire", a declarat Catalin Tobescu, liderul Federatiei Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Rominia - Nostra Silva. El a explicat ca si taierile ilegale se vor inmulti, scrie EVZ.

Romania la ceasul anarhiei. Prin traditie, intervalul dintre Craciun si Anul Nou e un rastimp al bilanturilor. Cel al anului politic romanesc e, de aceasta data, deosebit de alarmant. Mai mult decat protestele de strada i-a pus pecetea martea neagra de la inceputul lunii decembrie. Ingrijoratoare nu e, in context, doar ticalosia politicienilor aflati la putere care, in cea mai pustiitoare zi a parlamentarismului romanesc, au incercat sa intoarca roata istoriei. Extrem de periculoase sunt si dezinformarea, diversiunile si propaganda care alimenteaza o tendinta de masificare a cetatenilor, spre a-i determina sa abandoneze de bunavoie jocul democratic, scrie Deutsche Welle.

Ce inseamna Craciunul pentru atei. Daca pentru crestini Craciunul reprezinta, inainte de toate, Nasterea Domnului, am putea sa ne intrebam cum se raporteaza la aceasta sarbatoare oamenii care se declara atei. "Romania libera" a stat de vorba cu cativa dintre acestia despre partea seculara a Craciunului. Din perspectiva celor care vad Craciunul ca pe o sarbatoare crestina, semnificatia acestei zile este clara si nenegociabila: "Subiectul sarbatorii este Nasterea Domnului nostru Iisus Hristos din Fecioara Maria si, prin aceasta, inceputul mantuirii noastre. A serba altceva decat Nasterea Domnului de Craciun presupune, logic, a nu serba Craciunul, ci o cu totul alta sarbatoare", explica teologul Bogdan Duca, potrivit Romania libera.