Cum a plimbat Ponta o autostrada intre ministere, de dragul lui Fenechiu. Dupa ce a fost uns ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a promis ca va construi autostrada Iasi-Campia Turzii, desi construirea de autostrazi nu era in subordinea sa, ci a ministrului delegat pentru Marile Proiecte, Dan Sova. Si, ca sa se poata tine de promisiune, Fenechiu l-a convins pe premierul Victor Ponta sa treaca autostrada la Ministerul Transporturilor si a promis ca va gasi finantator, pentru a face parteneriat public-privat. Acum, pentru ca nu a reusit sa o faca, Fenechiu plecand de la minister dupa ce a fost condamnat pentru fapte de coruptie, premierul vrea sa i-o dea inapoi lui Sova. Asta, dupa mai multe balbaieli: se va construi prima autostrada fara un traseu bine stabilit, primarii sa colaboreze cu drumarii, iar constructorii vor decide pe unde se va face noua autostrada Iasi-Campia Turzii, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Pentru ei, Mos Craciun exista tot anul: limuzine, laptopuri, frigidere, plasme, aer conditionat, smartphone-uri merg spre ministere la cerere si fara acte. Companiile de stat, unele dintre ele cu pierderi semnificative si datorii istorice, alimenteaza de peste 10 ani in mod ilegal ministerele de care apartin, cumparand in locul acestora de la pixuri si hartie pana la mobilier, covoare, electrocasnice, laptop-uri telefoane inteligente si limuzine pentru directori, secretari de stat sau ministri. Practica, denuntata de cateva rapoarte din aceasta luna ale Curtii de Conturi, este una generalizata, au explicat pentruGandulfosti si actuali oficiali guvernamentali, masinile de lux livrate pe acest traseu "anormal, ilegal si imoral" asa cum il califica institutia condusa de Nicolae Vacaroiu, ajungand sa fie folosite inclusiv de ministri.

Iurie Leanca, atacat de consilierii prezidentiali: "Leanca s-a descalificat ca premier si diplomat". Doi consilieri ai presedintelui Traian Basescu l-au atacat astazi pe premierul moldovean Iurie Leanca. Cristian Diaconescu a declarat la Adevarul Live ca nu s-a asteptat la un asemenea gest din partea lui Leanca, in timp ce Iulian Chifu a scris pe Facebook ca premierul Moldovei s-a descalificat. Cristian Diaconescu a declarat in emisiunea Adevarul Live ca "spre deosebire de Iurie Leanca, presedintele Traian Basescu nu considera ca Moldova a inceput cu pactul Ribbentrop-Molotov. Avem un spatiu comun identitar, care nu poate fi negat de nimeni. Presedinele a vorbit de un popor care va fi in mod categoric parte a Uniunii Europene. Ca sa nu mai vorbesc ca a vorbit de premisa decenta - cand vointa populara va exista de partea cealalta a Prutului, lucrul va fi mai simplu. Presedintele nu poate merge impotriva poporului. Un presedinte nu poate merge impotriva acestui spirit". Integral inAdevarul.

Unde sunt realizarile economice ale guvernului Ponta. Daca unele cifre din bilant par a indica o economie stabila si in plina crestere, altele sugereaza ca, de fapt, problemele Romaniei sunt departe de a se fi incheiat Produsul intern brut a crescut in primele noua luni cu 2,7% fata de aceeasi perioada a lui 2012. Cum in ultimul trimestru nu s-au inregistrat evolutii care sa afecteze cresterea, vom avea, mai mult ca sigur, al treilea an consecutiv pe plus. Mai mult, se pare ca evolutia economica pe 2013 va fi peste cea prognozata de autoritatile romane ori de expertii de la Banca Mondiala, FMI ori Comisia Europeana. La prima vedere, ar fi ceva motive de bucurie. O privire mai atenta asupra datelor macroeconomice ne spune, insa, ca trebuie sa fim putin mai precauti. Potrivit Institutului National de Statistica, agricultura, care are o contributie de numai 5,8% la formarea PIB, a avut un an mult mai bun decat 2012 (mai exact, a crescut cu 18%), ceea ce a insemnat un punct procentula din cresterea PIB, scrieCapital.ro.

Limba romana anchetata, la Tiraspol, chiar in sfanta zi de Craciun. Separatistii transnistreni au decis sa declanseze un nou razboi impotriva limbii romane, de data asta in chiar sfanta zi de Craciun. Am aflat, cu putin timp in urma, de la profesorul Ion Iovcev, directorul Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, faptul ca acest om a fost chemat in prima zi de Craciun, pe 25 decembrie, la Tribunalul din capitala asa-zisei republici transnistrene. Atentie, la ora 8.30 sa se prezinte. Acuzatia este de nesupunere fata de regimul separatist. Asta, in conditiile in care vorbim totusi de un teritoriu care se afla in componenta Republicii Moldova. Pseudo-republica transnistreana nu a fost recunoscuta de niciun stat din lume. Ce inseamna practic, in acceptiunea separatistilor, nesupunere in fata de regimul de la Tiraspol? Raspunsul vine tot de la profesorul Ion Iovcev, anume ca acest om lupta, de o viata, pentru limba romana. Iar acum separatistii tocmai de aceasta il acuza. Si au gasit astfel de cuviinta sa-lsicaneze intr-o mare zi de sarbatoare, anuntaRomania Libera.

Destainuirile securistului "de bine": Revolutia a fost animata cu agenti KGB. Un fost ofiter de Securitate, care a ajuns pe rand martor in procesul Revolutiei si apoi adjunct al sefului SRI Timis, povesteste, la pensie, cum a trait evenimentele din decembrie 1989. Dupa mai bine de 20 de ani a inteles cu ce a gresit la procesul genocidului si de ce, dupa ce a fost angajat in SRI, multi dintre colegi si superiori l-au vrut plecat din structura. Marian Stef este acum pensionar. Conduce, la 60 de ani, o agentie de investigatii si detectivi. Face, altfel spus, ceea ce stie mai bine. Si povesteste ca ultima persoana pe care a recrutat-o in calitate de ofiter de securitate a fost un soldat. S-a intamplat in data de 23 decembrie 1989, informeazaEVZ.