Cine mai ramane in tara? Deschiderea granitelor pentru romanii avizi de munca in UE este un moment istoric, cu consecinte majore, caci afara nu ne pleaca numai muncitorii necalificati sau potentialii infractori, ci si o buna parte din (putinele) elite. Desi este un subiect de importanta majora pentru dezvoltarea economica si demografica a Romaniei, pana acum dezbaterea privind deschiderea granitelor s-a invartit suparator doar in jurul exagerarilor din presa britanica si olandeza, noteaza Capital.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

1 ianuarie 2014 intre alarmism si wishful thinking, titreaza si Deutsche Welle. Pentru Romania devenit important sa stie nu ce castiga prin emigratie, ci mai curand ce pierde. Inainte de 1 ianuarie 2014 se inmultesc articolele pe tema migratiei romanilor si bulgarilor. Unii spun ca vom asista la un nou exod, altii, dimpotriva, dau asigurari ca asa ceva nu se va intampla. Realitatea este ca nici unii, nici altii nu pot face previziuni in acest domeniu atat de nesigur.

Previziuni 2014. Vine un an greu! Preturile vor fi mai mari, iar economia franeaza. Pentru ca agricultura nu va mai peforma ca in 2013, nici economia nu va mai creste la anul in acelasi ritm. In schimb, infl atia va accelera, iar leul va fi sub presiune, din cauza deciziilor ce ar putea fi luate in SUA, sunt de parere analistii consultati de Evenimentul zilei.

"Universitatile romanesti s-au transformat intr-o afacere murdara". Intr-un interviu acordat ziarului Romania Libera, cercetatorul Liviu Giosan, care este si unul dintre fondatorii asociatiei oamenilor de stiinta Ad-Astra, explica si cum vede situatia dezastruoasa in care a ajuns educatia romaneasca.

Verdictul sociologilor consultati de EVZ: In 2014, USL se rupe! USL nu s-a rupt in 2013, asa cum prognozau multi, dar anul viitor are toate sansele sa fi e fatal aliantei PSD-PNL. Certurile dintre Victor Ponta si Crin Antonescu au blocat tot mai des actul de guvernare. Anul 2013 a debutat relativ spectaculos, cu un acord Traian Basescu- Victor Ponta referitor la numirea sefilor parchetelor, spre enervarea lui Crin Antonescu, si s-a incheiat cu o disputa violente intre Cotroceni si Palatul Victoria, in timp ce liderul PNL a preluat, partial, discursul justitiar al sefului statului.

Cum traversau romanii Sarbatorile de Iarna in urma cu 20 de ani. Frig, foame si crime din cauza prepararii sarmalelor. Sarbatorile de Iarna ale romanilor nu au fost dominate mereu de consumerismul de astazi. In urma cu 20 de ani, Romania era o tara macinata de neajunsurile tranzitiei, pe care luna decembrie nu facea decat sa le scoata si mai tare in evidenta. Continuarea in Adevarul.

Primarul din Botosani pune la bataie o tableta iPad pentru copilul care-i spune integral poezia Luceafarul. Ovidiu Portariuc, primarul de Botosani, a lansat un concurs cu ocazia sarbatoririi poetului national Mihai Eminescu, in 15 ianuarie. El vrea sa daruiasca un iPad copiilor si tinerilor care au varste pana in 18 ani si care vor recita, integral, poezia Luceafarul. Primarul a explicat, pentru ziarul Gandul, ca dispune de o singura tableta, dar ca va cauta sponsori pentru a oferi alte premii celorlalti participanti la concurs.

Evenimente ignorate in 2013 care pot schimba lumea in 2014. Nu s-au regasit pe primele pagini ale presei internationale, insa aceste sase intamplari sau evenimente au potentialul de a escalada in 2014 si de a schimba lumea in bine sau in rau. Schimbarile climatice, geopolitice si sociale au continuat sa redeseneze lumea in 2013. Analistii publicatiei Foreign Policy au realizat si anul acesta topul subiectelor ignorate sau tratate prea putin de presa internationala, care ar putea deveni insa primele titluri ale urmatorului an. Integral in Adevarul.