Cum se va schimba viata romanilor incepand cu 1 ianuarie 2014. In prima zi a anului 2014 intra in vigoare o serie de normative care aduc scumpiri, mariri de salarii, deschideri pe piata UE pentru companii si salariati si introduc un nou sistem de taxare. Ca in fiecare an, data de 1 ianuarie este prevazuta ca termen de intrare in vigoare a unor legi, ordonante, hotarari si acte normative care schimba viata economica (si nu numai) a romanilor. "Adevarul" va prezinta o trecere in revista a acestor schimbari in plan economic. Salariul minim pe economie creste. Guvernul a adoptat in noiembrie o hotarare care stabileste ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata sa fie de 850 lei lunar, incepand cu 1 ianuarie 2014, si de 900 lei lunar, incepand cu 1 iulie 2014. De aceasta majorare vor beneficia peste 804.000 de salariati, dintre care 238.143 de salariati in sectorul bugetar si 566.112 salariati in sectorul concurential - in cazul primei trepte de majorare. In cazul celei de-a doua trepte, beneficiari vor fi 966.405 salariati, dintre care 274.000 in sectorul bugetar si 692.405 in sectorul concurential. Incheierea unui contract individual de munca de la 1 ianuarie 2014 cu un salariu de baza mai mic de 850 de lei constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2.000 de lei, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Parlamentarii, la ultimul vot din 2013: politicianul anului. Ce sanse ii dau PSD-istii lui Crin Antonescu sa le fie prezidentiabil in 2014. Letargie de sarbatoare in Parlament de cand cu sedintele convocate de Craciun pentru a da, pe stomacul inca plin, dezlegare pentru arestarea cate unui deputat mituit in flagrant. In umbra unui brad gigant, alesii dau socoteala poporului telespectator - ce s-a mancat si s-a baut cu o seara inainte la petrecerea Elenei Udrea, cine ce a primit de Craciun, ce-au surprins camerele foto pe smartphone-uri sau tablete. Ocazional, parlamentarii isi fac timp sa traga linie dupa un an. Cine a fost omul politic al anului 2013? Cei mai multi raspund invariabil, fara sa stea pe ganduri. Altii cer timp sa cantareasca bine. In final, rezultatul e cam acelasi: cu mici exceptii, omul anului e seful. Seful pentru care fac inca diligente, seful de partid care i-a adus la putere, seful guvernului "care a repus tara noastra pe un drum bun", seful tarii care "se lupta cu aceasta putere care a facut numai lucruri rele pentru Romania", anuntaGandul.

Cum vor schimba romanii piata muncii in UE. Aderarea la Uniunea Europeana a venit cu unele restrictii. Astfel, mai multe tari au cerut si au primit "perioade de tranzitie" in care au impus restrictii pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari. Restrictiile pentru primul val al aderarii la UE (Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia si Ungaria) au expirat in 2011. Cele pentru Romania si Bulgaria expira maine, la 1 ianuarie. Prilej de agitatie in Europa, dar mai ales in Marea Britanie si Germania. Este justificata temerea britanicilor ca vor fi inundati de un nou val de imigranti romani si bulgari dupa 1 ianuarie? Cel mai onest raspuns este ca nimeni nu stie. Unele tari precum Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Suedia si Ungaria au ridicat toate restrictiile, informeazaRomania Libera.

Revelionul Ceausestilor: sarmale si sampanie, alaturi de Mos Gerila. Familia Ceausescu nu rata nicio petrecere de Anul Nou in care sa nu se pozeze cu Mos Gerila, potrivit fotografiilor din Arhiva Nationala. Petrecerea din noaptea de Revelion era un adevarat festin, la care participau membrii familiei si cei mai apropiatia colaboratori. Ceausescu, aproape de fiecare data, invita in noaptea de Revelion pe unul sau doi dintre frati. Mancarurile traditionale erau preferatele familiei. In primul rand sarmalele, piftia, salata boeuf, friptura de porc si puiul la ceaun. Ceausescu se dadea in vant dupa ciorba de peste, plachie, dar avea o pasiune pentru saramura de peste, scrieEVZ.

DW: Plusuri si minusuri ale migratiei romanilor. La final de an partidele guvernamentale germane de stanga si de dreapta au reinceput sa se ciondaneasca de parca s-ar mai afla in campanie electorala. De aceasta data, galceava a starnit-o asteptata imigratie din Romania si Bulgaria, determinata de deschiderea pietii muncii europene de la 1 ianuarie 2014. A potentat-o teama unora, din vest, de previzibilul acces la ajutoare sociale al unor nou-veniti care sa nu fi muncit nici o zi in occident. Si a sporit-o exponential frica altora de a nu manifesta destul populism spre a castiga suficiente voturi in alegerile locale si europene de la anul. In timp ce, in Bavaria, Uniunea Crestin Sociala, aflata in fata alegerilor locale si europene, crede ca poate puncta cerand inasprirea legislatiei, astfel incat sa se restranga asa-zisa "imigratie a saraciei", gruparea crestin-democrata a Angelei Merkel s-a aratat net mai ponderata, anuntaDeutsche Welle.

Anul protestelor in Europa de Est. Incepand din Slovenia, continuand cu Bulgaria si Romania si terminand cu Ucraina, 2013 a adus intrarea statelor est-europene intr-o noua etapa a crizei, marcata de proteste antiguvernamentale. Coruptia, nivelul scazut de trai, masurile de austeritate, pierderea increderii in clasa politica si lipsa locurilor de munca, in special pentru tineri, au scos sute de mii de est-europeni pe strazi in 2013. Tonul a fost dat de sloveni, ale caror demonstratii in masa - cele mai ample de la destramarea Iugoslaviei - din primele luni ale anului au dus la demisia, in martie, a prim-ministrului Janez Jansa si a guvernului sau. In Bulgaria, primavara a adus o reizbucnire a protestelor fata de scumpirea nejustificate a energiei pentru consumatori, manifestatii care au continuat, intr-o forma sau alta, pana de curand. Ultima "zvacnire" a protestatarilor bulgari s-a incheiat luna trecuta, cand un grup de studenti au renuntat la protestul de tip "occupy" pe care il organizasera in sediul Universitatii de la Sofia, informeazaAdevarul.

Traditii si superstitii de Anul Nou: de la "Aho, aho", la aflarea ursitului. De ce nu e bine sa manci carne de gaina, de Revelion. Obiceiul plugusorului si cel al sorcovei sunt completate de ritualuri matrimoniale sau mistice. Se spune ca noaptea de Revelion trebuie sa te prinda cu haine noi, de preferat de culoare rosie, iar in prima zi din an nu se dau bani si obiecte din casa. Cele mai multe obiceiuri s-au pastrat la sat, insa si pe strazile din Capitala pot fi vazute cete de colindatori "mascati" si copii care bat din usa in usa cu sorcova. Tot alaiul de strigate si uraturi ar speria spiritele malefice. In Bucovina, acolo unde traditiile sunt la ele acasa, femeile afla cum le va fi ursitul, in noaptea dintre ani, scrieEVZ.