Inapoi in timp. Cum arata Romania in vremea "Atotputernicului" Adrian Nastase. A fost un timp cand lui Adrian Nastase i se spunea "El insusi". Era suficient, caci nimeni in istoria postcomunista a Romaniei nu a lasat acest sentiment - ca stapaneste tara, fara limite. "Adevarul" incearca sa va aduca aminte (celor mai tineri dintre dumneavoastra sa le spuna intaia oara) ce se intampla in Romania intre 2000 si 2004, cand steaua politica a lui Adrian Nastase era la apogeu, cum era cand "El insusi" era si "Atotputernicul". S-a nascut in Bucuresti si a copilarit in satul Hanul de Pamant, comuna Tartasesti, judetul Dambovita, astazi una dintre comunele de lux ale Romaniei. Fiu al unui ofiter al Armatei Regale, Adrian Nastase a intrat de tanar in cercurile nomenclaturii comuniste, scrie Adevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cine va apara Justitia in 2014. Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii va fi asigurata in acest an de un judecator-exponent al vechilor practici din justitie si de un procuror, suspectat ca ar fi sustras probe dintr-un dosar penal de trafic de droguri. Judecatorul Adrian Bordea este noul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). El a fost ales in aceasta functie cu 14 voturi "pentru" din totalul de 19 membri CSM. Adrian Bordea a fost si singurul candidat la functia de presedinte al CSM. Asa ar fi decis Sectia de judecatori a CSM, dupa cum a anuntat Bordea inainte de a-si prezenta proiectul de management. Se poate intelege ca sectia de judecatori a CSM ar fi interzis alte candidaturi, asa cum s-a intamplat anul trecut, scrie Romania libera.

Ce nu stiati despre noul presedinte al CSM. Adrian Bordea a fost ales in functia de presedinte al Consiliului Suprem al Magistraturii. Acesta este judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie si a facut parte dintr-un complet de judecata care a intors in favoarea BCR o decizie dintr-un litigiu cu un client pe clauze abuzive. Bordea, in calitate de judecator la ICCJ si a facut parte din completul de la a 2-a sectie civila care a judecat recursul BCR in cazul Toma. Marian Toma a dat in judecata BCR in 2009, acuzand existenta unor clauze abuzive in contractul de credit ipotecar incheiat cu banca. Clientul a pierdut la Tribunalul Arges in actiunea pe fond, insa a castigat apelul de la Curtea de Apel Pitesti, scrie Economica.net.

Prima zi de ancheta la "cuibul mitei". "E o competitie. Care ia spaga mai mare". "Judecata" invatatoarei spagare a debutat, ieri, cu dreptul. Inspectorii scolari au descoperit ca parintii le platesc dascalilor pana si benzina. Dupa aproape doua saptamani de la difuzarea inregistrarii video in care ii numea pe parintii elevilor sai "cartofi" si le cerea cadouri de sute de euro, invatatoarea Dana Blandu de la Scoala "Maria Rosetti" din Capitala a dat, ieri, piept cu inspectorii scolari veniti sa o ancheteze. "Nu am cerut bani pentru cadouri", a fost singura declaratie a dascalului, proaspat intors din vacanta de iarna, inainte sa intre la un interogatoriu de cateva ore. Ziua de ieri nu a fost usoara nici pentru parintii elevilor, scrie EVZ.

E nevoie de o noua reforma a Justitiei? Cu prilejul alegerilor pentru conducerea CSM a fost formulata din nou propunerea ca parchetele sa devina independente fata de guvern. Unul dintre candidatii la functia de vicepresedinte al CSM (procurorul Gheorghe Muscalu) a propus scoaterea procurorilor de sub autoritatea ministrului de justitie. Este greu de spus daca propunerea are o motivatie politica precisa. Mult mai probabil este vorba de o inclinatie a oamenilor din sistem, care se tem de instabilitatea si nesiguranta la care ii expune o conducere politica. Si anul trecut, cu ocazia alegerii conducerii CSM, unii dintre candidati au propus consolidarea statutului procurorului si recunoasterea parchetelor ca parte a puterii judecatoresti, scrie Deutsche Welle.

Cine sunt magistratii care l-au condamnat pe Nastase in dosarul Zambaccian. Judecatorul Ionut Matei a condus completul de cinci judecatori care a judecat recursul in dosarul Zambaccian. Ionut Matei este, din decembrie, si vicepresedintele Curtii Supreme. El a promovat la ICCJ in noiembrie 2007, in urma unui interviu sustinut in fata CSM. Matei, judecator din 1995, a activat la Judecatoria sectorului 3, Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel Bucuresti. In noiembrie 2011, judecatorul, a fost desemnat membru in colegiul de conducere al ICCJ. Pe 30 ianuarie 2012, completul condus de Ionut Matei a dispus condamnarea la doi ani de inchisoare cu executare a lui Adrian Nastase in dosarul Trofeul Calitatii, scrie Gandul.

Lege cu dedicatie pentru terenul primarului. Soselele ocolitoare ar putea trece si prin intravilanul localitatilor. Daca se voteaza o lege, edilul din Bistrita a tras lozul castigator. O parte din terenul sau se suprapune cu viitoarea sosea de centura. Doi deputati USL din Bistrita si Bacau doresc ca soselele de centura sa nu treaca neaparat prin extravilanul localitatilor ci, la nevoie, drumurile ocolitoare sa traverseze si prin intravilan. Este cazul oraselor Bistrita si Bacau. Pentru a rezolva problema, deputatii PSD Daniel Suciu si Cosmin Necula propun ca ordonanta care reglementeaza acesta chestiune sa fie completata cu sintagma: "de regula". In acest moment, dintre cei 14,4 kilometri preconizati de centura ocolitoare ai orasului Bistrita, cinci ar trece prin intravilanul localitatii, scrie EVZ.

Proprietarii de imobiliare din Londra isi evacueaza chiriasii britanici pentru a face loc romanilor si bulgarilor: "Est-europenii platesc chiria la timp!" Fergus Wilson, un instarit proprietar de imobiliare din Marea Britanie, a trimis deja instiintari de evacuare catre 200 dintre chiriasii sai britanici care se bazeaza pe ajutoare sociale pentru a-si achita chiria. Wilson spune ca multi proprietari imobiliari fac asta acum pentru a le face loc imigrantilor est-europeni, care "sunt mai seriosi, prezinta mai putine riscuri si care-si platesc chiria la timp". Fost profesor de matematica, Fergus Wilson a facut un calcul simplu, iar rezultatele arata ca este mai profitabil si mai sigur pentru el sa inchirieze apartamente romanilor si bulgarilor, scrie Adevarul.