Semnalele emisarului SUA la Bucuresti. Cum au jucat americanii in spatele mesajelor diplomatice si ce strategie a adoptat Guvernul. In mai putin de 24 de ore, cat a stat la Bucuresti, adjunctul pentru Europa al Secretarului de Stat american, Victoria Nuland, a scanat, in cateva institutii-cheie, in ce masura se respecta in Romania regulile statului de drept, ce ii mobilizeaza pe politicieni sa voteze sau sa permita adoptarea unor legi deficitare, dar si de ce NU ies oamenii in strada sa apere Justitia. "E ingrijorator ca exista atacuri la adresa independentei justitiei, e o ingrijorare cand politicienii decid sa provoace sistemul juridic", a avertizat ea. Integral in Gandul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

SUA se mira de ce nu apara romanii Justitia in strada, titreaza si EVZ. Emisarul trimis de America la Bucuresti, Victoria Nuland, a transmis mai multe mesaje, insa cel mai important este ca romanii insisi sunt cei care trebuie sa apere statul de drept. Asistentul Secretarului de Stat al SUA, Victoria Nuland, a transmis mesaje publice cu prilejul a trei intalniri avute la Bucuresti: la Administratia Prezidentiala, la Ministerul de Externe si la discutia cu un grup de jurnalisti.

Mercurialul cadourilor in scolile din Romania. Cazul invatatoarei Dana Blandu, concediata vineri, nu este singular, parinti din toata tara reclamand o practica perpetuata de fiecare generatie. Scandalul ar putea genera eliminarea din sistem a dascalilor corupti. Insa actuala lege ii garanteaza Danei Blandu intoarcerea la catedra. Intrebat daca mai poate preda la alta scoala, avocatul a raspuns ca Blandu ar trebui sa respecte aceasta decizie pana vor avea verdictul instantei de judecata. "Ulterior, va putea reveni in sistemul de invatamant in urma procesului pe care indubitabil doamna il va castiga", este de parere Raducanu, potrivit Adevarul.

Previziunile lui Hrebenciuc: E de preferat o lista comuna a USL la europarlamentare. Daca se rupe USL, exista riscul pierderii functiei de premier. Deputatul PSD, Viorel Hrebenciuc, a declarat ca este de preferat ca sa aiba o lista comuna la alegerile europarlamentare si ca, in cazul ruperii USL, exista riscul pierderii functie de premier de PSD. "Exista riscul pierderii functiei de premier daca se rupe USL, parlamentarii sunt volatili, trec dintr-o parte in alta cu usurinta", a spus duminica, la Digi24, Viorel Hrebenciuc, potrivit Gandul.

Topul riscurilor politice in 2014. Impactul unei lumi fara coordonare mondiala, careia ii lipseste leadership-ul. Potrivit analistilor, in 2014 economia la nivel mondial este relativ stabila si o implozie financiara este inlaturata. In schimb, in centrul preocuparilor s-au instalat riscurile geopolitice - impactul unei lumi lipsite din ce in ce mai mult de leadership si fara coordonare mondiala. Ian Bremmer, presedintele Eurasia Group, expune primele zece riscuri politice din acest an. Integral in Romania Libera.

Bucurestenii au plans si l-au aplaudat pe Sandu, barbatul care a renuntat la greva foamei dupa 22 de zile: "Chiar am ajuns la capatul puterilor". In timp ce majoritatea bucurestenilor s-au plans de multe mese bogate in carne ori de prea multe petreceri, Alexandru Popescu si-a petrecut sarbatorile departe de ai lui, intr-o forma extrema de protest, pe bordurile din fata Teatrului National din Capitala: facand greva foamei. Duminica, dupa 22 de zile fara mancare, barbatul a anuntat ca renunta la greva din pricina unor probleme medicale, scrie Adevarul.

Interviu cu Oana Schmidt-Haineala in Romania Libera: Noul CSM, prima ilegalitate. Oana Schmidt-Haineala, 38 de ani, fosta presedinta a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), declara ca "marea coruptie nu poate fi combatuta doar de procurori si judecatori", fiindca acestia au nevoie de un "cadru normativ" si de "instrumentele necesare", pe care doar clasa politica le pot asigura. Dupa "martea neagra", cand Parlamentul a modificat Codul Penal - oferindu-le parlamentarilor superimunitate - si cand a propus legea amnistiei si gratierii, s-a observat un "regres major" in ceea ce priveste lupta anticoruptie. Reprezentanta CSM considera ca "atacurile la adresa independentei justitiei" vor aparea in Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), sugerand ca e posibil sa fie incluse in acest context si declaratiile premierului Victor Ponta.

Bucuresti se transforma in Blocuresti. Primaria si dezvoltatorii lasa Capitala fara istorie. Din vechiul Bucuresti risca in curand sa mai ramana doar Centrul Istoric. Si asta pentru ca Primaria Capitalei aproba pe banda rulanta constructia de blocuri ultra-moderne in cartierele istorice, inclusiv la doi pasi de Ateneu. Un nou scandal imobiliar a izbucnit dupa Sarbatori. Primaria e acuzata ca vrea sa transforme Capitala din Bucuresti in Blocuresti. Edilii ar fi profitat de zilele libere pentru a lansa o dezbatere publica privind o serie de imobile controversate, dezbatere la care publicul a ajuns insa prea tarziu, potrivit Stirile Pro Tv.

Valentele multiple ale lui "Jos Basescu". Ce le rezerva romanilor anul electoral 2014? Populismul pare sa "dea" bine. Pare si, uneori, vai, este chiar manos. Aduce voturi. E, ca atare, ca mana cereasca pentru politicieni inepti si incompetenti. Care, nefiind, in pustiul lor intelectual, in stare sa-si convinga electoratul cu argumente logice si de bun simt si cu programe realmente utile, il bombardeaza propagandistic cu hrana ieftina si la indemana. In context, dincolo de evocarea necesitatilor materiale, alimentul de baza al retetei populiste alcatuite din varii clisee e, mai mereu, gadilatul stupizeniilor masei cu un nationalism de epoca de piatra, comenteaza Deutsche Welle.