Troc la Marea Neagra. Smecheria prin care Ponta ii da lui Mazare Portul Constanta. Ministrul liberal al Transporturilor este presat de "partenerii" PSD sa accepte predarea Portului Constanta primariei lui Radu Mazare. Premierul vrea sa fenteze opozitia lui Traian Basescu printr-o Hotarare de Guvern. Ideea prin care actiunile Portului Constanta sa fie impartite in trei, intre Guvern, autoritatea locala si investitori privati, prin listarea la Bursa, a aparut toamna trecuta tot din ograda lui Radu Mazare. A fost acceptata imediat de Victor Ponta. Exclusiv in EvZ.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

20 de milioane de euro - cadoul electoral al Guvernului pentru dotarea "asezamintelor culturale din comune". Primar PNL: "Sincer, cam politica-i asta, dar eu am nevoie". Cu epoca galetii electorale pe sfarsite, Guvernul isi adapteaza oferta investind in 2014, an cu trei scrutinuri deja anuntate - europarlamentare, referendum pentru revizuirea Constitutiei si prezidentiale - in "cultura si tehnologie". Biblioteci dotate cu calculatoare conectate la internet, botezate biblionet, spatii de recreere pentru pensionari si camine culturale renovate se vor construi sau se vor extinde impanzind comunele si micile orase. Banii vin, in cea mai mare parte, prin Ministerul Dezvoltarii, printr-un program deja existent, dar adus, in 2014, la apogeul finantarii guvernamentale, scrie Gandul.

PNL, santajat de PSD. Reducerea CAS, conditionata de taxa pe benzina. Surse liberale au declarat pentru EvZ ca PNL a pus problema neintroducerii accizei la carburanti de la 1 aprilie 2014, dar social-democratii i-au amenintat ca in aceste conditii, reducerea CAS la angajator cu 5% de la 1 iulie nu mai este posibila. Declaratia senatorului PNL Sorin Iliesiu privind intentia liberalilor de a sustine o noua amanare, cu trei luni, a accizei pe carburanti la negocierile cu FMI din aceste zile, a incins spiritele in USL. Exclusiv in EvZ.

Pacientii grav bolnavi, la spital. Ceilalti, pe listele de asteptare ale policlinicilor. Din martie, pacientii romani nu vor mai sta cate doi in pat, asta pentru ca la internare vor ajunge strict urgentele. Mai exact, bolnavii vor fi trimisi in policlinici, aflate in paragina si lipsite de dotari si specialisti. Ideea mai marilor de la Sanatate de a face economii prin scoaterea pacientilor din spitale si trimiterea lor in policlinici sau in ambulatoriu pentru consultatii nu e una tocmai fericita. Continuarea in Adevarul.

Alegerile care pot schimba strategii. Cum se pregatesc puterea si opozitia de europarlamentare. Date fiind evolutiile de pana acum, sunt semne ca dezbaterile se vor concentra mai mult pe teme interne si mai putin pe cele europene. Scrutinul de anul acesta are o miza aparte, rezultatele putand reconfigura total scena politica. Pe de o parte, am putea asista la ruperea USL si la consolidarea PSD ca principal partid, cu potential sa conduca Romania multi ani de acum incolo, iar pe de alta parte dreapta, confruntata cu un esec generat de propriile orgolii, ar putea fi fortata sa-si regandeasca strategia, noteaza Romania Libera.

Autostrada din munti, mai scumpa decat in 2010. Desi preturile au scazut in ultimii ani de criza, guvernul Ponta atribuie francezilor de la Vinci contractul pentru constructia autostrazii Comarnic-Brasov, chiar daca preturile sunt cu 25% mai mari decat in 2010. Lucrarile la tronsonul de autostrada Comarnic-Brasov ar urma sa inceapa in aprilie 2014, ultimul kilometru de autostrada urmand sa fie gata in 2017, a anuntat premierul Victor Ponta, dupa ce s-a intalnit cu reprezentantii consortiului VISTRADA Nord, compus din companiile Vinci (Franta), Strabag (Austria) si Aktor (Grecia), scrie Capital.

O palma pentru invatatoarea spagara din Bucuresti. Sora ei este dascal la tara si mandria comunitatii. Dana Blandu, invatatoarea din Bucuresti care a aruncat in aer mass-media din Romania, dupa ce le-a pretins parintilor elevilor sai diverse cadouri, are, la 500 de kilometri de ea, intr-un sat, o sora-model. Tot invatatoare, Mirela Bozga este mandria comunitatii. Integral in Adevarul.

Romania produce medici germani la pret redus. Germania acuza romanii ca profita de sistemul social federal. Romania, in schimb, nu acuza germanii ca profita de preturile mici ale scolarizarii in facultatile romanesti. A existat viata si circulatie de persoane intre Romania si Germania si inainte de 1 ianuarie 2014. Marius Pislea se ocupa, de cativa ani, de completarea locurilor libere din sistemul german de sanatate cu cadre medicale din Romania. Continuarea pe Deutsche Welle.