O suprafata de doua ori mai mare decit suprafata Bucurestiului, 43 de mii de hectare de padure din judetul Bacau, a fost promisa spre instrainare, anul trecut, printr-un precontract secret, unei controversate companii nemtesti care si-a anuntat saptamana aceasta insolventa in Germania.

Falimentul acestei companii denumita Prokon a dat nastere unui urias scandal in Germania dupa ce 70 de mii de investitori au aflat ca si-ar putea pierde banii investiti in aceasta firma. Pierderile pot atinge un miliard si jumatate de euro iar acest lucru a determinat-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, sa declare ca vor fi revizuite legile in ceea ce priveste protectia investitorilor.

RISE Project si publicatia germana Die Welt au investigat dedesubturile acestei controversate afaceri.

Valorea preconizatei tranzactii este de 140 de milioane de euro. Afacerea din Moldova este insa rezultatul unei retrocedari controversate, care nu este nici acum solutionata.

Padurea a fost revendicata, in urma cu sapte ani, de Elie Vlad Sturdza, un stranepot al lui Dimitrie Ghica, fiul Ecaterinei Plagino si al Marelui Vornic Aga Nicolae Ghica.¬In anul 2006, Elie Vlad Sturdza, stranepotul lui Dimitrie Ghika, a depus o cerere la prefectura Bacau, prin care solicita inapoierea a 34 de mii de hectare, motivand ca strabunicul sau, Ghica, a fost deposedat abuziv de comunisti in anul 1948.

Citeste investigatia pe riseproject.ro