Afacerea "Deszapezirea". Viscolul ii umfla conturile deputatului lui Voiculescu. SC Gotic SA, fi rma parlamentarului PC Ion Dinita, a primit zilele trecute de la CNADNR unul din cele 42 de contracte pentru inchirierea de utilaje pentru deszapezire, prin atribuire directa, din cauza situatiei de "extrema urgenta". Desi a incheiat contracte pentru deszapezire, CNADNR s-a trezit ca vine Codul Rosu de ninsoare si viscol si n-are destule utilaje care sa curete drumurile nationale. Prin urmare, a decis sa incheie urgent o serie de contracte in valoare de 10,5 milioane de lei pentru a inchiria utilaje care sa deszapezeasca nordul Moldovei. Avand ca motiv Codul Rosu, Compania nu a mai organizat licitatii publice, ci a atribuit direct contractele unor firme abonate la bani publici. Oficial, explicatia a sunat asa: "Situatie de extrema urgenta survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute de autoritatea contractanta". Adica CNADNR nu a putut prezice ca iarna o sa ninga si o sa viscoleasca, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Magistrala 6 de metrou 1 Mai - Otopeni capata contur. S-a decis unde vor fi amplasate statiile. Comisia tehnica de urbanism de pe langa Primaria Capitalei a discutat, miercuri, traseul pe care il va avea Magistrala 6 de metrou care va face legatura cu Aeroportul Otopeni. De asemenea, a stabilit locurile in care vor fi amenajate noile statii. Magistrala 6 de metrou 1 Mai-Otopeni va avea 12 statii si va pleca de la actuala statie de metrou 1 Mai, va subtraversa Bulevardul Bucurestii Noi, apoi va trece pe sub calea ferata si viitorul inel median, ajungand in spatele Centrului Expozitional Romexpo. De acolo, Magistrala 1 Mai-Otopeni va ajunge pe Bulevardul Expozitiei, Piata Presei, urmand sa ajunga pana la Aeroportul Henri Coanda. Noua Magistrala se intinde pe o distanta de 14,2 kilometri, avand 12 statii: 1 Mai ( existenta), Pajura, Expozitiei, Piata Montreal, Gara Baneasa, Aeroport Baneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu si Aeroport Otopeni, anuntaAdevarul.

Cele 8 mari pacate ale noilor Coduri Penale. Cu toate deficientele semnalate de cele mai importante institutii implicate in justitia din Romania, noile coduri-penal si cel de procedura penala- vor intra in vigoare simbata, dupa cum a afirmat premierul. Inalta Curte de Justitie si Casatie, CSM, DNA si alte institutii au transmis premierului punctele lor de vedere referitoare la erorile din noile coduri care vor bulversa sistemul judiciar din Romania si vor face imposibila instrumentarea dosarelor pentru parlamentari si ministri. Noile acte normative vor dezincrimina fapte grave sau vor reduce pedepsele pentru infractiuni grave. In plus, sistemul nu este pregatit cu resurse pentru noile structuri judiciare care vor intra in functiune de la data de 1 februarie. Premierul Ponta nu a tinut cont de solicitarile venite din sistemul judiciar si nici de societatea civila, informeazaRomania Libera.

Dragnea ii va propune lui Ponta eliberarea din functie a prefectului care a ramas inzapezit. Pe lista mai este un alt prefect si un subprefect. Ministrul Administratiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea a anuntat ca, joi, ii va propune premierului Victor Ponta si ministrului interimar de Interne, Gabriel Oprea, eliberarea din functie a doi prefecti si a unui subprefect, pentru deficiente in operatiunile de deszapezire, spunand ca este nemultumit de prefectul din Braila, care "s-a lasat inzapezit", neincluzandu-l pe prefectul din Constanta pe lista celor de care este multumit. Schimbarile de prefecti si subprefecti nu pot fi efectuate decat prin hotarare de guvern. "O sa anunt maine despre cine este vorba, pentru sa bruma aceea de implicare pe care o mai are imi este necesara in noaptea asta. Din punctul meu de vedere, doi prefecti si un subprefect trebuie sa plece, dar vreau ca in noaptea asta sa munceasca. Au aratat ca nu au responsabilitate, nu au informatii, ca nu sunt in lumea reala", a spus Dragnea, la Antena 3, scrieGandul.

DW: Va fi reluat subiectul descentralizarii? Este simptomatic faptul ca putini au inteles ca esecul operatiunilor de salvare in cazul accidentului din Muntii Apuseni consta si in incapacitatea institutiilor centralizate de a se mobiliza eficient. Ministrul administratiei, Liviu Dragnea, a dat de inteles, in contextul discutiilor cu FMI, ca intentioneaza sa reia procesul descentralizarii: "Discutia cu mine a fost despre descentralizare. Le-am explicat care sunt principiile descentralizarii. Si Comisia Europeana si FMI si mai ales Banca Mondiala considera ca este un proces necesar si util pentru Romania si si-au exprimat disponibilitatea sa ne sprijine sa lucram impreuna. Pentru regionalizare le-am exprimat deschiderea noastra sa lucram impreuna". Cu toate acestea orizontul reformei s-a indepartat foarte mult, anuntaDeutsche Welle.

Procurorii au pus sechestru pe averea primarului din Predeal. Unul dintre cei mai instariti edili PNL din Romania, Liviu Cocos, a fost pus sub acuzare pentru combinatii cu imobile ANL. Alaturi de acesta mai sunt cercetati 11 fosti si actuali consilieri locali. Edilul orasului Predeal (Brasov), Liviu Cocos (45 de ani), este cercetat pentru fapte de coruptie de procurori, intr-o ancheta privind repartizarea ilegala a mai multor imobile din fondul pentru tineri. Oficiali din Parchetul Judecatoriei Brasov ne-au declarat ca procurorii au inceput urmarirea penala impotriva primarului si a altor 11 fosti si actuali consilieri locali. Acuzatiile Parchetului: abuz in serviciu impotriva intereselor persoanelor si fals intelectual, informeazaEVZ.

Universitatea "Al. I. Cuza" Iasi, amenintata cu trimiterea in judecata de catre propriii studenti. Reprezentantii studentilor de la Universitatea "Al. I. Cuza" se arata indignati de prevederile statutului studentului, care urmeaza a fi aprobat maine, 30 ianuarie, intr-o sedinta a Senatului institutiei. Membrii Ligii Studentilor (LS) din Universitatea "Al. I. Cuza" isi acuza colegii, care le reprezinta interesele in Senatul institutiei, de lipsa de combativitate in promovarea statutului studentului. Documentul urmeaza a fi aprobat in cursul zilei de joi, 30 ianuarie, intr-o forma care ar dauna grav drepturilor celor care invata la universitate, sustine cei de la LS, scrieAdevarul.