De ce a mai stat A2 inzapezita doua zile dupa oprirea viscolului? CNADNR sustine ca traficul pe A2 a fost reluat integral duminica la pranz. Potrivit normativelor, pana duminica dimineata zapada de pe benzile de circulatie ar fi trebuit degajata. In realitate, ieri la pranz inca existau restrictii de viteza de 50 kilometri la ora. Dupa declaratiile facute duminica dupa sedinta CSAT de catre presedintele Traian Basescu privind actiunile de deszapezire din aceste zile, conducerea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania a trimis ieri un comunicat de presa in care respinge acuzele aduse de seful statului. Precizarile companiei vin dupa ce Traian Basescu a criticat duminica dur compania afirmand ca aceasta are o dotare primitiva. Deszapezirea s-a facut prin "lungi comandamente penibile la televizor" prin care se doreste de fapt mascarea "banilor nemeritati si nemunciti primiti de firmele clintelare care au contracte de deszapezire", a spus Basescu, scrieRomania Libera.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Ce program are dupa gratii Relu Fenechiu. Fostul ministru isi incepe ziua la 6.00, cu ceai si margarina la micul-dejun. Fostul ministru imparte celula cu fratele sau si cu afaceristul Bogdan Damian. Pentru urmatorii cinci ani, Fenechiu se va trezi la 06.00, se va culca la 22.00. Relu Fenechiu are deja trei nopti dormite in cadrul Penitenciarului de Maxima Siguranta din Iasi. Timp de trei saptamani, fostul ministru va fi inclus intr-un program de carantinare, perioada in care va fi supus unor consultatii medicale dar si psihologice. Reprezentantii puscariei vor sa afle astfel gradul de adaptabilitate al lui Fenechiu la viata privata de libertate. In maximum o luna urmeaza sa i se stabileasca regimul de executare. Puscaria din Iasi nu este nici pe departe una dintre cele mai luxoase unitati de acest tip din Romania. Cifrele spun ca principala problema din aceasta puscarie este cea a spatiului, fiind cazati de doua ori mai multi detinuti decat prevad normele europene. Surse din cadrul penitenciarului au precizat ca Fenechiu ar fi cazat alaturi de fratele sau, Lucian si de omul de afaceri Bogdan Damian, anuntaAdevarul.

Caracatita din asigurari. "Unchiul" va fi chemat la DNA. Dan Radu Rusanu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), va fi chemat la audieri in dosarul milionarului Ilie Carabulea, patronul din umbra al Carpatica Asig SA, acuzat ca a corupt persoane din ASF pentru a-si mentine ilegal firma pe piata asigurarilor. Aceasta informatie a fost obtinuta din surse judiciare, potrivit carora Dan Radu Rusanu este "unchiul" din stenogramele discutiilor purtate de Marian Mirzac, membru neexecutiv in CA al ASF, cu Laura Chitoiu, nevasta vicepremierului, urmarita si ea penal in acest dosar. Conform procurorilor DNA, Marian Mirzac, unul dintre personajele corupte de catre milionarul Carabulea, a urmarit crearea unui pol de influenta si chiar ocuparea functiei de vicepresedinte al ASF. Cand acest lucru nu s-a intamplat, fiind numit altcineva ca vicepresedinte dupa demisia lui George Daniel Tudor, Marian Mirzac a transmis, pe 8 noiembrie, mesaje tip SMS intermediarului Radu Mustatea, informeazaEVZ.

Senatul respinge o lege cu articole redactate cu virgula intre subiect si predicat. Senatorii au respins, luni, o propunere legislativa cu articole redactate cu virgula intre subiect si predicat, presedintele Senatului remarcand, in gluma, ca initiatorii - Alina Gorghiu si Dan Motreanu (PNL) si Viorel Stefan (PSD) "sunt persoane de mare prestigiu, dar sunt deputati". Propunerea legislativa privind unele masuri de efectuare a retinerilor din veniturile obtinute de persoanele fizice din contracte privind raporturi de munca, in baza unor titluri executorii ii mai are ca semnatari pe deputatii PNL Vasile Horga si Dan Simedru. Greselile gramaticale au fost remarcate, la dezbaterea proiectului, de liderul senatorilor PDL, Dumitru Oprea, scrieGandul.

DW: Poate STS sa fraudeze alegerile? Disputa legata de STS nu face decat sa puna in lumina ca serviciile de securitate din Romania nu se supun unui control democratic ca in Statele Unite, de exemplu, care au devenit intr-o oarecare privinta tutorele activitatii de intelligence a romanilor. Un fost director al CIA, Generalul Michael Hayden, care a vizitat Romania recent, a confirmat inca odata relatiile stranse pe care americanii le intretin cu serviciile secrete romanesti. Dar modelul si influenta americana actioneaza selectiv. Asa cum am aratat mereu in ultimii ani, mecanismele parlamentare de control asupra serviciilor de informatii nu au functionat niciodata. Membrii comisiilor parlamentare nu au nici autoritatea politica, nici viziunea, nici forta morala de a cere serviciilor sa dea cu mai multa acuratete socoteala de ceea ce fac. STS se afla in aceeasi situatie, anuntaDeutsche Welle.

Romania: institutii functionale, clasa politica falimentara. Capitolul despre Romania confirma concluziile raportului MCV privitor la rolul benefic in combaterea coruptiei al DNA, ANI si Inaltei Curti. Spre deosebire de rapoartele MCV, care sunt redactate de Secretariatul General al Comisiei Europene, pe baza rapoartelor unor experti independenti, raportul publicat ieri a fost coordonat de Directoratul General pentru Afaceri Interne si redactat in buna masura pe baza studiilor realizate de experti interni. De aici, dificultatile de unificare metodologica si de unificare a standardelor. Cu toate acestea, raportul de ieri scoate in evidenta cateva lucruri importante despre coruptia din Romania si despre institutiile de combatere a coruptiei. In primul rand, o analiza comparativa ne arata ca Romania are institutii de combatere a coruptiei si o legislatie mai avansata decat a multor state din Occident, informeazaRomania Libera.

De ce n-a vrut Ceausescu sa faca metrou in Drumul Taberei? Metroul este, pentru locuitorii Capitalei, mai mult decat un mijloc de transport in comun. Acesta salveaza ziua multor bucuresteni grabiti, carora nu le trece prin minte, tinandu-se de bara, cate mistere ascunde mostenirea ceausista. Cei mai multi dintre noi il vad pe Nicolae Ceusescu in spatele monumentalei constructii, care, in zilele noastre, nu s-ar fi finalizat cu forta de munca si resurse 100% romanesti. Ideea metroul in Bucuresti dateaza de la inceputul secolului al XX-lei si ii apartine tanarului student de atunci, Dimitrie Leonida. Intre 1934 si 1936 se cristalizeaza si opinia realizarii unor linii de transport in comun subteran cu trenuri sau tramvaie electrice, scrieAdevarul.