Patru capcane ale proiectului USL de reducere a ratelor. Executivul pregateste un proiect de act normativ prin care romanii cu credite vor putea plati rate mai mici. Acesta ridica multe semne de intrebare. Masura, care ar urma sa intre in vigoare de la 1 aprilie, este vazuta de initiatori ca o gura de oxigen pentru datornici si un impuls pentru consum. Banii care nu mai merg la banci spre plata ratelor, vor merge spre cumparaturi, si-au facut socoteala guvernantii. Asta desi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu spunea ca economia ar trebui sustinuta de investitii, nu de consum. Explicand proiectul de act normativ pregatit pentru debitori, pemierul Victor Ponta a spus zilele trecute: "Cei care au 800 de lei rata vor plati doar 400 de lei, restul de 400 se amana pentru doi ani, iar statul va suporta, in baza unui credit fiscal, diferenta", scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Doua noi poduri peste Dunare ar putea fi construite din bani europeni, in colaborare cu Bulgaria, dar Guvernul de la Bucuresti a uitat de aceste proiecte. Cateva proiecte comune Romania-Bulgaria au ramas in sertarele Guvernului de la Bucuresti, iar acum oamenii de afaceri din sistemul feroviar spun ca au solicitat relansarea acestora, dar nu au primit niciun raspuns oficial. Este vorba, in principal, despre doua noi poduri peste Dunare, la Silistra si la Turnu Magurele. Initiativele sunt cuprinse in lista cu proiecte prioritare care ar putea fi finantate cu fonduri UE destinate cooperarii transfrontaliere la nivelul Dunarii. Partea bulgara a inceput cateva demersuri, dar Romania nu are nimic pana in prezent, anuntaAdevarul.

Cele mai importante modificari in noua Constitutie a Romaniei, facute de puterea USL pe ultima suta de metri. Proiectul de revizuire a Constitutiei a fost adoptat in unanimitate, in cea de-a doua etapa a procesului de modificare a legii fundamentale, cea mai mare modificare adusa de parlamentari fiind reconfigurarea celor doua camere ale Legislativului. Astfel, in noul proiect de revizuire a Constitutiei, Camera Deputatilor este decizionala in aproximativ 90% din cazuri, in timp ce Senatul preia atributiile de numire a tuturor sefilor institutiilor care sunt sub control parlamentar, iar puterea de decizie se limiteaza la administratia publica, la tratatele internationale si la imprumutri externe. In ce priveste marile probleme identificate deGandulin vechiul proiect de revizuire, membrii comisiei parlamentare nu le-au rezolvat decat in mica parte.

Britanicii care au "invadat" Romania. Daca tabloidele engleze au scris la inceputul acestui an despre presupusa invazie a romanilor in Marea Britanie, de ce nu am vorbi acum si despre supusii Reginei care s-au stabilit in Romania. E drept ca multi dintre ei au venit aici cu afaceri, dar sunt si britanici care au ales sa lucreze la noi in tara, chiar si pe salarii romanesti. Data de 1 ianuarie 2014 a fost prezentata de presa tabloida din Marea Britanie drept o adevarata zi apocaliptica. In ultimele saptamani ale anului trecut, presa bulevardiera din Regatul Unit profetea o adevarata invazie, la care ar fi trebuit sa participe milioane de romani si de bulgari. Acestia urmau sa invadeze Marea Britanie, care, potrivit Tratatului Uniunii Europene, a fost nevoita sa ridice toate restrictiile care limitau accesul pe piata muncii pentru cetatenii est-europeni. Insa apocalipsa anuntata cu surle si trambite nu a mai avut loc. Numarul romanilor si bulgarilor care au trecut Canalul Manecii pentru a-si cauta de lucru a ramas nesemnificativ, scrieRomania Libera.

DW: Rusia a demarat un plan de rupere a Moldovei in trei. Autoritatile din Autonomia Gagauza a Republicii Moldova (sudul Moldovei) au organizat duminica un pseudo-referendum. In cadrul celor noua birouri electorale, oamenii au fost chemati sa aleaga intre aderarea Moldovei la Uniunea Europeana sau aderarea la Uniunea vamala Rusia - Belarus - Kazahstan. De asemenea, localnicii au fost intrebati (in cele trei buletine de vot) daca sunt de acord ca Autonomia Gagauza sa iasa din componenta Republicii Moldova, daca aceasta isi pierde suveranitatea. Asa-zisul referendum a sfidat integral legislatia Republicii Moldova, inclusiv o hotarare a instantei de judecata de la Comrat (din 3 ianuarie) prin care a fost anulata decizia Adunarii Populare de la Comrat (organul legislativ al autonomiei) de a desfasura referendumul, anuntaDeutsche Welle.

Oresiunea tehnologica din Ucraina este exact motivul pentru care Snowden a dat alarma. Saptamana trecuta, Snowden a spus ca una dintre cele mai mari griji ale lui in legatura cu operatiunile ANS e faptul ca acestea cresc legimititatea programelor de supraveghere intruzive pe tot globul. Statele Unite, a spus el, trebuie sa limiteze puterile ANS inainte sa se creeze un precedent global pentru politicile domestice de spionaj in masa. Probabil nu e doar o coincidenta nefericita ca saptamana trecuta un guvern a folosit tehnologia de supraveghere in cel mai orwellian mod de pana acum. Regimul ucrainean le-a trimis un sms protestatarilor - care fusesera detectati cu ajutorul semnalului de la telefoanele mobile - prin care ii anunta ca incalcasera noile legi draconice anti-protest. "Stimate abonat, ati fost inregistrat ca participant la o perturbare in masa", anunta infamul mesaj. Integral peVice.com.

S-au aruncat pe fereastra peste 20 de milioane de euro la "National Arena". Inspectorii Curtii de Conturi au constatat ca acoperisul retractabil al stadionului a fost pus degeaba, pentru ca nu poate fi folosit asa cum este prevazut in planul de constructie. Inaugurat acum aproximativ doi ani si jumatate, stadionul "National Arena" a fost asul din maneca al primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, pentru a castiga un nou mandat in 2012. Numai ca investitia de peste 200 de milioane de euro s-a dovedit o adevarata gaura neagra. "Mandria" lui Oprescu inghite sute de mii de euro pe an pentru intretinere si incurca competitiile sportive. Acum, inspectorii Curtii de Conturi au constat ca s-au facut "cheltuieli ineficente" in valoare de 91,75 milioane de lei, adica aproape 20 de milioane de euro. Astfel, pentru ca sefii Capitalei ar fi acceptat "limitari tehnice de operare si intretinere, impuse de producator", acoperisul de la stadion ar fi fost montat degeaba, scrieEVZ.

Seful diplomatiei germane: "Declansarea razboiului in 1914 a pus capat primei globalizari". In exclusivitate pentru presa din Romania, seful diplomatiei germane, ministrul federal al Afacerilor Externe Frank-Walter Steinmeier, realizeaza o paralela intre momentul care a precedat izbucnirea Primului Razboi Mondial si contextul vulnerabil in care se afla Europa de astazi. "La 28 iunie 1914 a fost propagata, prin intermediul telegrafului, informatia privind moartea violenta la Sarajevo a succesorului la tronul Austriei. Cinci saptamani mai tarziu avea sa inceapa Primul Razboi Mondial. In memoria noastra colectiva, a germanilor, peste acesta s-a suprapus mult mai accentuat cel de-al Doilea Razboi Mondial si Holocaustul, acea crima impotriva umanitatii. Insa, pentru multi dintre vecinii nostri, pe teritoriul carora au avut loc luptele sangeroase si moartea ingrozitoare in transee, amintirea Primului Razboi Mondial este foarte prezenta si astazi - in Franta este numit doar la Grande Guerre, Marele Razboi. George Kennan l-a considerat "catastrofa originara" a secolului XX. Integral inAdevarul.