Cum schimba noua Constitutie raporturile dintre institutii. Proiectul noii Constitutii a fost finalizat de comisia parlamentara speciala si, dupa mai multe etape procedurale, urmeaza sa faca obiectul unui referendum in primavara. Pe ultima suta de metri, majoritatea USL a cedat unor critici formulate de Comisia de la Venetia sau de Consiliul Legislativ. Pe ansamblu insa, noua forma modifica relatiile interinstitutionale, iar Parlamentul castiga teren in fata sefului statului si a Curtii Constitutionale. Proiectul de revizuire a legii fundamentale, finalizat recent de comisia parlamentara speciala, schimba raporturile dintre institutiile publice. Parlamentul castiga teren in detrimentul presedintelui chiar daca la dezbaterile din aceasta saptamana comisia a renuntat la unele articole care intareau si mai mult puterea Legislativului. Au fost separate mai clar atributiile celor doua Camere: Camera Deputatilor va avea rol decizional in majoritatea cazurilor, iar Senatul se va ocupa, in special, de numiri in functii, scrieRomania Libera.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Primarii, obligati sa faca recensamantul mortilor. Cu trei luni de zile inainte de alegerile europarlamentare, guvernul condus de Victor Ponta a modificat prin Ordonanta de Urgenta legea alegerilor. Potrivit textului OUG, primarii sunt responsabili pentru operarea modificarilor in Registrul alegatorilor in asa fel incat mortii, cei carora instanta le-a interzis temporar dreptul de vot sau cei care si-au pierdut cetatenia romana sa nu se mai regaseasca pe liste in ziua scrutinului. In plus, potrivit proiectului aprobat ieri de Guvern, delimitarea sectiilor de votare din tara si stabilirea sediilor acestora se actualizeaza anual pana cel mai tarziu la data de 1 martie, de catre primari, prin dispozitie, fara ca acestea sa poata depasi limitele teritoriale ale colegiilor uninominale pentru alegerea Camerei Deputatilor. Ambele decizii avantajeaza PSD, partid care are cei mai multi primari, anuntaEVZ.

Cine mananca banii de autostrazi. Raport exploziv al Curtii de Conturi: Prime si sporuri ilegale, plati nejustificate si investitii "considerabil supraevaluate" la CNADNR. Curtea de Conturi a gasit mai multe nereguli la CNADNR, intre care "premisele prejudicierii companiei cu 70.008 mii lei" in cazul incheierii unui contract cu firma franceza Colas sau "plati nejustificate" mascate sub contracte de "asanare a santierului de orice munitii", pentru care institutia de audit a sesizat organele de cercetare penala, potrivit Raportul public pe 2012 realizat de Curtea de Conturi. Cu toate acestea, raportul nu precizeaza exact care sunt faptele pentru care a sesizat Parchetul General. Referitor la activitatea CNADNR, raportul face referire si la prime si sporuri ilegale pentru ore suplimentare, investitii "considerabil supraevaluate" sau plati nejustificate pentru servicii de asistenta tehnica neprestate, informeazaGandul.

Unde a gresit Ramona Manescu in cazul tragediei aviatice din Apuseni. Ministrul Transporturilor a ignorat Hotararea de Guvern care o plaseaza pe Ramona Manescu in fruntea listei celor obligati sa se ocupe de accidentul aviatic din Muntii Apuseni. Apararea ei a fost un Ordin de ministru, norma inferioara unei HG. La doua saptamani de la accidentul aviatic din Muntii Apuseni, ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a prezentat un raport prin care a incercat sa scuze neimplicarea ministerului pe care il conduce in operatiunea de gasire si salvare a victimelor. Din acest raport, aflam ca Ramona Manescu nu a convocat Comitetul ministerial pentru situatii de urgenta pentru ca nu au fost indeplinite o serie de conditii necesare. Ramona Manescu face referire la un Ordin de ministru din 2012, semnat de Ovidiu Silaghi, pentru organizarea si functionarea Comitetului ministerial pentru situatii de urgenta, scrieAdevarul.

DW: Cine il alege pe presedintele Comisiei Europene? Vom putea contribui in 25 mai cu votul nostru la alegerea viitorului presedinte al Comisiei Europene? Nu este prea clar, dar se spune adesea ca Tratatul de la Lisabona ar fi schimbat modul de alegere al presedintelui Comisiei, oferind Parlamentului mai multa putere. Anul acesta ar fi pentru prima data cand noile prevederi ar fi puse in aplicare. Daca pana acum presedintele Comisiei era desemnat de sefii de stat si de guvern reuniti in Consiliu, urmand sa fie validat de Parlament, anul acesta, alegerea ar cadea in sarcina Parlamentului. Noi, cetatenii europeni, am avea asadar toate motivele sa ne bucuram, caci, votand pentru anumite grupuri politice, vom vota implicit si pentru un anumit candidat, anuntaDeutsche Welle.

Primarii din tara nu dau bani pentru Catedrala Mantuirii Neamului. Primarii din Timisoara, Dambovita, Calarasi, Suceava, Buzau si Brasov nu vor aloca bani pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului. Bistrita este singurul oras care va trimite fonduri catre Patriarhia Romana. Primarul Brasovului, George Scripcaru, a spus ca a primit solicitari de la BOR pentru a aloca bani pentru constructia Catedralei Mantuirii Neamului, dar ca municipalitatea nu are o suma disponibila si ca daca ar fi avut ar fi facut o donatie, adaugand: "Ar trebui sa fim mai buni la suflet". "In ultima perioada nu stiu sa fi primit vreo solicitare. Anul trecut am primit. Daca am fi avut, am fi facut o donatie. Nu avem o suma alocata pentru asta, dar ar trebui sa fim mai buni la suflet", a declarat, miercuri, primarul Brasovului, George Scripcaru. Integral inRomania Libera.

Romanul care ne salveaza trecutul: mii de poze ale fotografului Costica Acsinte sunt digitalizate si publicate online. Sunt mii de poze realizate in ultimul secol care surprind viata de zi cu zi a romanilor, dar prea putine au ajuns cunoscute. Cezar Popescu este omul care se asigura ca una dintre cele mai mari colectii nu ajunge uitata intr-un muzeu. El digitalizeaza miile de poze ale lui Costica Acsinte, salvand o parte din trecutul romanilor online si prezentandu-l pe Flickr. Pe 4 februarie, "Time Lightbox" scrie despre Cezar Popescu si despre Costica Acsinte, unul dintre cei mai activi fotografi ai Romaniei. Cel dintai se asigura ca salveaza opera celui din urma, recreand-o in format digital si publicand-o online. Costica Acsinte este un fotograf de razboi care a activat in Primul Razboi Mondial, apoi s-a retras in Slobozia, unde si-a deschis studioul foto care avea sa-l consacre drept unul dintre putinii, daca nu singurul, fotograf profesionist din Romania de la acea vreme. Galerie foto peAdevarul.ro.