Revizuirea Constitutiei: 18 luni au trecut degeaba. Judecatorii CCR au constatat, analizand proiectul de revizuire al USL, ca 26 de articole sunt neconstitutionale, 15 articole ar trebui eliminate iar in cazul altor cateva zeci se impune reformularea ori reconsiderarea solutiei. Aceasta la capatul a luni de dezbateri in forumul constitutional, si in Comisia de revizuire condusa de Crin Antonescu, scrie Romania libera.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Proiectul de revizuire a Constitutiei, in imagini. Curtea Constitutionala a pus in evidenta cat de "praf" sunt politicienii care au "asudat" la revizuirea Constitutiei. Articole care incalca de-a dreptul limitele in care poate fi revizuita Legea Fundamentala a Romaniei, articole care trebuie eliminate din textul Constitutiei, altele care trebuie reformulate, unele gresit plasate in structura actului legislativ de o importanta covarsitoare pentru tara noastra, scrie EVZ.

DW: O Constitutie mai longeviva decat am fi crezut. Se pare ca actuala Constitutie va ramane in vigoare multa vreme de aici inainte. In mod cu totul neobisnuit, Curtea Constitutionala a lasat sa se scurga cateva detalii privind deliberarile sale legate de proiectul de modificare a Constitutiei. Nu stim cu ce scop. De obicei presa nu afla nimic pana la publicarea unui comunicat laconic. Am aflat insa cu aceasta ocazie ca elementul central al proiectului de revizuire a fost respins. Potrivit Mediafax modificarile aduse articolului 103 au fost considerate neconstitutionale. Este vorba de articolul care descrie modul in care presedintele desemneaza un candidat la functia de prim-ministru si care a dezlantuit in 2009 un imens scandal politic, prelungit pana in 2012, scrie Deutsche Welle.

Pe urmele Iuliei la Sihastria Raraului. Ce a facut fugara o zi si o noapte printre calugarii din munti. Iulia Ionescu, adolescenta din Bucuresti fugita la manastirile din nordul Moldovei, a poposit intr-una dintre nopti la o manastire de calugari din judetul Suceava. Disparuta de miercuri de acasa, fata in varsta de 15 ani a ajuns vineri seara la manastirea Sihastria Raraului, langa Campulung Moldovenesc. Iulia a plecat miercuri cu un microbuz din Bucuresti spre Targu-Neamt. A poposit timp de doua nopti la manastirile de maici Agapia si Varatec din Neamt. Pe drum s-a intalnit cu o maicuta si un calugar care erau, de asemenea, in pelerinaj. Calugarul avea masina si a luat-o si pe Iulia ca pasager, scrie Adevarul.

Cand va fi gata laserul - gigant de la Magurele. Ce salarii primesc cercetatorii angajati pentru construirea laserului. Orasul Magurele va deveni punctul de atractie al cercetatorilor din intreaga lume incepand din aprilie 2015, cand laserul-gigant va fi dat in folosinta. Pana acum, a fost construita fundatia cladirii ce va adaposti laserul si au fost angajati 20 de cercetatori, majoritatea dintre romanii care au lucrat la universitati prestigioase. Laserul gigant de la Magurele, ELI- NP -Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics, situat la 12 kilometri de Bucuresti, va fi dat in functiune in aprilie 2015, atunci cand intreaga constructie va fi gata. Laserul va fi de 10 ori mai puternic decat cel mai performant laser care exista acum in lume, scrie Gandul.

Deputatul "Berlusconi de Pitesti" acuza DNA de comanda politica. Un parlamentar PSD din Arges vrea sa fi e si el incoronat "Rege al Asfaltului". Procurorii DNA cerceteaza afacerile firmei controlate de deputatul Catalin Radulescu. Firma acestuia, Concordia Con.Strade, a incheiat, in ultimii trei ani, noua contracte publice de 11,4 milioane de euro. Deputatul PSD de Arges, Catalin Radulescu (52 de ani), cel care era indignat de "coruptii din opozitie, din propriul partid sau USL", are probleme cu DNA. Procurorii au perchezitionat ieri sediul firmei de constructii la care este actionar majoritar, Concordia Con.Strade din Pitesti. De la societate au fost ridicate mai multe documente care au legatura cu licitatii publice pentru asfaltari, scrie EVZ.

Salariul minim te face asistat social la pensie. Daca raportul dintre salariul minim pe economie si salariul mediu brut s-ar conserva la valorile actuale un stagiu complet de cotizare, tanarul pensionar ar obtine 0,34 puncte de pensie sau 276 lei. Suficient pentru a primi ajutor din partea statului, egal cu diferenta dintre pensia minima garantata (350 lei) si pensia sa. Valoarea pensiei lunare se obtine inmultind valoarea punctului de pensie cu un coeficient ce exprima valoarea sumelor retinute din veniturile viitorului pensionar. Mai concret, coeficientii pentru calculul pensiei se obtin impartind salariul brut din care asiguratilor li s-a retinut CAS la valoarea salariului mediu brut pe economie, scrie Romania libera.

Minorii aurolaci sunt bataia de joc a societatii din Somaliland. Intr-o noapte obisnuita, dupa ce apune soarele peste Hargeisa, in Somaliland, Mohamed isi strange trusa de lustruit pantofi si se indreapta spre canalizare, unde locuieste cand nu lucreaza. In ciuda tuturor lucrurilor, e un loc bun de dormit pentru pustiul de 12 ani, pentru ca ambalajele de la snacksurile aruncate si sticlele de plastic ii tin de cald, iar, cand soarele rasare in fiecare dimineata, umbra unui zgarie-nori din apropiere il protejeaza de caldura. Cladirea, care a fost construita in 2012 si care adaposteste o companie care furnizeaza internet de mare viteza pentru tara vecina, Dijbouti, e unul dintre multele simboluri ale bogatiei relative din Hergeisa, scrie VICE.