​Scandal la Televiziunea Romana. Stelian Tanase ar fi cerut intreruperea emisiei TVR Moldova.Directorul interimar al Televiziunii Romane, Stelian Tanase, ar fi ordonat intreruperea emisiuni "Mostenirea Clandestina", difuzata pe TVR Moldova. Asta sustine Beatrice Comanescu, directorul TVR International, care a declarat ca pe 7 februarie ar fi fost sunata de Tanase si sub motivul ca emisiunea este o propaganda comunista i-ar fi cerut oprirea emisiei TVR Moldova. Concret, Beatrice Comanescu a declarat ca Stelian Tanase a sunat-o si i-a cerut pe un ton ridicat sa scoata de urgenta de pe post documentarul Mostenirea Clandestina care era difuzat in acel moment pe TVR Moldova. Singurul argument invocat de Stelian Tanase pentru cenzurarea documentarului a fost ca directoarea Beatrice Comanescu face propaganda comunista, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Smecheria prin care primarii condamnati penal pot ramane in functie.Primarul din comuna Varasti din Giurgiu, Vasile Preda, a fost condamnat in decembrie anul trecut la opt luni de inchisoare cu suspendare pentru marturie mincinoasa in celebrul dosar de sechestrare si santaj al fostului deputat Dan Pasat. Totusi, edilul continua sa conduca localitatea, iar Prefectura considera ca acesta nu incalca nici o lege. "In Codul penal, notiunea de pedeapsa privativa de libertate este reglementata in mod distinct si nu se confunda cu regimul juridic al suspendarii conditionate a pedepsei cu inchisoarea. (...) incetarea de drept a mandatului de primar ar interveni in situatia in care pedeapsa inchisorii s-ar executa cu detentie si nu in situatia suspendarii executarii", se arata intr-o adresa a reprezentantului Guvernului. Argumentele invocate de Prefectura Giurgiu care-i permit lui Vasile Preda sa ramana in functie se bazeaza pe o prevedere neclara care apare atat in legea administratiei publice locale, cat si in cea privind statulul alesilor locali, anuntaRomania Libera.

Chilipir imobiliar de la premierul Ponta si vicepremierul Oprea pentru PSD si UNPR: vile in centrul Capitalei, la sume de peste cinci ori mai mici decat "pretul corect" cerut de RA-APPS altor cumparatori.PSD si UNPR sunt, din datele obtinute de gandul de la RA-APPS, singurele partide care au profitat pana azi de noua lege prin care sediile formatiunilor politice se pot cumpara, in rate, fara credit bancar, direct de la stat. Pentru cele doua cladiri aflate, gard in gard, in centrul Capitalei, partidele lui Victor Ponta si Gabriel Oprea au platit mai putin de 330 de euro pe metrul patrat. Contractele au fost incheiate in decembrie, la doua luni dupa ce Guvernul Ponta a adoptat, prin Hotarare, normele de aplicare a legii votate in Parlament in 2013. Din pretul total negociat raportat la suprafata, rezulta ca PSD are de platit in jur de 275 de euro pe metrul patrat construit, in timp ce UNPR a devenit proprietara in cladirea din strada Gheorghe Bratianu, numarul 7, dand 325 de euro pe metrul patrat. Potrivit Hotararii de Guvern, pretul, sub cel cu care se fac tranzactiile imobiliare intre privati in zona, a fost stabilit de "un evaluator independent", informeazaGandul.

Gruparea care vrea sa stapaneasca Gorjul s-a reunit, in taina, la Ticleni.Senatorul Dian Popescu continua sa forteze schimbarea sefului Politiei Mehedinti, Viorel Caragea. Liberalul este suparat ca inspectorul sef i-a amendat un prieten care ocupase o strada din Motru, in timpul unei nunti. De peste patru ani, un grup de aspiranti la functii de conducere in structurile Inspectoratului de Politie Gorj duc o lupta furibunda pentru schimbarea din functia de inspector sef a comisarului sef Viorel Salvador Caragea. Din acest grup fac parte politisti, lideri de sindicat, carora li s-au alaturat, de-a lungul anilor, afaceristi "deranjati" de actiunile anticoruptie ale sefului IPJ Gorj, scrieEVZ.

DW: O retractare cu functie morala.Nu putem judeca o Constitutie in termeni strict teoretici. Ea trebuie asezata in contextul istoriei reale. Ar trebui sa ne intrebam, de exemplu, ce s-ar fi intamplat dupa alegerile din 2004 daca Presedintele, asa cum spune varianta USL, ar fi fost obligat sa desemneze in primul rand pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv de alianta politica cu numarul cel mai mare de mandate. Cu siguranta, PSD+PUR, care castigase 189 de mandate, fata de cele 161 ale Aliantei DA, ar fi format guvernul cu sustinerea PRM sau poate UDMR, in functie de ecourile externe. E adevarat ca fara PRM la Senat ar fi fost mai greu, caci ar fi lipsit un singur senator pentru a forma majoritatea, dar in conditiile romanesti s-ar fi putut apela la racolarea unui membru din alte grupuri. Putem presupune ca intreaga istorie a guvernului Tariceanu nu ar mai fi avut loc, anuntaDeutsche Welle.

Interviu cu Generalul Alexandru Grumaz: "Avem o reducere importanta a capacitatii de lupta a armatei".De atata agitatie in apele dezghetate ale politichiei dambovitene, unde mai presus de grijile cetateanului de rand conteaza viitorul politicienilor de stransura, iar restartarea Romaniei, pe plan diplomatic, economic si militar, pare a fi aidoma cailor verzi, pe peretii unor lideri trecatori, o luare a pulsului realitatilor geopolitice ignorate constituie un remember necesar celor carora nu le este indiferent viitorul Romaniei. Integral inAdevarul.

Cand incepe reforma sanatatii.Termenul stabilit pentru intrarea in vigoare a pachetului de servicii de baza este 1 aprilie 2014, pentru pachetul de programe nationale data estimata a implementarii este 1 august 2014, in vreme ce pachetul minim de servicii medicale se va concretiza la 1 ianuarie 2015. "In prima etapa finalizam pachetul de baza, ceea ce ii va ajuta foarte mult pe asiguratori in conturarea pachetului suplimentar de servicii", spune ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, referindu-se la procesul de reformare a sistemului medical. Acesta si-a manifestat increderea in faptul ca Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare va reprezenta un partener de dialog foarte important in procesul de finalizare a reformei sistemului sanitar din Romania si a solicitat asociatiei atat implicarea in discutii, cat si contributia financiara la realizarea unor studii de impact necesare pentru elaborarea pachetului suplimentar de servicii, scrieRomania Libera.