Negocieri secrete: 3.000 de mujahedini iranieni, dislocati in Romania. Reprezentantii unui grup de 3.000 de mujahedini iranieni opozanti ai regimului de la Teheran, refugiati acum intr-o tabara din Irak, incearca sa convinga Guvernul de la Bucuresti sa accepte transferul acestora pe teritoriul Romaniei. Guvernul Romaniei negociaza relocarea pe teritoriul tarii noastre a unui grup de 3.000 de mujahedini iranieni (luptatori care se opun statului religios de la Teheran), au declarat pentru "Adevarul" surse diplomatice. Acesti mujahedini sunt membri ai unei organizatii controversate, numite "Mojahadin-e Khalq" (MEK), ce reprezinta opozitia la regimul islamic din Iran, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Calculele care ar trebui sa determine demisia lui Oprescu. In aprilie 2015 primarul Capitalei, Sorin Oprescu, ar trebui sa-si depuna mandatul. Un calcul simplu arata ca este aproape imposibil ca la data mai sus mentionata Bucurestiul sa scape de majoritatea covarsitoare a cainilor vagabonzi, asa cum si-a asumat edilul- sef al Capitalei. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat la data de 1 octombrie, ca va pleca de la municipalitate daca planul sau, potrivit caruia 80% din cainii fara stapan vor disparea in 18 luni, nu va functiona. Anuntul sau a fost facut in cadrul unei emsiuni de televiziune si suna astfel: "Daca in 18 luni nu scapam de 80% din maidanezii de pe strazile din Capitala, ma scol in picioare si spun.. in conditiile astea plec eu si ma duc invartindu-ma. Plec singur. Ce, trebuie sa-mi dau demisia?" Primarul a facut acest anunt in contextul aprobarii la mijlocul lunii septembrie a legii care prevede eutanasierea maidanezilor, anuntaRomania Libera.

Cristian Busoi: "Exista putine motive de intelegere pentru exporturile paralele. E un fenomen ingrijorator". Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate confirma multe dezvaluiri facute in Campania "Medicul de Garda". Despre scoaterea ilegala a medicamentelor din tara, o problema acuta, admite ca reprezinta 20% din piata. Seful Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sustine ca banii in plus alocati la bugetul asigurarilor au acoperit toate datoriile catre furnizori, motiv pentru care distribuitorii nu ar mai avea motive sa faca exporturi paralele cu medicamente destinate romanilor. Fonduri mai mari sunt alocate in acest an si tratamentelor in afara tarii. Card de sanatate vom avea pana la final de an, iar reteta electronica, un document pentru care EVZ a militat, a dus la colectarea unor taxe mai mari la Sanatate. Integral inEVZ.

DW: Stinga nu mai are rabdare. Actul de nastere al Uniunii Social Democrate (USD), alianta electorala dintre PSD, PC si UNPR, certifica inca o data jocul la doua capete al PSD. Nu alegerile europarlamentare sint miza acestei aliante, ci jocul politic prin care PSD vrea sa tina in sah principalul sau aliat din USL, astfel ca liberalii sa inteleaga ca stinga poate sa guverneze si fara PNL. Criza guvernamentala a inceput odata cu propunerea de catre liberali a lui Klaus Iohannis pentru portofoliul Internelor si in acelasi timp ca vicepremier. Propunerea a fost apreciata public si de presedintele Basescu, fapt care a mai aprins un beculet rosu in partidul lui Victor Ponta. Infiintarea USD este raspunsul stingii la incercarea lui Antonescu de a echilibra raportul de forte din guvern prin impunerea unor ministri liberali care sa nu mai joace cum cinta PSD-ul, asa cum o facuse de pilda demisionarul de la Finante, Daniel Chitoiu, scrieDeutsche Welle.

Strategia "baietilor destepti" pentru reintroducerea fortata a Hidroelectrica in insolventa: au venit cu peste 100 de exceptii si cereri in instanta."Baietii destepti" au venit cu peste o suta de cereri si exceptii menite sa puna instanta in dificultate, in cazul recursurilor formulate la Curtea de Apel privind recunoasterea unor creante de 1,3 miliarde de lei, iar, dupa mai multe ore de audieri, completul a ramas in pronuntare, a declarat Remus Vulpescu, fost administrator special al Hidroelectrica. "Completul, dupa dezbateri care au durat mai multe ore a rezolvat toate cererile si a ascultat toate partile prezente asupra recursurilor, ramanand in pronuntare. Personal, am incredere ca instanta Curtii de Apel va pronunta decizia irevocabila care sa pastreze toate realizarile de pana acum la Hidroelectrica si sa dea acestei companii sansa de continuare a dezvoltarii, inclusiv prin listarea la bursele din Londra si Bucuresti cel tarziu in trimestrul al treilea al acestui an", a afirmat el pentruAdevarul.

De ce au încercat bolşevicii ruşi să-i extermine pe ucraineni. Comuniştii lui Stalin au organizat un adevărat genocid prin înfometare împotriva ţăranilor ucraineni, Holodomorul. În ciuda unor tentative ale istoriografiei ruseşti, care încearcă să transmită mesajul că ucrainenii sunt fraţii mai mici ai ruşilor şi că destinele celor două popoare sunt strâns unite, adevărul istoric este că bolşevicii ruşi au organizat una dintre cele mai îngrozitoare tentative de a-i extermina pe ţăranii ucraineni. De la sfârşitul anilor 1920, în Ucraina a început colectivizarea pe scară largă a pământurilor. Primele victime ale comuniştilor ruşi au fost tocmai cei mai muncitori dintre ţărani, aşa-numiţii kulaci, care posedau gospodării mai răsărite. Scenariul prin care au fost distruşi kulacii avea să fie aplicat şi în România în timpul ofensivei pornite de comunişti împotriva chiaburilor, proces care avea să ducă la distrugerea micilor gospodării ţărăneşti (pentru că marile exploataţii agricole erau deja confiscate de către bolşevici), la colectivizarea agriculturii şi la ruinarea a milioane de oameni, informeazaRomania Libera.