Guvernul Ponta 3. Structura noului guvern si lista ministrilor, in negocierile USD-UDMR. In noua structura guvernamentala, discutata deja in linii mari inaintea anuntului oficial al PNL legat de iesirea de la guvenare, Cabinetul Ponta 3 ar urma sa ramana cu 17 ministere, sa reduca numarul de ministri delegati, dar sa includa 4 posturi de vicepremieri, daca si UDMR intra la guvernare. Reprezentantii maghiarilor sunt in negocieri pentru doua ministere, UNPR va primi Internele pentru Gabriel Oprea, iar PC, pe langa avansarea lui Daniel Constantin pe un post de vicepremier, face diligentele pentru a obtine inca un portofoliu, cedand in schimb, presedintia Senatului atunci cand va fi eliberata de Crin Antonescu, scrie Gandul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Marea coalitie de antiprezidentiala s-a rupt inainte de a guverna. Coalitia de guvernare a incetat de facto marti, 25 februarie, in urma votului Delegatiei Permanente a PNL. Liberalii au decis retragerea ministrilor si a secretarilor de stat din Guvernul Ponta si iesirea de la guvernare. Infiintata in 2011, ca o coalitie impotriva lui Traian Basescu, USL a incetat sa mai existe. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marti seara ca vina ii apartine exclusiv premierului, care nu a acceptat conditiile impuse de liberali, in principal acceptarea lui Klaus Iohannis pe pozitiile de ministru de Interne si vice-prim-ministru, scrie Cursdeguvernare.ro.

Radiografia unui esec anuntat. "Romania unui nou inceput. O Romanie corecta", "un nou model de societate, asezata pe repere morale, construita pe solidaritate, respect si toleranta". Asta promiteau liderii USL alegatorilor, inainte de a lua circa 60% din voturi si de a se instala la putere. La finalul USL, bilantul este unul mai degraba negativ. "Alucra pentru un popor inseamna sa ai un proiect pentru acea natiune, il avem si avem puterea de a-l indeplini. Nu exista nici un fel de indoiala ca USL e cea mai puternica forta politica construita vreodata in istoria Romaniei si ea e atat de puternica pentru ca Romania are nevoie de noi toti impreuna", spunea Victor Ponta cu ocazia unuia din numeroasele mitinguri USL, scrie Romania libera.

Guvernul scoate din nou bani de la buget pentru a acoperi datoriile companiilor de stat. O serie de firme mici vor intra in insolventa sau lichidare. Datoriile companiilor feroviare catre furnizorii de electricitate si cele ale CNADNR vor fi platite partial, respectiv integral din buget, iar alte companii vor fi trecute in insolventa "sau lichidare", pe aceasta lista fiind deja incluse Interventii Feroviare, Romavia si Servicii Energetice Oltenia, scrie Mediafax, care citeaza proiectul scrisorii de intentie convenita cu Fondul Monetar International (FMI) ce urmeaza sa fie aprobata de Guvern, scrie Adevarul.

Se confirma cel mai rau scenariu pentru soferi. Ce se va intampla cu benzina si motorina de la 1 aprilie. Companiile petroliere din Romania au calculat cu cat vor creste preturile din ziua pacalelii cand fara nici o gluma va intra in vigoare taxa de 7 eurocenti pe litru. Marti, benzinarii au scumpit deja carburantii cu 4 bani pe litru. Companiile petroliere din Romania recunosc: noua taxa a guvernului va fi platita... de soferi. Iata un prim calcul anuntat de un jucator important de pe piata. "Acest impact ar putea sa ajunga la aproximativ 40 de bani pe litru", a spus Catalin Dumitru, Rompetrol, potrivit StirileProTv.

Caracatita din Asigurari. "Unchiu'" Rusanu si finul Chitoiu au nasit un grup infractional organizat. Impreuna la altar, impreuna la DNA. Dan Radu Rusanu a fost retinut, ieri, intr-un megadosar de coruptie, dupa ce a incercat sa infl uenteze martorii. El este cercetat alaturi de finii sai, Laura si Daniel Chitoiu. Procurorii DNA sustin ca acestia au favorizat interesele milionarului Ilie Carabulea, care controleaza Carpatica Asig. Presedintele Autorita tii de Supraveghere Financiara (ASF), Dan-Radu Rusanu (64 de ani), unul dintre cei mai influenti politicieni liberali ai ultimului deceniu, a fost incatusat ieri si dus in fata unui judecator cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, scrie EVZ.

Descentralizarea a bagat spitalele de stat in coma profunda. Unitatile sanitare din toata tara vor fi controlate timp de trei luni de inspectia sanitara asta dupa ce un control - fulger derulat in decembrie 2013 a scos la iveala disfunctionalitati in mai multe spitale din teritoriu, multe dintre ele aflate in subordinea autoritatilor locale dupa descentralizare, o masura contestata de specialisti. Spitalele publice, indiferent ca se afla in subordinea Ministerului Sanatatii sau in cea a autoritatilor locale, vor fi luate la puricat de inspectorii sanitari in perioada martie - mai, cand au loc controale tematice in toata tara, scrie Adevarul.

Mafia care a retrocedat tot satul a defrisat padurile din zona. Procurorii DNA au facut ieri cinci perchezitii intr-un dosar de coruptie, in care sunt implicati judecatori si notari. Este vorba de retrocedarea unui sat intreg din Arad si pagubirea Romsilva cu aproape 21 de milioane de euro prin falsuri bine facute. O ancheta fara precedent a procurorilor DNA, privind retrocedarea frauduloasa a satului Nadas (Arad). Miza dosarului: 8.743 de hectare de teren si sase apartamente in centrul orasului Arad. Prejudiciul total: 21 de milioane de euro, scrie EVZ.

Ucraina, privita din intimitatea sa rasariteana. O eroare raspandita in mediile romanesti este tratamentul chestiunii ucrainiene in termenii simplificatori ai geopoliticii. Subiectul Ucrainei intereseaza si fascineaza mai cu seama ca episod al rivalitatii dintre SUA, UE si Rusia pe terenul Europei de est. Perspectiva geopolitica, abstracta si ideologica copleseste empatia si mai ales impiedica o reflectie reala asupra evenimentelor de la frontiera de rasarit a Romaniei. Romanii au insa un mare avantaj, pe care risca sa-l iroseasca din prea multa pasiune geopolitica, scrie Deutsche Welle.