Legea terenurilor agricole a fost promulgata. Cum isi pot vinde taranii pamanturile catre straini. Noua lege a terenurilor agricole, promulgata miercuri de presedintele Traian Basescu, aduce unele simplificari la procedurile de vanzare catre cetateni straini a proprietatilor funciare detinute de romani. Pe scurt, sunt mai putini pasi de urmat pentru vanzatorii persoane particulare si mai multa bataie de cap pentru primarii. Conditiile ce trebuie indeplinite - in special cele referitoare la drepturile de preemptiune (de a achizitiona primii) ale unor categorii de cumparatori - sunt aceleasi, dar de respectarea lor nu se mai ocupa vanzatorul, ci autoritatea locala, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

De ce s-a razgandit Dan Sova in privinta autostrazii Pitesti-Sibiu? Daca in decembrie ministrul Transporturilor spunea ca nu sunt bani pentru realizarea autostrazii, zilele trecute el a revenit asupra declaratiilor, afirmand ca "Pitesti-Sibiu se face". Ministrul Infrastructurii, Dan Sova, pare sa se fi razgandit in privinta oportunitatii realizarii autostrazii Pitesti-Sibiu. Autostrada se va face, a spus zilele trecute ministrul la audierea sa de catre comisiile de specialitate ale Parlamentului. "Sibiu-Pitesti se face. (...) Pe 3 martie s-au declansat la CNADNR procedurile pentru selectia consultantului pentru a realiza studiul de fezabilitate, procedurile urmand sa dureze maximum 6 luni, cu tot cu eventuale contestatii. Pentru studiul de fezabilitate al autostrazii Sibiu-Pitesti exista o suma de 28 de milioane de euro pusa la dispozitie de Comisia Europeana in alocarea 2007-2013", le-a spus Sova parlamentarilor, anuntaRomania Libera.

Ultima instanta. Voiculescu - intre achitare, 5 ani sau 12 ani. Presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, este citat astazi la Curtea de Apel Bucuresti, la primul termen in procesul de coruptie privind privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). Este faza finala a acestui dosar, iar decizia care va fi data este executorie. Dan Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de inchisoare, dar procurorii DNA au declarat apel si au cerut pedeapsa maxima. "Prin pluralitatea infractiunilor comise s-a produs o paguba materiala uriasa bugetului public", au explicat procurorii. In aceasta afacere imobiliara, statul a fost prejudiciat cu aproape 60 de milioane de euro. "Trebuie avut in vedere ca faptele sunt cu un impact deosebit asupra bugetului public al Romaniei. Contributia infractionala dovedita in cauza, prin probele administrate, a fost sub forma autoratului ori complicitatii. Si numai prin comiterea faptelor in aceasta modalitate a fost atins scopul infractional, respectiv afectarea bugetului public, afectarea onestei desfasurari a activitatilor de privatizare si care sunt incompatibile cu aplicarea unor pedepse in cuantum mediu", sustin procurorii DNA, informeaza EVZ.

CNADNR anunta, la final de iarna, contracte de deszapezire de 16,3 milioane de euro. Beneficiarii, patru firme de casa ale politicienilor locali. Chiar daca iarna a trecut, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a anuntat recent incheierea unor acorduri cadru pentru servicii de deszapezire in valoare totala de peste 16,3 milioane de euro. Beneficiarii sunt patru firme de casa ale politicienilor locali. Chiar daca iarna a trecut, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a anuntat recent incheierea unor acorduri- cadru pentru servicii de deszapezire in valoare totala de peste 16,3 milioane de euro. Unul dintre acorduri are valoarea de 62,05 milioane lei (echivalentul a 13,78 milioane de euro) si se refera la intretinerea curenta pe timp de iarna 2013-2015 a drumurilor si autostrazilor din cadrul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri DRDP Constanta. Aici sunt incluse drumuri si autostrazi din Sectia de Drumuri Nationale (SDN) Constanta, SDN Braila si SDN Tulcea, dar si centura Constanta, scrieGandul.

DW: Caracatita coruptiei. Directia Nationala Anticoruptie a prezentat recent bilantul institutiei pe anul 2013, prilej cu care procurorul sef al DNA Laura Codruta Kovesi a declarat ca a fost anul in care presiunile publice la adresa procurorilor au inregistrat "un trend puternic ascendent". Peste 1000 de persoane au fost condamnate definitiv in baza rechizitoriilor intocmite de procurorii DNA, cu 41% mai multe decit in 2012. Dintre acestea, peste 300 au avut functii de conducere, control, demnitati publice. Astfel, au fost trimisi in judecata 6 ministri si parlamentari, 5 presedinti si vicepresedinti de consilii judetene, 34 de primari si viceprimari, 25 de magistrati, 19 avocati, 10 directori de companii nationale. Valoarea prejudiciului in toate aceste cauze este estimata la 250 milioane de euro, anuntaDeutsch Welle.

Stenograme. Noi dezvaluiri in scandalul ASF: Lupta taberelor din PNL pentru a controla Autoritatea de Supraveghere Financiara. Fostul presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Daniel Tudor, ar fi incercat sa blocheze actul normativ pentru care Dan Radu Rusanu si Daniel Chitoiu au intrat in vizorul DNA, conform unor stenograme difuzate de postul Romania TV. Procurorii DNA i-au interceptat pe Daniel Tudor si pe apropiatii acestuia atunci cand incercau sa capete controlul asupra organizarii interne a Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Potrivit stenogramelor, sotia lui Daniel Tudor, vicepresedintele ASF, Doina Tudor, senator PNL, a incercat sa obtina sprijinul lui Dan Motreanu si a lui Eduard Hellvig, secretar general al PNL, informeazaAdevarul.

Un detinut povesteste cum au petrecut greii fotbalului romanesc prima noapte dupa gratii: "Mihai Stoica tipa la Jean Padureanu". "I-am vazut. Erau suparati. Lui Jean Padureanu i-a fost cam rau. Avea doua cirje. Gica Popescu si MM Stoica erau cei mai suparati. Erau terminati. Am incercat sa vorbim cu dinsii, dar nu ne-au bagat in seama. MM era suparat. Tipa la Jean Padureanu sa se linisteasca. Trebuia linistit, era foarte speriat. Gica Popescu a fost singurul care a tipat la noi, ne-a spus ca nu au timp de noi, sa ii lasam in pace. Conditiile sint foarte grele in penitenciar. Dar se fac diferentieri intre noi si ei, scrie Gazeta Sporturilor.

De ce i-a deportat Stalin pe tatarii din Crimeea. In conflictul din Crimeea, tatarii se opun incercarilor de a alipi peninsula din Marea Neagra Rusiei. In mod suprinzator pentru cei care nu cunosc culisele istoriei acestei bucati de pamant, tatarii cramleni sau crimeeni refuza orice demers care i-ar aduce din nou sub tutela Moscovei. Si asta pentru ca tatarii crimeeni au inca proaspete in minte nenumaratele tragedii individuale provocate de decizia satrapului rosu de la Kremlin, Iosif Visarionovici Stalin, de a-i deporta pe tatari in Uzbekistan, scrieRomania Libera.