Printesa care a scris istorie. Ioana Cantacuzino, prima femeie din Romania care a obtinut brevetul de pilot. Printesa Ioana Cantacuzino a fost prima femeie din Romania care a obtinut brevetul de pilot si prima romanca director de scoala de aviatie. Aceasta si-a trait ultimii ani din viata in statiunea Calimanesti, luptand cu singuratatea, suspiciunea semenilor si saracia. Ioana Cantacuzino, descendenta din ilustra familie Cantacuzino, a devenit prima femeie din Romania care a detinut brevet de pilot dupa ce, in 1928, a sustinut examen alaturi de noua baieti, printre care si fratele ei Mircea Cantacuzino. Ioana l-a avut instructor pe locotenentul Octav Oculeanu si, la scurt timp de la obtinerea brevetului de pilot, a executat primul raid international, noteaza Adevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Dialoguri incredibile intre cei care il ajutau pe Rusanu sa preia controlul ASF. Laura Chitoiu raporta ca Daianu e "cu capra in avion". Detalii inedite apar in dosarul in care fostul sef al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Dan-Radu Rusanu (64 de ani), a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. El este cercetat pentru favorizarea infractorului, influentarea declaratiilor, constituirea unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu. Potrivit interceptarilor DNA, finii sai, Laura si Daniel Chitoiu, nu erau straini de incercarile lui Rusanu de a detine controlul ASF. Laura este director in cadrul ASF, s-a suspendat dupa inceperea anchetei, si are un salariu de aproape 6.000 de euro, iar Daniel este deputat PNL si ocupa functiile de vicepremier si ministru de Finante, informeaza EVZ.

Inevitabil, partidul il cere pe Victor Ponta candidat la Presedintie. Potrivit unui sondaj de uz intern al PSD, un singur adversar ar putea sa-i puna probleme in turul doi. Rezervat pentru moment in declaratiile publice pe tema prezidentiabilului aliantei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta este impins de liderii din teritoriu, dar si cei cei de la centru ai PSD sa isi asume o candidatura. Anuntul oficial ar urma sa fie facut dupa 25 mai, scorul alegerilor europarlamentare fiind considerat de liderii PSD contactati de Gandul esential in decizia finala a premierului. La start in competitia interna se aliniaza si fostul presedinte PSD, Mircea Geoana, considerat "rezerva" in teritoriu, ca si Sorin Oprescu. Pentru Calin Popescu Tariceanu, pe de alta parte, liderii din judete au un cuvant de ordine: "exclus cu desavarsire". Potrivit unui sondaj intern al PSD, Ponta ar castiga alegerile in toate variantele si combinatiile posibile. Singurul care i-ar da emotii in turul doi ar fi Klaus Iohannis, mai arata cercetarea amintita, scrie gandul.info.

DW: Calcule despre Ucraina. Dorinta presedintelui Traian Basescu de a castiga un loc la masa negocierilor privitoare la Ucraina a trecut parca neobservata. Dar o asemenea afirmatie sugereaza ca strategii din Romania nu exclud posibilitatea ca Ucraina sa sufere in cele din urma o diviziune sau cel putin o rediscutare de ansamblu a problemei minoritatilor. Trebuie sa fim constienti ca exista mereu o deosebire intre declaratiile politice si analizele strategice. In declaratiile oficiale Romania si celelalte state europene continua sa sustina integritatea teritoriului ucrainian condamnand referendumul anuntat in Crimeea, dar in cercurile avizate nimeni nu pierde din vedere ca Rusia ar putea sa-si apere pe mai departe interesele strategice in ciuda amenintarilor. O dovada ca lucrurile ar putea sta asa este ca Vladimir Putin a declarat ca "Rusia nu poate ignora strigatele de ajutor din aceasta regiune si incearca sa le vina in intimpinare, in respectul absolut al dreptului international", potrivit Deutsche Welle.

Basescu: "Daca eram comandant pe Titanic, nu se scufunda. Nu ies campion olimpic cu clasa politica, dar am facut ce am putut". Presedintele Traian Basescu a declarat, intr-un interviu acordat postului Pro TV, ca la momentul in care isi va incheia mandatul, va parasi Palatul Cotroceni convins ca "a facut tot ce a putut". "Uneori, politicienii imi creeaza un sentiment de neputinta extraordinar, dar eu o tin pe a mea. Patzaichin a iesit campion olimpic cu pagaia rupta. Eu nu ies campion cu clasa politica care vrea sa modifice Codul Penal, sa promoveze Legea amnistiei, dar macar o sa am convingerea ca am facut tot ce am putut", a declarat presedintele Basescu. "Daca eu as fi fost comandant pe Titanic, nu se scufunda", a adaugat el. Integral in Adevarul.

Frunzaverde confirma negocierile PNL - PPE: Eu negociez intrarea PNL in PPE, vom intra anul acesta. Negocierile pentru intrarea PNL in PPE au fost asumate de vicepresedintele Sorin Frunzaverde, care a declarat ca poarta discutii in acest sens cu Joseph Daul, presedintele PPE. In aceste zile, la Dublin are loc Congresul PPE, unde se alege viitorul presedinte al popularilor europeni, dar si propunerea PPE pentru presedintia Comisiei Europene. La evenimentul de la Dublin participa si presedintele Traian Basescu. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat pentru gandul ca Sorin Frunzaverde nu a primit un astfel de mandat de negociere din partea conducerii PNL. Vicepresedintele PNL, Sorin Frunzaverde, a declarat pentru gandul ca negociaza cu liderii PPE intrarea liberalilor in grupul popularilor europeni.

DW: Provocarile asupra Moldovei au inceput. Seful Serviciului de Informatii si Securitate (SIS) al Republicii Moldova, Mihai Balan, a instiintat vineri autoritatile centrale de la Chisinau despre posibile provocari din partea fortelor separatiste de la Tiraspol. In cadrul sedintei Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, Mihai Balan a precizat ca SIS detine informatii sigure despre provocarile care se pun la cale si este pregatit sa le contracareze. Nu s-a anuntat despre ce provocari este vorba, dar presedintele Comisiei pentru securitate nationala, Alexandru Stoianoglo, a dat de inteles ca acestea au legatura cu evenimentele din Ucraina. Stoianoglo a spus ca structurile abilitate au primit toata informatia necesara si sunt pregatite "sa faca fata situatiei", scrie Deutsche Welle.

Asfalt turnat cu portia pe soseaua de centura a Bucurestiului. Autostrada spre Ploiesti si centura Capitalei au ajuns anul acesta prioritati. Guvernul a pus deoparte bani nu doar pentru tronsonul de 6 kilometri al soselei de mare viteza care leaga Bucurestiul de Ploiesti, ci si pentru lucrarile de modernizare a 20 de kilometri de centura. In total peste 100 de milioane de euro. Sumele alocate sunt, insa, insuficiente pentru finalizarea lucrarilor, recunoste compania de Drumuri. Aglomerata si plina de gropi dupa iarna centura de nord a Capitalei este acum un adevarat cosmar pentru soferi, informeaza digi24.ro.