Director in ASF cu patru salarii pe luna: 70.000 de lei. Carmen Radu este director economic la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), dar ocupa totodata functia de membru al CA Nuclearelectrica si Romatsa, dar si la Consiliul de Supraveghere al unei alte institutii. Veniturile angajatilor ASF au devenit deja un reper social pentru ce inseamna functie retribuita exagerat intr-o institutie publica. Pentru multi dintre angajatii ASF miile de euro castigate de la companie sunt insa doar o parte a veniturilor totale, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Dovada ca derapajele din vara lui 2012 vor avea efecte in Europa. Bruxelles-ul a facut public un cadru de solutionare a situatiilor in care statele incalca valorile UE in materie de stat de drept. Tarile date ca exemple negative de comisarul pentru Justitie, Viviane Reding, sunt Romania si Ungaria. Un comunicat de ieri al Comisiei Europene introduce urmatoarea perspectiva: in cazul in care exista indicii clare ale unei amenintari sistemice la adresa statului de drept dintr-un stat membru, Comisia poate lansa o "procedura prealabila procedurii prevazute la articolul 7" din Tratatul Uniunii Europene, initiind un dialog cu statul membru respectiv. In prima etapa, CE va colecta si va examina toate informatiile relevante si va stabili daca exista indicii clare ale unei amenintari sistemice la adresa statului de drept, anuntaRomania Libera.

Iliescu nu l-ar vedea pe Ponta prezidentiabil: "E inca tanar. Ar trebui un presedinte dintr-o generatie mai inaintata". Ion Iliescu are retineri in privinta candidaturii la prezidentiale a lui Victor Ponta, dar s-a resemnat in privinta ruperii USL. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu nu l-ar sfatui pe Victor Ponta sa candideze la presedintie in 2014. Fostul sef al statului spune insa ca decizia le apartine premierului si partidului. Intrebat de gandul, la o receptie la Palatul Parlamentului unde a fost invitat alaturi de premier, daca l-ar sfatui pe Ponta sa isi asume ipostaza de candidat la prezidentiale vehiculata intens in ultimele luni in PSD, Iliescu a fost mai degraba retinut. "Nu stiu. Inteleg si retinerile lui. Este inca tanar. Ar fi bine un presedinte dintr-o generatie mai inaintata si el sa-si foloseasca potentialul pe care il are in activitatea guvernamentala", i-a sugerat fostul presedinte sa nu candideze, informeazaGandul.

Orasele Transilvaniei, sub amenintarea retrocedarilor. In noul program de guvernare al Cabinetului Ponta 3 sunt incluse o serie de prevederi care vizeaza accelerarea procesului de retrocedare a imobilelor catre bisericile maghiare. Acest lucru ar insemna retrocedarea pe repede inainte, prin decizie politica, nicidecum juridica, la limita sau dincolo de lege, a imobilelor monumente istorice din centrul marilor orase ardelenesti. Este vorba in special de licee si scoli publice, chiar universitati, finantate in perioada habsburgica (la sfarsitul secolului 18) din bani publici. De asemenea, intelegerea mai marilor de la guvernare ar duce la adancirea fenomenului de segregare si chiar de "purificare etnica" in scolile din Transilvania. In toate cazurile, din scolile retrocedate bisericilor maghiare, elevii romani au fost alungati, scrieAdevarul.

DW: Efectele cooptarii UDMR la guvernare. In politica romaneasca se manifesta un fel de salutara frivolitate care face ca tot ce pare grav la un moment dat sa fie peste putin timp trecut cu vederea. Cooptarea UDMR la guvernare a antrenat intotdeauna aceleasi efecte. Pe de o parte partidul dominant din cadrul majoritatii a devenit, fireste, mai receptiv fata de solicitarile maghiare, pe de alta, opozitia a dobandit o foarte mare exigenta fata de aceleasi solicitari. Presedintele Basescu a sugerat ca PSD si UDMR au convenit anumite lucruri pe care nu ar dori sa le faca publice, cu aluzie la disputa privind UMF din Targu Mures. A fost semnul cel mai evident ca presedintele nu doar ca actioneaza in beneficiul exclusiv al opozitiei, dar ca a dobandit si trasaturile psihologice ale unui opozant, anuntaDeutsche Welle.

Urmasii lui Ginghiz Han din Romania ii urasc pe comunisti. Vestile din Crimeea primite de tatarii-romani din Constanta nu sunt optimiste: membrii comunitatii mongole sunt considerati dusmani ai Moscovei si de abia mai au curaj sa iasa din locuinte pentru a nu fi atacati de filorusi. Katige Bechirova vorbeste aproape zilnic cu rudele din Simferopol, capitala Crimeei. "Sunt speriati, batranilor le este frica sa iasa din casa. Nepotii se duc tematori la munca si sunt medici si ingineri respectati. Ne-au spus ca tatarii crimeeni sunt de partea Ucrainei, de partea pro- occidentala. Nu vor cu rusii, dar nu stiu ce se va intampla in final", spune ingrijorata tataroaica din Constanta, care isi viziteaza rudele an de an, informeazaEVZ.

Ce se intampla cu autostrada Comarnic-Brasov? Desi se cunosc de trei luni numele firmelor castigatoare ale concesiunii, compania de drumuri intarzie sa le nominalizeze oficial, pentru a le da timp sa faca rost de bani. Una dintre bancile finantatoare s-ar fi retras. Planificate a incepe in primavara acestui an, lucrarile de constructie a autostrazii Comarnic-Brasov vor mai intarzia, nu se stie foarte bine pana cand. Termenul ramane un mister, nu doar pentru romanii de rand, ci si pentru parlamentarii din comisiile in fata carora ministrul Dan Sova a fost audiat. Prezent acum o saptamana in fata acestor comisii, ministrul nu a putut avansa nici un termen exact. Calendarul este fie "sunt in grafic", fie lucrarile "incep in aprilie", fie "pana la finele anului", potrivit declaratiilor facute de Dan Sova in fata parlamentarilor, scrieRomania Libera.