"Rochite pentru licente de transport". Spagile directoarei de la Autoritatea Rutiera zguduie Consiliul Judetean Cluj. Una dintre cele mai bogate sefe din ARR a luat o mita "diversificata": electronice, rochii si un VW Polo. Daniela Dobrila a dat date confidentiale dintr-o licitatie. Scandal fara precedent la Autoritatea Rutiera Romana (ARR) si la Consiliul Judetean Cluj. Procurorii DNA ancheteaza trei persoane intr-un dosar de coruptie si trucare a unor licitatii publice. Daniela Dobrila, sefa Directiei Licente din ARR, este acuzata ca a luat spaga pentru a favoriza societatea comerciala de transport persoane, Fany Prestari Servicii SRL. Patronii firmei, sotii Olezia si Stefan Cadar, sunt cercetati pentru dare de mita, spalare de bani si falsuri. Totul a inceput in noiembrie 2013, cand s-a organizat licitatia privind "Programul de transport public de persoane, prin curse regulate in trafic judetean, pe anii 2014-2019". Sotii Cadar voiau sa castige mai multe trasee si au apelat la Daniela, informeaza EVZ.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Fostul presedinte al republicii separatiste: "Oameni buni, voi, romanii!". Yuriy Meshkov e un personaj pe cat de controversat pe atat de carismatic. A ocupat functia de presedinte al republicii separatiste Crimeea intre 1994 si 1995, singurul presedinte de altfel, pentru ca Ucraina a decis sa stopeze asemenea actiuni, considerandu-le neconstitutionale. Din 2011 are interdictie de a intra pe teritoriul ucrainean. Ieri insa, se plimba nestingherit pe strazile din Simferopol, vorbind deschis despre situatia din regiune. Pentru cateva minute, in exclusivitate pentru Adevarul, Yuriy Meshkov a vorbit si despre situatia romanilor din regiune, dar si a relatiilor cu Romania in eventualitatea unui conflict. Domnule presedinte, de la ziarul Adevarul din Romania. Ce faceti? Ooo, oameni buni, voi, romanii! Imi place ce i-ati facut lui Yushenko cu Insula Serpilor. As dori sa va adresez cateva intrebari cu privire la relatia regiunii Crimeea cu Romania. Se poate? Sigur. Nu am foarte mult timp la dispozitie, dar va raspund cu mare placere. Romania a dat un exemplu bun in politica internationala. Faptul ca le-ati dat o lectie ucrainenilor in relatii internationale este de admirat. Interviul integral in Adevarul.

DW: Insectele tovarasului Voiculescu. A cui e vina ca mai exista "gandaci, care sa ne invadeze", dupa cum se plangea recent apreciatul meul coleg Vlad Mixich, gandaci care sa denigreze oameni ca Andrei Plesu? E si a noastra. Mea culpa. Mea maxima culpa. Este (si) vina noastra. In occident e greu sa nu auzi foarte frecvent asemenea propozitii. Ele amintesc de convocarile la cainta si indreptare lansate de prooroci, de implacabilul si binefacatorul lor verdict fata cu etiologia repetatelor caderi in pacat ale unor segmente, importante cateodata, ale poporului ales. Afirmatiile de acest gen si etosul pe care-l exprima fac inseparabil parte din esentialul bagajului iudeo-crestin al culturii si civilizatiei europene. Cand nu le ia locul o autoculpabilizare exagerata, mascand ura de sine, ele reprezinta probabil, prin forta regeneratoare pe care o contin, una din sursele principale ale neasemuitei puteri a Occidentului. O putere despre care s-a afirmat in nestire ca s-ar afla in declin, dar care, de la Oswald Spengler incoace, se dovedeste constant mai solida si mai longeviva decat forta bruta afisata de varii dictatori, de la Hitler si Stalin, la Ceausescu si urmasii lor. Integral in Deutsche Welle.

Un senator PNL se declara "socat de defetismul" lui Crin Antonescu. "Toti bocesc ca la inmormantare prin filiale, dupa ruperea USL. Multi vorbesc despre un congres extraordinar". Senatorul PNL de Bihor Cristian Bodea se declara "socat" de defetismul liderilor partidului, in frunte cu presedintele Crin Antonescu, si de faptul ca multi primari si presedinti liberali de consilii judetene sunt demoralizati si "se simt ca si catelul intarcat" dupa ruperea USL. "Sunt socat de defetismul liderilor nostri de partid, vad ca multi din partid sunt demoralizati. M-a socat declaratia facuta de Crin Antonescu la Valcea, ca noi, liberalii, "nu putem rivaliza cu acest aparat urias pe care il are PSD". Ei, bine, nu sunt de acord cu asa ceva. Nu vreau sa aud asta din gura celui care este presedintele meu de partid, cel care va fi, in cateva luni, presedintele Romaniei. (...) Dupa ruperea USL, "aparatul" PNL este demoralizat si multi prefera sa creada propaganda pesedista", a declarat senatorul Cristian Bodea, noteaza Gandul.

Neagu Djuvara: Ne temem de rusi ca si acum 200 de ani. La 97 de ani, istoricul Neagu Djuvara este printre putinii martori privilegiati de la care mai putem afla povestea plina de dramatism ultimului secol. O istorie traita. In anii Primului Razboi Mondial, in timp ce tatal sau ramane sa lupte pe front, micul Neagu Djuvara pleaca in refugiu cu mama si cu fratele sau. Strabat impreuna o Rusie framantata de revolutie si reusesc sa se salveze ca prin miracol. Dupa terminarea studiilor in Franta, va lupta pe frontul de Est in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Apoi intra in diplomatie, iar instaurarea regimului comunist il obliga sa se exileze mai bine de patru decenii in Europa si in Africa. In contextul crizei politice din Ucraina, la 100 de ani de la izbucnirea Primului Razboi Mondial, Neagu Djuvara a facut o analiza a raporturilor de forte dintre marile puteri si a discutat la digi24.ro. despre supravietuire si libertate, credinta si miracolele din viata sa.

Fototeca de aur a politicii romanesti. La o privire sumara prin arhiva cu fotografii realizate in Parlamentul Romaniei cuvinte precum coabitare, strategie politica, analize sau negocieri capata valente umane. Va prezentam mai jos o serie de fotografii vechi si noi cu politicienii romani. Sunt instantanee care, la prima vedere, nu au valoare jurnalistica. Nu pot fi folosite pentru a ilustra interviuri sau articole politice. Dar aceste fotografii vobesc despre cum arata statul de drept, despre cum e ziua de munca a parlamentarului roman, despre cum s-a facut politica pana acum si de unde vin politicienii de azi. Foto galeria completa in Adevarul.

Proiect national comun: Moldova sa devina membra a UE, cand Romania va detine Presedintia Consiliului UE. Procesul deliberativ privind anularea vizelor europene pentru moldoveni s-a incheiat. Vineri, 14 martie, si-au dat acordul ministrii transporturilor din tarile UE, reuniti intr-un Consiliu European. Decizia elimina obligativitatea vizelor pentru calatoriile de scurta durata (pentru o perioada de sedere de pana la 90 de zile pe parcursul a 6 luni) in spatiul Schengen pentru cetatenii Republicii Moldova, posesori ai pasaportului biometric. In contextul discutiilor privind liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii moldoveni, Iurie Leanca a multumit autoritatilor romane pentru sprijinul acordat. "Rolul Bucurestiului, al prim-ministrului, al ministrului Titus Corlatean, al presedintelui Traian Basescu in a ne ajuta sa realizam acest obiectiv este foarte mare. Vom miza si in continuare pe acest sprijin, ca sa ajungem acolo unde ne dorim - tara candidata in prima instanta si, asa cum am convenit, atunci cand Romania va detine presedintia Consiliului Uniunii Europene, eventual Moldova sa poata ajunge tara membra a UE. Iata si un proiect national comun!", a conchis Iurie Leanca, adresandu-se omologului sau roman, scrie Deutsche Welle.