Cum a fost prins Mihail Vlasov cu mita-n brate: "N-am idee ce e acolo!". Procuror: "Haideti, mergem la sediu, vedem ce avem noi aici". Noi amanunte ies la iveala in cazul presedintelui Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihail Vlasov, arestat pentru trafic de influenta in valoare de un milion de euro. El a fost prins marti seara in flagrant in timp ce primea prima rata de 200.000 de euro. Vlasov, supranumit si "Imparatul", a stabilit cu denuntatorul sa se vada la cafeneaua Hotelului Hilton. Prevazator, el si-a rugat secretara sa-i dea un mesaj afaceristului cu privire la locul intalnirii. Afaceristul, care-l denuntase deja la DNA, si Mihail Vlasov au stat de vorba, la o cafea, despre mita si procesul de la Curtea de Arbitraj. Ei doi la o masa, soferul "Imparatului", la alta masa. Afaceristul i-a spus ca are banii la masina. Grabit, Vlasov i-a ordonat soferului sa mearga cu afaceristul la autoturismul acestuia: "Sa-ti dea ceva", i-a spus "Imparatul". Au plecat toti trei odata: Vlasov, spre masina lui luxoasa, soferul si denuntatorul, spre autoturismul acestuia din urma, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

45.000 euro - "Atentia" pentru o eoliana in "Republica Nicusor Constantinescu". Nu exista aviz de constructie care sa nu treaca pe la Consiliul Judetean Constanta sau pe la institutiile subordonate acestuia. Dobrogea este zona unde parcurile eoliene s-ar fi extins exponential daca departamentele si regiile care tin de Consiliului Judetean nu ar fi blocat sistematic proiectele. Omul care a pus in miscare procurorii DNA se numeste Marian Turbatu. El este principalul denuntator al lui Nicusor Constantinescu. De altfel, seful Consiliului Judetean Constanta a pronuntat doar numele lui Turbatu atunci cand a iesit, in catuse, de la audieri. Turbatu este presedintele Asociatiei Eoliene Romane, un om cu afaceri in domeniul energiei alternative. El spune ca a castigat zeci de procese inpotriva lui Nicusor Constantinescu, dar presedintele CJ Constanta nu a respectat hotararile judecatoresti, anuntaAdevarul.

Sibiu-Pitesti. Studiul de fezabilitate, mai dificil decat realizarea autostrazii. Pe ministrul Transporturilor Dan Sova nu il lasa UE sa faca studiile de fezabilitate mai repede decat ar dori. Studiul pentru Pitesti-Sibiu va dura nu mai putin de doi ani, caci asa cere UE, cat dureaza construirea mai multor tronsoane de autostrada din Romania. "Licitatia pentru studiul de fezabilitate dureaza maxim sase luni, conform normelor europene, si a debutat deja la inceputul acestei luni. Realizarea efectiva a studiului de fezabilitate va dura 24 de luni si are alocati 28 milioane euro de la Comisia Europeana. 24 de luni este o perioada minima impusa de catre Comisia Europeana, tinand cont de faptul ca noile studii de fezabilitate trebuie sa contina studii geologice. Dupa finalizarea studiului de fezabilitate, in maxim sase luni vom licita construirea autostrazii. Asadar, la 1 ianuarie 2017 vom putea incepe efectiv construirea autostrazii. Acesta este calendarul acestui tronson, cat se poate de important pentru Guvernul Ponta", a afirmat Dan Sova joi, pe blogul sau, informeazaRomania Libera.

DW: Absurdul devenit traditie. Guvernul a stabilit ca alegerile parlamentare partiale sa se desfasoare in 25 mai, in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare, si a emis in consecinta o ordonanta prin care amendeaza legea electorala. Din 2008 incoace exista doua tipuri de alegeri parlamentare: unele respecta regula distribuirii proportionale a mandatelor, altele se supun regulii majoritare. Primele sunt alegerile la termen, celelalte sunt asa-numitele alegeri partiale, care se desfasoara exact ca in Marea Britanie. Pare neverosimil, dar asa este. Cand a fost conceputa aceasta lege, problema partidelor a fost sa impace votul in circumscriptii uninominale cu distribuirea proportionala a mandatelor. De aceea a fost adoptat un mod de corectie proportionala, aplicat in functie de voturile primite de fiecare partid intr-o anumita circumscriptie, scrieDeutsche Welle.

MarketWatch: 6 consecinte ale unui nou razboi rece dintre Occident si Rusia. Perspectiva impunerii de noi sanctiuni impotriva Rusiei, pentru a-l pedepsi pe Vladimir Putin pentru invadarea Crimeei si anexarea acestei tari la Rusia, ar putea duce, sustin analistii, la un nou razboi rece intre Occident si Moscova. O situatia care, paradoxal, nu va avea consecinte nefaste asupra economiilor si pietelor internationale, sustine o analiza realizata de MarketWatch. De fapt, sustine analistul Matthew Lynn, razboiul rece, in perioada 1946-1989, a coincis cu o perioada de expansiune economica. Un nou razboi rece ar schimba insa profund modul in care functioneaza economia mondiala si ar avea consecinte economice imediate: ar fi o lovitura pentru economia europeana si ar duce la o crestere a bugetelor de aparare, anuntaCursdeguvernare.ro.

Cu 15 milioane de euro furate din Romania. Complicii disparutului Marta traiau ca nababii in America. Masini scumpe si vile de lux! Dati in urmarire internationala deaproape doi ani, Diana si Radu Nemes, judecati in Romania pentru o evaziune de 15 milioane de euro, traiau pe picior mare in SUA. Potrivit presei americane, ei cheltuiau exagerat, detineau masini scumpe, aveau doua imobile si si-au construit o vila de lux. Conform datelor oficiale, sotii Nemes au folosit o serie de firme "paravan" si mai multe conturi bancare pentru a ascunde natura si sursa banilor obtinuti fraudulos in Romania. In plus, cei doi detineau mai multe conturi bancare folosite pentru transferul banilor din Romania in conturi din Dubai. Pe 30 martie anul trecut, Diana Nemes s-a angajat sa plateasca unui american 300.000 de dolari pentru 67% dintr-o afacere locala. La momentul respectiv, cei doi stateau in Statele Unite fara drept, vizele lor fiind expirate. Diana Nemes a dorit initial sa investeasca in companie pentru a obtine o viza tip E - 2. O astfel de investitie permite unui non-rezident sa ramana in Statele Unite si sa obtina asa numita "viza de afaceri", informeazaEVZ.

Cluj-Napoca, un oras retrocedat. Ce le mai ramane romanilor? Capitala Transilvaniei este asaltata de cereri de retrocedari de imobile, venite in special din partea bisericilor maghiare, a bisericii greco-catolice si a comunitatilor evreiesti. In urma intelegerilor politice de la Bucuresti, se va da deschide Cutia Pandorei, cu efecte dramatice asupra orasului Cluj-Napoca. Este vorba de solicitari de restituiri, in mare parte, de cladiri monumente istorice, multe sedii de scoli, licee, gradinite, clinici medicale, chiar si proprietati ale Universitatii Babes -Bolyai, dar si terenuri intravilane. Trebuie precizat ca o parte din aceste imobile au fost deja restituite, unele se afla in instanta, alte urmeaza a fi restituite doar pe baza unei intelegeri politice, odata cu intrarea UDMR la guvernare. In unele cazuri ar trebui sesizata Curtea Constitutionala pentru a da o solutie privind legalitatea unor retrocedari catre cultele religioase a unor institutii de invatamant public (gradinite, scoli, licee, colegii, universitati), care apoi sunt transformate in scoli cu predare in limba maghiara, sub obladuirea bisericilor maghiare, scrieAdevarul.