Harta la zi a razboiului rece din Europa. Ucraina se pregateste de un conflict armat cu Rusia, iar NATO anunta "repozitionarea" fortelor armate. Doi ministri din Ucraina, respectiv cel de Externe si cel al Apararii, se tem de iminenta unui conflict armat cu Rusia, care si-ar fi mobilizat armata de-a lungul granitei de est a Ucrainei, potrivit serviciilor americane de spionaj. Pe de alta parte, NATO ia in considerare repozitionarea fortelor militare, pentru o mai buna "capacitate de reactie", avertizand totodata ca regiunea reparatista Transnistria risca sa devina noua Crimeea, anexata la finele saptamanii de Rusia, noteaza Gandul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cum poate intra Romania in conflict cu Rusia. Anexarea prin forta a Crimeei aduce zonele economice exclusive ale Romaniei si Rusiei periculos de aproape. Chiar daca Rusia nu va invada estul si sudul Ucrainei si nu va anexa Transnistria, Romania si Rusia se vor invecina totusi, dar nu pe uscat, ci pe mare. Dupa cum se arata in "tratatul de aderare' a CrimeEI la Federatia Rusa, anexarea vine si cu reclamarea apelor teritoriale ale CrimeEi cu tot cu zona economica exclusiva (ZEE) aferenta. Acest lucru va face ca zona romana si cea rusa sa se afle in imediata vecinatate si nu este deloc clar ca rusii vor respecta arbitrajul de la Haga din 2009, in care Romania a castigat jurisdictia si drepturile suverane asupra aproape 80% din suprafata de 12.200 km2 de platou continental si zona economica exclusiva, suprafata aflata in disputa cu Ucraina. Integral in Romania Libera.

Interviu cu Ion Sturza, fostul premier al Republicii Moldova: "Nu Putin e puternic, liderii mondiali sunt slabi". Ca om politic, Ion Sturza (53 de ani) este cunsocut pentru cele noua luni cat a condus guvernul Moldovei, in 1999. Ca om de afaceri, numele sau a iesit in prim plan in 2007, cand Rompetrol a vandut pachetul de control catre KazMunaiGaz, tranzactie pe care a intermediat-o. S-a retras din politica, desi multi dintre conationali l-ar fi vrut presedinte peste Prut. S-a stabilit definitiv la Bucuresti si conduce propriul fond de investitii, Fribourg Capital, care detine, printre altele, magazinul online elefenat.ro. Cat timp a fost vicepremier si premier al Republicii Moldova, la sfarsitul anilor '90, Ion Sturza a avut mai multe intalniri formale si informale cu Vladimir Putin. Ulterior, a fost chemat frecvent de liderii europeni sa le vorbeasca despre cum gandeste Mr Putin. Ce gandeste acum Ion Sturza despre strategia presedintelui rus, aflati dintr-un interviu acordat ziarului Adevarul.

Cei 150 de ticalosi care ne-au otravit mancarea. Carnea stricata a ajuns si in scoli. Mari distribuitori din reteaua "Mafiei carnii" au castigat licitatii organizate pe bani europeni si au furnizat alimente in unitati de jandarmi sau in penitenciare. Contracte cu institutii, pe bani europeni. Evenimentul zilei a aflat ca unii dintre principalii furnizori de carne alterata au incheiat, de-a lungul timpului, contracte cu institutii aflate in subordinea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), ale Ministerului Justitiei, ale Ministerului Sanatatii, dar si cu primarii, care au in administrare scoli sau gradinite. Pana acum anchetatorii au stabilit ca reteaua carnii stricate functiona de cel putin trei ani.

Harta benzinei in UE. Romania, pe locul doi in topul scumpirilor la carburanti. Masurile fiscale ale Guvernului, respectiv schimbarea modului de calcul a accizelor incepand cu 2014, s-a simtit in buzunarele soferilor. Pretul benzinei de la pompele din Romania a inregistrat a doua cea mai mare crestere din UE. Din aprilie este asteptat un nou val de scumpiri, odata cu intrarea in vigoare a accizei suplimentare de 7 eurocenti pe litrul de carburant, masura care ar urma sa majoreze pretul benzinei si al motorinei cu 40 de bani pe litru, potrivit calculelor Executivului, scrie Gandul.

Romania fara perdea. Perdelele forestiere, solutia pentru ninsori si seceta pe care nu suntem in stare s-o aplicam. Munti de zapada si oameni neputinciosi prinsi intre nameti: asa aratau drumurile din Romania asta-iarna. O situatie care se putea insa evita daca pe marginea lor ar fi fost amplasate perdele forestiere. In lege, ele exista din 1998 si autoritatile si le remintesc la fiecare calamitate, dar de fiecare data e prea tarziu. La inceputul acestui an guvernul Ponta 2 a mai dat o ordonanta de urgenta pentru infiintare perdelelor de protectie. In loc sa inceapa cu masuri efective, documentul incepe cu scuze. Nu s-au plantat perdele pana acum pentru ca proprietarii terenurilor pe care ar trebui amplasate sunt greu de gasit. De ani de zile lucrurile s-au impotmolit aici. Este pretul pe care il platim acum pentru felul in care toti politicienii, din '89 pana acum, au hotarat faramitarea proprietatii in Romania. Continuarea pe StirileProTv.ro.

"UE a iesit intarita in urma crizei din Crimeea". Rebecca Harms, sefa grupului Verzilor din Bundestag a acordat un interviu Deutsche Welle. Harms, care a calatorit in Ucraina in timul protestelor din aceasta tara, cunoaste de ani buni politicienii ucraineni. Inclusiv pe Iulia Timosenko. "Cred ca UE, presedintii si sefii de guvern din tarile membre au devenit mai puternici in urma acestui summit. De ce? Pentru ca au decis impreuna sa transmita un semnal ferm atat Kievului, cat si lui Putin", afirma politicianul german, potrivit Deutsche Welle.

Analiza. De ce renunta 4 din 10 studenti la facultate. Constrangerile materiale si pregatirea inadecvata pentru studiile universitare sunt cateva dintre motivele abandonului universitar. In unele cazuri, studentii aleg sa munceasca in locul studiilor. Multi studenti abandoneaza facultatea fiindca se angajeaza si raman in urma cu studiile din cauza programului, descopera ca nu fac fata rigorilor universitare sau se conving ca specializarea aleasa nu este cea pe care si-o doresc, spun specialisti in educatie, potrivit Adevarul.

Pro Tv va parasi cladirea din Pache Protopopescu pana la 1 aprilie. Pro Tv se va muta complet din cladirea turn din Pache Protopopescu, sediul postului de televiziune inca de la inceputurile statiei, in urma cu peste 20 de ani. Termenul pana la care va fi eliberata cladirea - detinuta printr-o companie de catre Adrian Sarbu - este 1 aprilie. Cea mai mare parte a birourilor au fost mutate, in timp din blocul-turn in cladirile nou construite de langa, detinute de americanii de la CME. In bloc mai erau, printre altele, birourile posturilor de radio ale grupului si echipamentele de comunicatii ale statiilor, scrie Pagina de media.