Rusia impinge Romania la schimbari de strategie militara. Mobilizarea continua de trupe rusesti la granita de est a Ucrainei preocupa tot mai mult NATO. In acelasi timp, presiunile la adresa Moldovei au crescut. Pe acest fond, Traian Basescu a cerut alocari suplimentare Armatei si mutarea prioritatilor de aparare. Ieri, 27 martie, ziua Unirii Basarabiei cu Romania, soarta Moldovei parea mai incerta ca oricand. Rusii continua sa maseze trupe la granita de est a Ucrainei, atingand un nivel care sa le permita o invazie de proportii. Potrivit Washington Times, care citeaza surse din cadrul NATO, fereastra de oportunitate pentru un atac este pana la alegerile ucrainene de pe 25 mai, cand va fi ales un guvern nou, a carui legitimitate nu va mai putea fi contestata. Potrivit generalului Philip Breedlove, comandantul suprem al fortelor aliate in Europa (SACEUR), pregatirile sunt avansate, iar rusii au adus trupe de parasutisti care se antreneaza pentru a prelua controlul asupra aeroporturilor si aerodromurilor din Ucraina, astfel ca intrebarea nu pare a fi "daca", ci "cand si unde" va lovi Rusia data viitoare, scrieRomania Libera.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Prof. dr. Irinel Popescu: "Cine semneaza noua lista a medicamentelor compensate isi asuma si consecintele!" Profesor doctor Irinel Popescu, seful Clinicii de Chirurgie si Transplant Hepatic de la Institutul Fundeni, a acordat ziarului Evenimentul zilei un interviu pe teme fierbinti ale actualitatii, nu doar medicale. Medicul este de parere ca este inacceptabila coruptia cadrelor medicale, dar ca problema salariilor acestora trebuie rezolvata, pentru a nu perpetua un sistem vulnerabil. Evenimentul zilei: Fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a facut un apel public pentru adoptarea de catre Guvern a noii liste cu medicamentele compensate, care fusese promisa de la 1 aprilie. In ceea ce priveste specialitatea dvs, sunt medicamente importante pe noua lista? Prof. dr. Irinel Popescu: Nu, nu sunt medicamente importante in domeniile de care ma ocup, dar sigur ca noua lista e asteptata de multa vreme. Integral inEVZ.

Ce roluri vor avea, in Romania reintregita, liderii de la Chisinau? La 27 martie 2014 o intrebare precum cea folosita drept titlu se justifica, daca ne ducem cu gandul la 27 martie 1918 si la o viitoare zi de 27 martie, din anul urmator, sau din 2018, cand se vor implini 100 de ani, de la o clipa istorica ce merita a fi inteligent reeditata, conform interesului national, acela de a reuni, intr-o Romanie puternica, pe toti cei care cred in forta unui stat reintregit, democrat si puternic, in Europa de maine. Evocarea istorica a evenimentului petrecut cu 96 de ani in urma, in inima Basarabiei, la Chisinau, a constituit doar un prim moment al intalnirii de suflet, cu conationali din Bacau, interesati, in egala masura, de evolutiile extrem de dinamice, din apropierea granitelor rasaritene de azi, ale Romaniei, care pot influenta, pe termen mediu si lung, decizii partial previzibile, la nivelul conducerii celor doua entitati statale europene, cu aceeasi istorie, limba, cultura, acelasi popor si chiar interes national: Romania si Republica Moldova, informeazaAdevarul.

De ce a fost amanata noua Constitutie pentru la anul. Lansata cu tam-tam in vremea prieteniei USL, revizuirea Constitutiei este trasa pe linie moarta dupa ruperea aliantei PSD-PNL. Referendumul anuntat de Crin Antonescu si Victor Ponta odata cu europarlamentarele din mai se amana pentru la anul. "In 2014 nu cred ca mai putem discuta de un referendum pentru Constitutie", spune pesedistul Ion Chelaru. Acesta ar putea avea loc "undeva in 2015", admite si liberalul Crin Antonescu, seful comisiei de revizuire. Motivele: corectarea aspectelor sesizate de Consiliul Legislativ, Curtea Constitutionala si Comisia de la Venetia, precum si "pragul riscant" de 50% la un referendum organizat in acest an. Una peste alta, este vorba, in ultima instanta, de "decizia politica", admite Antonescu, conform ziaruluiGandul.

DW: Cum gandesc romanii Europa viitorului? Daca partidele politice nu isi precizeaza ideile cu privire la evolutiile europene si nu le plebisciteaza in alegeri, romanii vor vota pe mai departe anti sau pro Basescu, fara sa inteleaga de fapt ce voteaza. Pe vremea in care Romania se pregatea sa adere la Uniunea Europeana, se iscase o disputa pe tema rolului pe care il au deputatii europeni. Unii considerau ca acestia ar trebui sa reprezinte tara din care provin si sa-i promoveze interesele, altii, mai bine conectati la discursul occidental, sustineau ca deputatii alesi in Romania ar trebui sa lucreze pe un plan supranational si sa dea prioritate intereselor "europene". Evident era o dezbatere pur teoretica, dar care avea functia importanta de a insera noutatea alegerilor europene in realitatea politica locala, anuntaDeutsche Welle.

Cum au devenit agentii Kremlinului asasini si provocatori de rascoala. Printre cele mai sangeroase evenimente din Romania interbelica s-au numarat rascoala de la Tatarbunar si atentatul din Parlamentul Romaniei, in urma caruia a murit episcopul Demetriu Radu. Romania s-a numarat, inca din primele zile ale revolutiei bolsevice, in prima linie a statelor care s-au opus atat exportului de comunism, cat si expansiunii rusesti. Inca de la sfarsitul anului 1917, Armata Regala Romana a inceput sa dezarmeze trupele rusesti, bolsevizate, care provocau incidente sangeroase, in cadrul retragerii lor de pe frontul din Moldova. Debandada trupelor rusesti si decizia Rusiei Sovietice de a abandona razboiul Antantei cu Puterile Centrale a determinat autoritatile romane, aflate in refugiu la Iasi, sa incheie un armistitiu, apoi o pace separata cu Puterile Centrale, informeazaRomania Libera.

Comoara dacica descoperita intr-o padure din Brasov. Tezaurul are 3.000 de ani. Serban Fanes, un brasovean pasionat de arheologie, a descoperit un tezaur autentic de pe vremea dacilor. O plimbare prin padure s-a dovedit de bun augur, caci barbatul a gasit 24 de verigi din aur. Miercuri, Serban Fanes a predat comoara gasita Muzeului National de Istorie. Descoperirea barbatului a uimit pe toata lumea, mai ales ca verigile contin 86% aur si 14% argint. Potrivit specialistilor, tezaurul pare sa fie din perioada Halstattiana si are o vechime de peste 3.000 de ani. Serban Fanes a declarat pentru site-ul adevaruldespredaci.ro ca a gasit tezaurul intr-o padure de langa Brasov. Anul trecut, in septembrie, un barbat, care nu a dorit sa-si dezvaluie identitatea, a gasit 75 de monede romane langa Brasov, pe Drumul Poienii. El a predat tezaurul Muzeului National de Istorie din Capitala, scrieEVZ.